Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη στο final-4 της Euroleague. Ο Ολυμπιακός μπορεί να θύμιζε μια άλλη ομάδα στο πρώτο ημίχρονο και να βρέθηκε να χάνει με 41-29, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο εμφανίστηκε η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Με άμυνα που στραγγάλισε τη Μονακό και της επέτρεψε μόλις 19 πόντους, η αρμάδα του Μπαρτζώκα πέρασε τελικά άνετα στον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Ρεάλ ή τη Μπαρτσελόνα σε μια πορεία που θυμίζει κάτι από το 2013.

Δέκα χρόνια πριν, στο Λονδίνο, η ομάδα του Μπαρτζώκα έπαιζε μια άμυνα που το ευρωπαϊκό μπάσκετ δεν είχε δει για καιρό και έκανε την ΤΣΣΚΑ να μοιάζει με ομάδα της σειράς. Με τη νίκη τότε στον ημιτελικό, είχε προκριθεί στον τελικό, όπου αντιμετώπισε την Ρεάλ Μαδρίτης και με ραψωδία τριπόντων του Σπανούλη και του Λο, είχε κατακτήσει την 3η του Ευρωλίγκα. Οι συνθήκες δείχνουν ευνοϊκές, τα δεδομένα μοιάζουν, αλλά σαφώς είναι μια εντελώς διαφορετική συνθήκη.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός, όντας ούτως ή άλλως επιτυχημένος με την πορεία του φέτος, έκανε ακόμα ένα βήμα, έβαλε ακόμα μια σφραγίδα επιτυχίας και το βράδυ της Κυριακής θα κάνει πλήθος Ελλήνων να μην ασχολούνται με τα exit polls, αλλά να βλέπουν την εξέλιξη του τελικού της Euroleague.

Για να βρεθεί εκεί, ο Ολυμπιακός έπρεπε να ξεπεράσει το άγχος του πρώτου ημιχρόνου που τον οδήγησε σε 8/16 βολές και επιθέσεις μακριά από τα δικά του δεδομένα. Το 29-41 υπέρ της Μονακό στο ημίχρονο, αλλά και η εικόνα των δύο ομάδων, δεν προμήνυε με τίποτα αυτό που θα συνέβαινε στο 5λεπτό του τρίτου δεκαλέπτου.

Από το -12 στο +13 ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό της Euroleague

Εκεί, ο Ολυμπιακός με μπροστάρη τον φανταστικό Ουόκαπ που πυροδοτούσε ενεργειακά και τους Βεζένκοφ-Παπανικολάου να εκτελούν, έκανε ένα σερί 27-2 και βρέθηκε στο 56-43. Με τις κερκίδες να παρανοούν, γυρισμός για τη Μονακό δεν υπήρχε, ιδίως από τη στιγμή που ο Τζέιμς σκότωνε επιθετικά το παιχνίδι της, ενώ Οκόμπο και Λόιντ ήταν άφαντοι. Ο δε κόουτς Ομπράντοβιτς, έπαθε ότι και ο έτερος Ομπράντοβιτς στο 5ο ματς της Παρτιζάν με τη Ρεάλ. Δεν πήρε time out όταν έπρεπε μπας και κόψει την παρέλαση του αντιπάλου.

Η Μονακό κατάφερε να φτάσει μέχρι το -7 (60-53 στο 35ο λεπτό), αλλά στον Ολυμπιακό είχαν πια τον απόλυτο έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό της τρομακτικής άμυνας των Ερυθρόλευκων ότι τα κατάφεραν έχοντας τόσες χαμένες βολές και με τον Ουόκαπ να μην έχει σουτάρει και να έχει 0/2 βολές, με 7 ασίστ όμως.

Οι πρωταγωνιστές της ερυθρόλευκης νίκης ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ με 19 πόντους, ο Παπανικολάου με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Μουσταφά Φαλ με 12 πόντους, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ο Σλούκας με 9 πόντους και 7 ασίστ. Όλοι τους όμως, στο τέλος του ματς, στις δηλώσεις τους, εξήραν τον Τόμας Ουόκαπ που έπαιξε άμυνα που δεν συναντάται πουθενά αλλού σε παίκτη στην Ευρώπη. Όχι μόνο γκαρντ.

Εμείς κρατάμε την εικόνα της αγκαλιάς και αυτού του πανηγυρισμού του αρχηγού Παπανικολάου.

Euroleague Ολυμπιακός τελικός final-4
(Photo credits: Tolga Adanali/Euroleague Basketball via Getty Images)