Στη μεγάλη συγκέντρωση του Συντάγματος και οι πρώην

Αν τον Μάιο βρέθηκε στην πρώτη σειρά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, δεν επαναλήφθηκε χθες. Ο πρώην πρωθυπουργός έμεινε στην Αθήνα και σκοπεύει να ανηφορίσει προς τη συμπρωτεύουσα το Σαββατοκύριακο για να ψηφίσει. Αυτό ανοίγει το παράθυρο για παρουσία του στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ αύριο στο Σύνταγμα.

Στην πλατεία Συντάγματος θα δώσει το «παρών» και ο έτερος «γαλάζιος» πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Το είχε κάνει άλλωστε και στην προηγούμενη ανοιξιάτικη προεκλογική περίοδο, καθώς είχε παρευρεθεί στην τελευταία ομιλία του Μητσοτάκη στην Αθήνα –στο Θησείο.

Η Πειραιώς, ούτως ή άλλως, ετοιμάζεται για «τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια», όπως λένε (και περιμένουν) στελέχη της ΝΔ…

Megaλος υποψήφιος ο Γαβριήλ…

Το κοινωνικό διακύβευμα, αλλά και αυτό της εξαγωγής των αναγκαίων συμπερασμάτων «για το πώς τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι και πως μπορούν να εξελιχθούν αλλιώς», είναι οι στόχοι του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος με μία αιχμηρή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, γνωστοποίησε επιστροφή του στα «πράγματα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήταν, κακά τα ψέματα, μια ευθεία αμφισβήτηση της αρχηγίας του Αλέξη Τσίπρα στο κόμμα, άλλωστε ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι από το βράδυ της Κυριακής κιόλας, ο Τσίπρας δεν θα ξεκινήσει τις διαδικασίες διαδοχής στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακούγεται πλέον στην πιάτσα ότι ο σύζυγος της Ράνιας Τζίμα (για να μη ξεχνιόμαστε…) έχει τις ευλογίες ισχυρών επιχειρηματιών για να διεκδικήσει στις εσωκομματικές την αρχηγία, όντας «ατσαλάκωτος» εδώ και μια 8ετία που έμεινε εκτός. Και ακριβώς τούτο αποτελεί τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στα σχέδια του.

Βέβαια, άργησε ο «Γαβρίλος», έχει χρονικό προβάδισμα η Ρένα Δούρου

Τι θα γίνει με τον Τσίπρα;

Κυριακή, κοντή γιορτή για τον Αλέξη Τσίπρα; Με τα νυν δεδομένα, γύρω στο 19% τον κόβει η εκλογική πιάτσα. Ποσοστό με το οποίο δεν αντιμετωπίζεις την εσωκομματική κριτική – σωστή κι αναμενόμενη.

«Βλέπω μια τεράστια δυσκολία να αντιληφθούν στον ΣΥΡΙΖΑ τι έγινε την 21η Μαΐου. Αν συνεχίσουν να μην κάνουν γενναία αυτοκριτική, το μέλλον θα είναι σίγουρα δυσοίωνο. Αλλά αυτό είναι δικό τους ζήτημα, φαντάζομαι ότι θα έχουν αρκετό καιρό μετά τις εκλογές να επιχειρήσουν να συνέλθουν» είπε, στην (εξαιρετική) συνέντευξή του στο Gazzetta, o Κυριάκος Μητσοτάκης επί τούτου.

Τα σενάρια είναι πολλά. Από το να μείνει ως έχει έως το να προκαλέσει εσωκομματικές διαδικασίες για τον Σεπτέμβριο (και με καλή πιθανότητα να επανεκλεγεί) και από το να παραιτηθεί άμεσα, βράδυ Κυριακής, έως το να παραιτηθεί από επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά να παραμείνει αρχηγός (ξανά ως τον Σεπτέμβριο).

Λαοθάλασσα για τον Αλέξη στην Πάτρα…

…500 νοματαίων. Ούτε οι σκηνοθετικές ικανότητες των αρμοδίων ούτε το… κυκλικό σχήμα που επιλέγει με έναν φράχτη από πανό λειτούργησαν. Η συγκέντρωση στην Πάτρα εστέφθη από πλήρη αποτυχία με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνουν πως έχουν ήδη αποδεχθεί την ήττα.

Οι ενέσεις ηθικού που έχει επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας δεν πείθουν. Δεν έχουν πείσει ούτε τον ίδιο αφού ουσιαστικά εμφανίζεται να κάνει το κομματικό του καθήκον μέσω περιοδειών και ομιλιών μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ ενόψει της Κυριακής των εκλογών.

