Ένα πραγματικό χάος εξυφαίνεται πίσω από την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό, το οποίο δικαστικές και αστυνομικές Αρχές πασχίζουν να τιθασεύσουν. Οι συνολικά οκτώ συλλήψεις το διήμερο της Πέμπτης και Παρασκευής (1-2/6) πυροδοτούν μία σειρά από εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να φέρνουν στην επιφάνεια έναν διαφορετικό κύκλο επαφών από αυτόν που είχε σκιαγραφηθεί κατά τα πρώτα κύματα των συλλήψεων και μετά τις πέντε πρώτες καταθέσεις της 12χρονης.  

Η έκτη κατάθεση της 12χρονης έφερε στην επιφάνεια μία σειρά από 15 άτομα, εκ των οποίων οι 8 ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν. Για τους συγκεκριμένους τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν γίνει γνωστές μερικές πληροφορίες, με την παρουσία ενός 48χρονου Έλληνα πατέρα και του επίσης ελληνικής καταγωγής 20χρονου γιου του να ξεχωρίζουν.

Πρόκειται για δύο άτομα με καταγωγή από το Διδυμότειχο, οι οποίοι ζουν τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή του Κολωνού. Κατά πληροφορίες που μετέδωσε το Mega και ο αστυνομικός συντάκτης Βασίλης Λαμπρόπουλος, είναι άτομα που βιοπορίζονταν συλλέγοντας μέταλλα.

Στη φόρα τα βίντεο των βιασμών;

Όσον αφορά τους υπόλοιπους, όπως κατέγραψε το intronews.gr το τελευταίο διάστημα, πρόκειται για δύο Πακιστανούς 52 και 36 ετών, τρεις Μπαγκλαντεσιανούς 48 (συνελήφθη την Παρασκευή) 44 και 28 ετών, όπως και ένας Αλβανός 47 ετών που ο συγκεκριμένος κατά πληροφορίες βαρύνεται και με κατηγορίες που αφορούν στην κατοχή (και ίσως) και διακίνηση παιδικής πορνογραφίας.

Όπως μετέδωσε σε εκπομπή του ΑΝΤ1 η αστυνομική συντάκτρια Άρια Καλύβα, ο τελευταίος κατείχε βίντεο με κάποιον από τους βιασμούς της 12χρονης και εκφράζεται ο φόβος πως αυτό το υλικό έχει διακινηθεί ενδεχομένως για να προσελκυστούν κι άλλοι «πελάτες».

Στερεύει η… πηγή

Πέρα απ’ όλα αυτά όμως, διακρίνεται μία κρίσιμη καμπή στον κοντινό ορίζοντα της εν λόγω υπόθεσης. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως το μοτίβο των καταθέσεων της 12χρονης αφ’ ενός έχει αλλάξει από ένα σημείο και έπειτα, αφ’ ετέρου έχει σημαδέψει μία σειρά ανθρώπων με παραπλήσιο κοινωνικό status. Συν τοις άλλοις έχουν προκύψει και κάποιες αστοχίες στη διαδικασία ταυτοποίησης των προσώπων που περιγράφονται στις καταθέσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις οι όποιες καταγγελίες δεν βρήκαν ταύτιση στα στοιχεία που εν τέλει συλλέχθηκαν.

Το πρώτο από τα παραπάνω σημαίνει πως τα πρόσωπα που είτε κατηγορούνται είτε είναι ύποπτα τούτη τη στιγμή, προέρχονται από μία «πηγή» η οποία τείνει να στερέψει. Δεν διακρίνεται δηλαδή κάποια δίοδος από στοιχεία που να οδηγεί σε έναν εντελώς διαφορετικό κύκλο ανθρώπων και κυρίως είναι ελάχιστες οι αναφορές σε άνδρες οι οποίοι κινούνταν μακριά από τη γειτονιά του Κολωνού.

Έτερος μαστροπός

Το μοναδικό ψίχουλο που μπορεί να οδηγήσει σε άλλη κατεύθυνση, τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα γνωστά δεδομένα, αποτελεί ο περιβόητος «Μιχάλης», όπως ήταν το όνομα στο ψεύτικο προφίλ που χρησιμοποιούσε στο Instagram για να μιλά με τη 12χρονη.

Ο εν λόγω 58χρονος άνδρας με αρχικά του πραγματικού ονόματος να είναι Ε. Χ. είναι πρώην ναυτικός και έχει συλληφθεί και προφυλακιστεί. Πατέρας ενός κοριτσιού κοντά στην ηλικία της 12χρονης (έχει και μεγαλύτερα παιδιά από προηγούμενο γάμο), φέρεται να μιλούσε στη 12χρονη με τέτοιο τρόπο ο οποίος υποδεικνύει πως είχε πρόσβαση σε άτομα που ενδεχομένως να ενδιαφέρονταν για επαφή με το νεαρό κορίτσι.

