Ένα γιοτ που ανήκε στον πλούσιο Ρώσο, Igor Sechin, κατασχέθηκε από την Γαλλία, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών σε δήλωση την Πέμπτη. Ο Sechin είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε του κυρώσεις, θεωρώντας τον ως έναν από τους «πιο έμπιστους και στενότερους συμβούλους του Ρώσου προέδρου καθώς και προσωπικό του φίλο».

Το γιοτ, με το όνομα «Amore Vero» έφτασε στο γαλλικό λιμάνι La Ciotat της Μεσογείου τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το CNN. Ήταν προγραμματισμένο να φύγει από το λιμάνι την 1η Απριλίου, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον δεν θα συμβεί. O Sechin διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας από το 2008 έως το 2012. Οι σχέσεις του με τον Putin είναι χρόνων και ουσιαστικές, καθώς οι δύο άνδρες διατηρούν καθημερινή επαφή, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire, έγραψε στο Twitter: «Ευχαριστώ τους Γάλλους τελωνειακούς που επιβάλλουν τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον εκείνων που έχουν σχέση με τη ρωσική κυβέρνηση». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Le Maire ανακοίνωσε ότι η Γαλλία έχει μια ειδική ομάδα για την απογραφή χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και πολυτελών αγαθών που ανήκουν σε ρωσικές προσωπικότητες που στοχεύουν τις κυρώσεις της ΕΕ.

Το πιο σούπερ γιοτ που κατάσχεσαν οι Γερμανοί

Και οι γερμανικές αρχές κατάσχεσαν το γιοτ αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων του Ρώσου, Alisher Usmanov, το οποίο βρισκόταν σε ναυπηγείο στο Αμβούργο από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Forbes. Όπως και ο Sechin, ο δισεκατομμυριούχος βρίσκεται στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε.

Το μήκους 156 μέτρων Dilbar θεωρείται το μεγαλύτερο μηχανοκίνητο σκάφος στον κόσμο σε ό,τι αφορά το μεικτό βάρος, σύμφωνα με το Forbes, που επικαλείται τρεις πηγές από τη σχετική βιομηχανία. Το αγόρασε το 2016 από τη γερμανική εταιρεία Lürssen, η οποία το κατασκεύασε κατά παραγγελία, και η κατασκευή διήρκησε σχεδόν 52 μήνες. Είναι ένα από τα περίπλοκα σκάφη που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, λόγω της τεχνολογίας και του μεγέθους του.

Μπορεί να φιλοξενήσει 24 επιβάτες σε 12 σουίτες και έχει τη μεγαλύτερη πισίνα που υπάρχει σε σκάφος. Διαθέτει δύο ελικοδρόμια, γυμναστήριο, ενώ υπήρχαν φήμες ότι έχει αντιπυραυλικό σύστημα, κάτι που διαψεύδει η εταιρεία κατασκευής του. Ο Anton Herashchenko, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, μετά από την είδηση, είπε ότι το σκάφος θα πρέπει να σταλεί στη χώρα του και να μετατραπεί σε καταδρομικό με πυραύλους.

Μιας και η Ευρώπη δεν είναι πλέον ασφαλές μέρος για τα σούπερ γιοτ των Ρώσων, τα περισσότερα φεύγουν από την ήπειρο για να μην κατασχεθούν. Τουλάχιστον πέντε σούπερ γιοτ, είναι δεμένα ή πλέουν στις Μαλδίβες, που δεν έχουν συνθήκη έκδοσης με τις ΗΠΑ.