Η αποκαρδιωτική εικόνα από τις συγκεντρώσεις πάντως αποτελούν ένα μήνυμα προς τα στελέχη της Κουμουνδούρου που ήδη κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη ήττα αφού δύσκολα θα πειστούν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε στις κάλπες. Ειδικά όσοι ψηφίζουν εκτός τόπου διαμονής και εργασίας…

Η αλήθεια περί του «πράσινου ήλιου»

Διαδόθηκε αρχικά, μιας και η ίδια έκανε ανάρτηση, πως η Μυρσίνη Λοΐζου, κόρης του αείμνηστου Μάνου Λοΐζου, απέστειλε εξώδικο στο ΠΑΣΟΚ για τη χρήση του «Καλημέρα Ήλιε» στις προεκλογικές ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη όμως, η κ. Λοϊζου δεν έστειλε ποτέ εξώδικο στα γραφεία του κόμματος αλλά ένα e-mail (μέσω της δικηγόρου της) που διαμαρτυρόταν για τη χρήση του άσματος και ζητούσε έγγραφη σύμβαση – και όχι απαγόρευσή του.

Έκτοτε, οι δικηγόροι των δύο πλευρών είναι σε επικοινωνία προσπαθώντας να αποσαφηνίσουν τι ισχύει με τα πνευματικά δικαιώματα.

Ωστόσο, λίγο πριν την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, χθες στην Αθήνα, το «Καλημέρα ήλιε» ακούστηκε κανονικά με το πλήθος να τραγουδά με πάθος…

Ο νέος ρόλος του Σκανδαλίδη

Έμεινε εκτός Βουλής τον Μάιο, κατά 99% θα μείνει εκ νέου και ο Κώστας Σκανδαλίδης ετοιμάζεται για τον νέο του ρόλο. Μιας και χαίρει της εκτίμησης όλων στη Χαριλάου Τρικούπη, φαίνεται ότι είναι το πρόσωπο που σκέπτεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, δε, θα είναι πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του Ανδρουλάκη, οι Παναγιώτης Δουδωνής και Δημήτρης Μάντζος. Κομβικό ρόλο θα έχει την επόμενη μέρα και η Νάντια Γιαννακοπούλου.

(Α)συνέπεια λόγω και πράξεων…

Θυμάστε που η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωνε ευθαρσώς ότι τη… χτυπούν επειδή είναι γυναίκα;

Κι όμως, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αντικατέστησε, συνολικά, στα ψηφοδέλτια του κόμματός της… 15 γυναίκες που είχαν πρωτεύσει σε σταυρούς στις πρώτες εκλογές. Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 15!

Καταγγέλλει ότι την κυνηγάει το σύστημα, αλλά… περιφέρει τις καρδούλες της στα φιλόξενα συστημικά κανάλια. (Α)συνέπεια λόγω και πράξεων… Την οποία συνέπεια υπόσχεται ότι θα δείξει και στη Βουλή –αν τελικά οι ψηφοφόροι της δεν το ξανασκεφτούν.

Από τη Ζωή στον Κασιδιάρη

Τον Σπύρο Λιντοβόη λογικά δεν τον έχετε ακουστά. Ήταν, και είναι υποψήφιος της Πλεύσης Ελευθερίας και μάλιστα πόσταρε για καιρό στο Facebook για το κόμμα της Κωνσταντοπούλου.

Ωστόσο τις προάλλες έκανε ανάρτηση προμοτάροντας τον Βασίλη Στίγκα, επικεφαλής των Σπαρτιατών, που στηρίζει ο Κασιδιάρης. Και σε άλλη του ανάρτηση διευκρίνισε ότι έχει αποσύρει τη στήριξή του από την Πλεύση…

Ο,τι να ‘ναι!

Θύμισε… Ανδρέα ο Αρχιεπίσκοπος – και τελικά, δεν είπε και τίποτε

O Aνδρέας Παπανδρέου σε ένα από τα κρίσιμα συνέδρια του κόμματος όταν η υγεία του ήταν κλονισμένη και η παράταξη είχε πολλούς δελφίνους και αμφισβητίες του είπε μια ιστορική φράση «το ΠΑΣΟΚ δεν χαρίζεται, δεν κληρονομείται, ούτε τεμαχίζεται σε τιμάρια».

Ανάλογη, και εντέλει λιτή (αναφορικά με το πρόβλημα με το ακροδεξιό κόμμα της Νίκης) ήταν η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη συζήτηση.