Ε.Χ. βίντεο
Ο περιβόητος «Μιχάλης»

Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας τα οποία δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην εφημερίδα «Μπαμ», οι διάλογοι μεταξύ του 58χρονου και της έφηβης κοπέλας, είναι κατατοπιστικοί. Ο «Μιχάλης φέρεται να προσπαθεί να πείσει την 12χρονη να βάλει στο «παιχνίδι» και την 19χρονη αδελφή της, ενώ όταν λαμβάνει αρνητική απάντηση, ρωτάει το κορίτσι αν έχει φίλες που να κάνουν την ίδια «δουλειά».

Φέρεται ενθουσιασμένος με την προοπτική να βοηθήσει τη 12χρονη να βρει «πελάτες», ενώ της δίνει συμβουλές για το πως να τους χειρίζεται, όπως πως να τους παίρνει λεφτά, πότε να φεύγει από τα ραντεβού κ.α.

Το «καυτό» σημείο στην περίπτωσή του το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο, διαφορετικό παρακλάδι από αυτό του στενού κύκλου της περιοχής του Κολωνού, βρίσκεται στο γεγονός πως ο «Μιχάλης» φέρεται να είχε κλείσει ραντεβού για τη 12χρονη στον Πειραιά. Μάλιστα σε κάποια από τα σημεία των συνομιλιών, φέρεται να έχει δώσει το τηλέφωνο της μικρής ώστε οι «πελάτες» να μιλούν απευθείας με το κορίτσι και ν’ ανταλλάζουν φωτογραφίες.

Το εντυπωσιακό στη δική του περίπτωση ήταν η επιμονή του να πάρει έναν ρόλο προαγωγού και προσπαθούσε να την πείσει να «συνεργαστούν» και να μοιράζονται χρήματα. Της έταζε δε επαφές με εύπορους πελάτες. Μάλιστα φέρεται να της είχε κλείσει ραντεβού από το οποίο της ζήτησε να μην πάρει λεφτά διότι ο συγκεκριμένος έχει πολλές και ισχυρές διασυνδέσεις. Αναφέρει δε ότι μπορούσε να βοηθήσει στην «προώθηση» μέσω ταινιών, βίντεο δηλαδή με τη μικρή σε αυτή τη σοκαριστική δράση!

Άνετοι και προκλητικοί

Όσον αφορά τους έξι αλλοδαπούς που κατά την περασμένη Παρασκευή (2/6) παρουσιάστηκαν ενώπιον του εισαγγελέα και του ανακριτή, ακούστηκαν αρκετά κατά τη διάρκεια της προανάκρισης και μίας πρώτης, ας το πούμε απολογίας. Κανείς, συμπεριλαμβανομένων και των δύο Ελλήνων, δεν παραδέχτηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση, πόσω μάλλον οποιαδήποτε επαφή σεξουαλικής φύσεως με τη 12χρονη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά τους, μέσω των συνηγόρων τους στις θρησκευτικές αντιλήψεις τους, οι οποίες κατά τους ίδιους λειτουργούν αποτρεπτικά για τέτοιους είδους επαφές. Ωστόσο αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση ήταν το γεγονός πως τόσο οι Πακιστανοί όσο και οι Μπαγκλαντεσιανοί από την ώρα της σύλληψής τους μέχρι και κατά την παρουσία τους στον εισαγγελέα, λειτουργούσαν σαν σε… παιδική χαρά.

Κάποιοι μάλιστα έκαναν παιχνίδια με τους τηλεοπτικούς και φωτογραφικούς φακούς, δείχνοντας πως ίσως να μην έχουν καταλάβει τη βαρύτητα των κατηγοριών. Ίσως πάλι να μη νιώθουν κανένα βάρος είτε επειδή θεωρούν πως δεν έκαναν κάτι σοβαρό, είτε επειδή όντως να μην έχουν την παραμικρή σχέση. Πάντως από την πλευρά των Αρχών εκφράζεται μία κάποια βεβαιότητα για την ποιότητα των στοιχείων που έχουν ανευρεθεί για τους παραπάνω. Αναμένεται βεβαίως να εξακριβωθεί από τα εγκληματολογικά εργαστήρια αν και αυτοί κατείχαν βίντεο ή φωτογραφίες του νεαρού κοριτσιού.

