Στην Ελλάδα έχουμε ζήσει ήδη δύο μεγάλα κύματα καύσωνα κι ίσως να μας επιφυλάσσει ακόμα ένα το καλοκαίρι φέτος. Κάηκαν επίσης σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα από την αρχή του καλοκαιριού. Στην Ιταλία είχαμε την υψηλότερη θερμοκρασία της 35ετίας για την Ευρώπη με τους 48.8 βαθμούς Κελσίου στις Συρακούσες, ενώ έχουν γίνει πάνω από 500 επιχειρήσεις πυρόσβεσης σε Σικελία και Καλαβρία και υπάρχουν κιόλας 4 νεκροί. Στην Τουρκία κάηκαν πάνω από 1.5 εκατομμύριο στρέμματα και μόλις χθες τα βόρεια της χώρας είχαν πλημμύρα. Στην Αλγερία βρέθηκαν νεκροί 65 άνθρωποι σε μάχες με πύρινα μέτωπα. Στην Τυνησία σημειώθηκε θερμοκρασία 50 βαθμών και στο Μορόκο κάηκαν 1200 εκτάρια γης. Η Μεσόγειος φλέγεται!

Τα παραπάνω είναι πιθανότατα ένα preview για τα προσεχώς, μιας και τα επόμενα καλοκαίρια ως το 2040 δεν πρόκειται να διαφέρουν, ότι και να συμβεί σε επίπεδο πολιτικής πρωτοβουλίας για την κλιματική κρίση. Και το φετινό καλοκαίρι δεν έχει τελειώσει για τη Μεσόγειο.

Στην Ισπανία τα δύσκολα μόλις ξεκίνησαν, με τις προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο να μιλούν για 46 βαθμούς Κελσίου και ήδη 400 στρέμματα δάσους στην Ταραγόνα έχουν καεί, ενώ στη Λα Ριόχα και τη Σαραγόσα μαίνονται πύρινα μέτωπα. Οι 14 από τις 17 περιφέρειες της χώρας έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλο το διαθέσιμο πυροσβεστικό προσωπικό έχει επιστρατευθεί και όλοι θέλουν να αποφύγουν τις εικόνες που είδαν από την Ελλάδα. Στην Καταλονία έχουν απαγορευτεί τα κάμπινγκ. Η Ισπανία στη δεκαετία 2011-2020 βίωσε διπλάσιο αριθμό κυμάτων καύσωνα σε σχέση με κάθε μία από τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες.

Γράφημα του Reuters για τις φωτιές στη Σικελία

Στην Πορτογαλία οι προβλέψεις δεν είναι τόσο δυσοίωνες, αλλά αυτό γιατί μόλις το 2017 η χώρα μέτρησε 100 νεκρούς σε καταστροφικές φωτιές και, σε αντίθεση με την Ελλάδα, πήρε το μάθημα της. Μέσα σε αυτή την τετραετία η Πορτογαλία έχει μειώσει αρκετά τις φωτιές, ενώ δεν έχει πεθάνει κανείς. Για τις επόμενες ημέρες η περιοχή του Αλγκάρβε είναι η πιο επίφοβη, με τον Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα να εφιστά την προσοχή στους πολίτες. «Αποφύγετε τις ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ δύσκολες. Πλέον, αντιμετωπίζουμε τις μόνιμες αλλαγές της κλιματικής αλλαγής».

Η Μεσόγειος θα ερημοποιηθεί

Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Bogazici στην Κωνσταντινούπολη, στο κέντρο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής, Λεβέντ Κουρκμάζ, ανέφερε στην Independent ότι «η Μεσόγειος θα έχει γίνει μια απέραντη έρημος ως το τέλος του 21ου αιώνα». Ο λόγος που αυτή η περιοχή αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει τη χειρότερη μορφή της κλιματικής κρίσης είναι πως βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, που κάθε μια μεταφέρει ανά καιρούς ζεστά ρεύματα αέρα.

https://www.intronews.gr/2890-2-o-planitis-einai-sto-cheilos-tis-katastrofis-dramatiki-proeidopoiisi-apo-ton-oie

«Δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή. Είναι η αύξηση των ρύπων, είναι αλλαγές στη χρήση της γης, είναι η ανάπτυξη. Είναι δύο πράγματα που συμβαίνουν ταυτόχρονα» εξηγεί η Ιρέμ Νταλόγλου, καθηγήτρια επίσης στο Bogazici.

Μια έρευνα που είχε γίνει πριν ένα χρόνο από την McKinsey and Associates, προέβλεψε πως τα κύματα καύσωνα θα είναι πια τόσο συχνά που θα καταστραφεί ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή στη Μεσόγειο.

Σε μια δική του έρευνα, το MIT προβλέπει πως η Μεσόγειος θα δει το πιο σκληρό πρόσωπο της κλιματικής κρίσης. Ενώ σε όλο τον κόσμο θα υπάρξει αύξηση θερμοκρασίας μαζί με αυξημένες βροχοπτώσεις, στη Μεσόγειο θα έχουμε ταυτόχρονα υψηλότερες θερμοκρασίες και υψηλότερη υγρασία.