«Η Εκκλησία αγαπάει τους πάντες και όταν βλέπει ότι γίνεται διάκριση υπάρχει αρρώστια. Αγαπάμε τους Χριστιανούς Έλληνες όσο αγαπάμε και όλους τους Έλληνες. Όλους τους Έλληνες δεν τους διακρίνουμε είτε είναι Χριστιανοί είτε μη Χριστιανοί είτε έχουν ιδιορρυθμίες. Η Εκκλησία ούτε πολιτεύεται, ούτε συμπολιτεύεται, ούτε αντιπολιτεύεται, ούτε κομματίζεται, αλλά πορεύεται».

Λέτε να έπεισε; Χλωμό…

Το ΓΛΚ γύρισε μπούμερανγκ στη ΝΔ

Εν αρχή ην… το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στο οποίο δεν δεχόταν να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποδειχθεί ότι το προεκλογικό του πρόγραμμα έφτανε, σύμφωνα με τη ΝΔ, πάνω από 80 δισ. ευρώ. Το αυτό και το ΠΑΣΟΚ, παρά τις κλήσεις της τέως κυβέρνησης.

Ακολούθως αποδείχθηκε, και το αποδέχθηκε δημόσια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι το ΓΛΚ είναι αναρμόδιο, δεν έχει τη δυνατότητα για να κοστολογήσει πρόγραμμα κομμάτων. Και, τις προάλλες, υπήρξε η παραδοχή από πλευράς Θόδωρου Σκυλακάκη ότι οι «γαλάζιες» προεκλογικές υποσχέσεις δεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που έχει καταθέσει η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτι που έδωσε λαβή για αντιπολίτευση σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Συνολικά 23 είναι οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ και οι οποίες είναι σε «δημοσιονομικό κενό», 15 εξ αυτών δεν περιλαμβάνονται σε κανένα Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο είχε επικαλεστεί.

Ο Φιντάν και ο Στόλτενμπεργκ

Στις αρχές Ιουλίου, στο Βίλνιους και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ θα κάνει επίσημη… πρώτη ο νέος υπουργός Εξωτερικών της χώρας, υπό τη νέα κυβέρνηση. Κι εκεί θα συναντηθούν για πρώτη φορά έπειτα από καιρό και ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο αλλά η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα είναι η μόνη.

Ο νέος… δικός μας Εξωτερικών θα ανταμώσει με τον (επίσης νέο) Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Παράλληλα, στο Βίλνιους θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τον διάδοχο του Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ μιας και ο Νορβηγός αποχωρεί. Κάτι που αποτελεί πλήγμα για την Τουρκία – δεν έκρυψε ποτέ τα φιλοτουρκικά συναισθήματά του.

Backdoorιές

  • Το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουλίου τα καταστήματα της HSBC στην Ελλάδα θα κλείσουν, όπως κλείνουν κάθε Παρασκευή απόγευμα και τη Δευτέρα 31 Ιουλίου θα ανοίξουν ως καταστήματα της Παγκρήτιας, στο πλαίσιο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών. Και προσεχώς θα βαφτούν στα πορτοκαλί.
  • Παράλληλα με την HSBC, σε εξέλιξη βρίσκεται και η απορρόφηση της Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οποία η Παγκρήτια θα βρεθεί σε Σέρρες, Κατερίνη και Λεπτοκαρυά…
  • Το φετινό καλοκαίρι η νέα Βουλή, μετά από πολύ καιρό, θα κλείσει κανονικά και θα λειτουργήσει με τα θερινά της τμήματα. Ήτοι συγκροτείται, ορκίζεται, ολοκληρώνονται οι προγραμματικές της νέας κυβέρνησης, περνούν με ψηφοφορία κάποια απαραίτητα νομοσχέδια και βουρ για διακοπές.
  • Δύο ιστορικά ραδιοταξί της Αθήνας, το Ελλάς και το Ικαρος, ένωσαν τις δυνάμεις τους κάτω από το σήμα της Ελλάς, η οποία είχε αρκετά παλιότερα προκύψει από τη συνένωση των δυνάμεων τριών ισχυρών ραδιοταξί (Πρόοδος, Αετός, Άρης). Κι από φθινόπωρο θα δοθεί και η μάχη στο digital taxi με new entry που θέλει να ανταγωνιστεί τις Freenow, Uber και Taxiplon.
  • Με υπογραφή Γιώργου Πατούλη η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να δώσει (με τις διαδικασίες της απευθείας αναθέσεως) 28.500 ευρώ για εκδήλωση λίγων ωρών στο Ζάππειο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας και του Πιερ Καρντέν. Πρόκειται για μια φαντασμαγορική επίδειξη μόδας όπου θα παρουσιαστούν 70 συλλεκτικά κουστούμια της Όπερας των Παρισίων. Ευλόγως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη χρησιμότητα της εν λόγω χορηγίας…

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com