Η δικαστική συνέχεια

Άπαντες πήραν προθεσμία για ν’ απολογηθούν στον 14ο τακτικό ανακριτή την ερχόμενη Τρίτη. Εδώ διαφαίνεται μία ακόμη αλλαγή δεδομένων στην υπόθεση. Σύμφωνα με τα όσα απορρέουν από το δικαστικό ρεπορτάζ, η 33η τακτική ανακρίτρια η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση από την αρχή, ουσιαστικά έκλεισε τον φάκελο, με τον νέο ανακριτή ν’ ανοίγει έναν δεύτερο.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία έδωσε ένα ακόμη βέλος στη φαρέτρα της πλευράς των συνηγόρων της οικογένειας και υπεράσπισης της προφυλακισθείσας 37χρονης μητέρας της 12χρονης.

(Διαβάστε τις κινήσεις «τακτικής» της συγκεκριμένης πλευράς το προηγούμενο διάστημα, πατώντας εδώ)

Όπως και να ‘χει, όπως αναφέρουν οι δικαστικοί κύκλοι, γίνεται διαχωρισμός της δικογραφίας αναφορικά με τους 23 πρώτους συλληφθέντες (20 προφυλακιστέοι, 3 ελεύθεροι, 2 εκ των οποίων με περιοριστικούς όρους και μία εκ των πρώτων να είναι η μητέρα της 12χρονης) σε σχέση με τους 8 προσφάτως συλληφθέντες. Σημειώνεται πως κάποιοι από αυτούς κατέχουν μόνο βίντεο και φωτογραφίες της έφηβης και δεν είναι σίγουρο αν έχουν έρθει σε επαφή μαζί της.

βίντεο
Η μητέρα της 12χρονης

Σύμφωνα με τη συνήθη διαδικασία, η 33η τακτική ανακρίτρια μεταβιβάζει στον αρμόδιο εισαγγελέα το σύνολο του ανακριτικού υλικού, προκειμένου εκείνος να προχωρήσει στις εισηγήσεις του προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο με τη σειρά του θα προχωρήσει στην κρίση για το ποιοι θα πάνε σε δίκη και ποιοι θα απαλλαχθούν.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους γίνονται τα παραπάνω, έχουν να κάνουν με το γεγονός πως αργά και σταθερά παρέρχεται η νόμιμη περίοδος προσωρινής κράτησης των προφυλακισθέντων. Θυμίζουμε πως η πρώτη σύλληψη σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022, πλησιάζουμε κοντολογίς σε ένα πλήρες δεκάμηνο, την ώρα που το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης είναι 18 μήνες κι αυτό έπειτα από παρατάσεις που προκύπτουν κατόπιν νέας εξέτασης των κατηγορούμενων από αρμόδια δικαστικά όργανα.

Τι γίνεται με τους άλλους επτά;

Οι προσεκτικοί ενδεχομένως ν’ αντιληφθήκατε παραπάνω, πως κάναμε αναφορά σε συνολικά 15 περίπου πρόσωπα τα οποία προέκυψαν κατόπιν της έκτης κατάθεσης της 12χρονης. Ως εκ τούτου μία απλή αφαίρεση δείχνει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακόμη 7 ύποπτοι οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί.

Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους με ισχυρότερο αυτόν της αδυναμίας ταυτοποίησης, καθώς η 12χρονη έχει δώσει ελάχιστα στοιχεία. Ένα μικρό όνομα ή το χρώμα του οχήματός τους και τίποτα παραπάνω. Σε αυτό το σημείο αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) με την ελπίδα να βρεθούν συνδέσεις μεταξύ των εμπλεκομένων μέσω των τηλεφωνικών συσκευών τους ή των υπολογιστών τους.

Οπωσδήποτε όμως, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Άλλωστε κατόπιν της έκτης κατάθεσης, η ανακρίτρια και οι αστυνομικές Αρχές χρειάστηκαν κοντά 50 ημέρες ώστε να βγάλουν στην επιφάνεια τα ακριβή στοιχεία των 8 προσφάτως συλληφθέντων.

Οι συνήγοροι της πλευράς της οικογένειας συνεχίζουν να επιμένουν πως αφ’ ενός απαιτείται μία πιο βαθιά έρευνα, που μάλιστα θα φέρει στην επιφάνεια, όχι μόνο νέους «πελάτες» αλλά ενδεχομένως και άλλα κορίτσια που έχουν υποστεί την ίδια φρικτή κακουχία.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε πως μέχρι στιγμής κανείς από τους συλληφθέντες, δεν έχει συνδεθεί έστω και ανεπίσημα με τις επαφές που έκανε η 12χρονη σε οίκο ανοχής στο κέντρο της Αθήνας. Όλοι οι παραπάνω φέρονται να έχουν έρθει σε επαφή με το κορίτσι είτε αμέσως είτε εμμέσως του δίαυλου επικοινωνίας που ονομάζεται Ηλίας Μίχος και αποτελεί τον νούμερο ένα κατηγορούμενο στην υπόθεση.