Μετά χριστόν προφήτες όλοι μπορούν να γίνουν. Να κρίνουν το πώς έπαιξε ο Ολυμπιακός στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και τις επιλογές Καρβαλιάλ, όλοι μπορούν να τις κρίνουν έχοντας δει πρώτα το αποτέλεσμα των επιλογών. Αυτό είναι πάντα το εύκολο και είναι η φύση του αθλητισμού. Οι επαγγελματίες θα κρίνονται από τους γύρω γύρω για πράγματα που αποδείχτηκαν ότι ήταν λανθασμένα, αλλά κανείς δε θα μπορούσε να πει με σιγουριά από πριν πως θα είναι λανθασμένα ή να υποδείξει το σχέδιο που θα λειτουργούσε απείρως καλύτερα.

Παρ’ όλα αυτά όμως, ο Κάρλος Καρβαλιάλ έκανε κάτι στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που δεν χρειαζόταν κανείς να περιμένει το αποτέλεσμα του ματς για να καταλάβει ότι είναι άστοχη επιλογή. Κι αυτό θα ίσχυε ακόμα κι αν το ματς δεν είχε αυτό το αποτέλεσμα.

Πολύ σωστά, όλοι έχουν σταθεί στην επιλογή του Καρβαλιάλ να παίξει ο Ολυμπιακός με σχεδόν ίδια εντεκάδα με αυτή που έπαιξε στο ματς κυπέλλου στη Λεωφόρο. Μόνες αλλαγές ο Κάρμο αντί του Μπιανκόν και ο Τσικίνιο αντί του Καμαρά.

Ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε με Ορτέγκα-Ρίτσαρντς στα αριστερά, με τον Καρβαλιάλ να πιστεύει ότι θα μπορέσουν να βοηθήσουν στο πρέσινγκ και στην εξουδετέρωση του Παναθηναϊκού σε συνδυασμό με το ανελέητο τρέξιμο του Αλεξανδρόπουλου. Μόνο που το πρόβλημα εδώ δεν ήταν μόνο το τι επέλεξε για την ομάδα του ο Καρβαλιάλ, αλλά και το πώς διάβασε τον αντίπαλο.

Ολυμπιακός: Το λάθος του Καρβαλιάλ που ανέδειξε όλα τα λάθη σχεδιασμού

Δηλαδή, αυτή η εντεκάδα είχε πάει καλά ανασταλτικά (επιθετικά ο Ολυμπιακός ήταν ανύπαρκτος σχεδόν), αλλά απέναντι σε ποιον Παναθηναϊκό; Απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό των πρώτων ημερών του Τερίμ, που οι παίκτες είχαν ακόμα το σοκ της μεγάλης αύξησης της έντασης στις προπονήσεις, που ο οργανισμός τους δεν είχε συνηθίσει και που είχε κάμποσες απουσίες.

Τότε, στο κύπελλο, είχαν παίξει τη δεξιά πτέρυγα ο Βαγιαννίδης με τον Αϊτόρ. Ο Ισπανός είναι ανοιχτή πληγή όταν παίζει αριστερά που είναι η καλή του πτέρυγα. Φανταστείτε στα δεξιά που μέχρι να κάνει το οτιδήποτε, θα πρέπει να φέρει τη μπάλα από το δεξί στο αριστερό, να χαθεί χρόνος και να έχουν προλάβει να τον κλείσουν. Κι ο Βαγιαννίδης, που αμυντικά δεν είναι σούπερ, έπρεπε να παίζει και για αυτόν.

Είναι δυνατόν να παίζει ο Ολυμπιακός με αυτή την 4άδα στην αριστερή πλευρά άμυνας;

Χθες όμως, ο Παναθηναϊκός δεν θα έπαιζε σίγουρα με τον Βαγιαννίδη και σίγουρα όχι με Αϊτόρ στα δεξιά. Ή Μαντσίνι θα είχε ή Παλάσιος. Διαφορετική εντελώς πλευρά, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Άρα, ο Καρβαλιάλ πήγε να αντιμετωπίσει διαφορετικούς παίκτες με ένα σχήμα που ο ίδιος θεώρησε επιτυχημένο, απέναντι όμως σε άλλη ομάδα.

Δεν ξέρω αν ο Καρβαλιάλ είναι προπονητής για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην επιστροφή στο πρωτάθλημα. Αλλά αυτό που έγινε χθες, είναι η σφραγίδα για την λανθασμένη προσέγγιση που έχει ο Ολυμπιακός συνολικά ως οργανισμός εδώ και κοντά 3 χρόνια.

Ολυμπιακός: Το λάθος του Καρβαλιάλ που ανέδειξε όλα τα λάθη σχεδιασμού

Απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό με ανεβασμένη ψυχολογία, που θα έπαιζε σκυλιασμένα στη Λεωφόρο για τη νίκη, ο Καρβαλιάλ κλήθηκε να βάλει τον Κάρμο στην αριστερή πλευρά των σέντερ μπακ και τον Τσικίνιο ως 8άρι. Άρα, στην αριστερή περιοχή του γηπέδου ο Ολυμπιακός έπαιζε με Κάρμο-Τσικίνιο-Ρίτσαρντς-Ορτέγκα. Τρεις καινούργιου παίκτες και ένας που αποδεικνύεται λιγότερος από τον Ρέαμπτσιουκ.

Όσο καλοί κι αν είναι οι Κάρμο-Τσικίνιο, γιατί πολύ καλοί φάνηκαν χθες, τέτοιος σχηματισμός δεν γίνεται να λειτουργήσει. Η εικόνα δηλαδή ίσως είναι δείγμα του ότι ο Ολυμπιακός περνάει μια «καλοκαιρινή» προετοιμασία εν μέσω επίσημων αγώνων. Το ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα έρχεται όμως και μια ήττα εκεί ίσως φέρει νέους τριγμούς.