Πίσω στο 1995, Pamela Anderson και Tommy Lee βιντεοσκοπούσαν το μήνα του μέλιτος τους που λογικά περιελάμβανε πολλές σεξουαλικές περιπτύξεις και όλη αυτή την ανεμελιά που έκρυβε η δεκαετία του ’90. Τρία χρόνια μετά, αυτό το tape θα γινόταν προσβάσιμο στη βιομηχανία του πορνό και σιγά σιγά θα μεταφερόταν στον ανύπαρκτο, αλλά ανερχόμενο χώρο του τότε διαδικτύου. Στην Αμερική του σήμερα, που καταδικάζουν τα πάντα και τα ξανακάνουν, είναι παράξενο που γίνεται μια σειρά για κάτι που πονάει σίγουρα τον έναν από τους δύο πρωταγωνιστές.

Η Pamela Anderson δεν επεδίωξε σίγουρα να δει αυτό το sex tape όλος ο δυτικός κόσμος. Πέρα από την έκθεση της με έναν τρόπο που δεν επιθυμούσε, αποτέλεσε και την ταφόπλακα της καριέρας της. Σε μια εποχή που ήταν η πληθωρική ξανθιά του Baywatch – οκ, δίχως να έχει κάποιο τρελό υποκριτικό ταλέντο – εν τη απουσία αυτού του sex tape η Pamela Anderson θα μπορούσε να κεφαλαιοποιήσει το όνομα της σε ταινίες πολύ καλύτερες από το Barbwire για παράδειγμα.

Όπως η Sharon Stone λέει για χρόνια ότι την διέλυσε η σκηνή στο Βασικό Ένστικτο που η κάμερα σχεδόν αποτύπωσε το γεννητικό της όργανο, έτσι και η Pamela Anderson τελείωσε ως ηθοποιός και ευτυχώς μπόρεσε για μια δεκαετία μετά να βγάζει κάποια χρήματα χρησιμοποιώντας το sex appeal της και το πληθωρικό της στήθος. Δε μπόρεσε ποτέ όμως να ξεφύγει απ΄ αυτό το βίντεο που στην άγουρη εποχή του διαδικτύου συνδέθηκε και με τη νέα μορφή της βιομηχανίας του πορνό.

Εκείνη την εποχή ο κόσμος πήγαινε να δει ταινίες ενήλικου περιεχομένου σε ειδικούς κινηματογράφους. Κάπου στα μέσα των 90’s είναι που άρχιζε η άνθιση των video clubs που είχαν ειδικά σημεία για να πηγαίνει κάποιος να βλέπει ατομικά την ταινία και να αυτοϊκανοποιείται. Με το sex tape της Pamela και του Tommy όμως, το διαδίκτυο βρήκε την πηγή της γιγάντωσής του. Πώς μια φωτογραφία της JLo γέννησε το Google Images; Έτσι και το sex tape των δύο γέννησε το διαδίκτυο, θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος στην υπερβολή του.

Pamela Anderson

(Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc)

Είναι όμως ένα μεγάλο ερώτημα το πώς στην Αμερική του σήμερα, όπου υπάρχει το canceling, επιλέγουν να εγκωμιάσουν μέσω μιας σειράς τη διαρροή ενός sex tape, εν αγνοία των πρωταγωνιστών του; Πού συναντιούνται αυτά τα 2;

Το sex tape των Pamela Anderson και Tommy Lee αντιμετωπίζεται ως πρόγονος του ριάλιτι

Η Pamela Anderson και ο Tommy Lee κρίθηκαν ως συναινούντες, αν και δεν συναίνεσαν, επειδή στις δημόσιες συνεντεύξεις τους μιλούσα πολύ για τη σεξουαλική τους ζωή. Υπήρχαν μέσα απ΄αυτή. Σύστησαν το ριάλιτι αλά Kardashian, πολύ πριν τις Kardashian. Αν όσα έγιναν τότε, τα μεταφέραμε χρονικά στο σήμερα, η Pamela Anderson θα ήταν η δισεκατομμυριούχος και όχι η Kim.

Η σειρά Pam & Tommy – που η σειρά των ονομάτων δεν είναι τυχαία – βασίζεται σε ένα εκτενές ρεπορτάζ του Rolling Stone πίσω στο 2014, που φιλοξένησε όλη την ιστορία, όπως την μοιράστηκε ο προπάτορας της, ο Rand Gauthier, ο ξυλουργός που αποφάσισε να εκδικηθεί τον Lee γιατί τον φέσωσε για εβδομάδες δουλειάς στην κρεβατοκάμαρα του.

Ο Gauthier ξάφρισε το χρηματοκιβώτιο του Lee και μαζί με τον σκηνοθέτη-παραγωγό πορνό ταινιών Milton Ingley, διέλυσαν την ορίτζιναλ κασέτα αφού είχαν φτιάξει κόπιες και τις παρέδωσαν στο Louie Peraino που είχε μια εταιρεία παραγωγής, την Arrow Productions. Εκείνη την εποχή η βιομηχανία του πορνό έκανε τζίρο κοντά στο 1.5 δισ. δολάρια και όδευε για διπλασιασμό. Ο Peraino δάνεισε στον Ingley 50 χιλιάρικα για να διανείμει την κασέτα και να την αναρτήσει στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, ο Ingley και οι συνεργάτες του ξεπούλησαν τις κασέτες στο Λος Άντζελες χωρίς η Pamela Anderson και ο Tommy Lee να έχουν πάρει χαμπάρι.

Έφτασε Ιανουάριος του 1996 όταν αντιλήφθηκαν ότι είχε αδειάσει το χρηματοκιβώτο και έστειλαν μια συμμορία μηχανόβιων να κυνηγήσει τους Gauthier και Ingley. Ήταν όμως πια πολύ αργά. Μέχρι και στο Penthouse είχε φτάσει η κασέτα.

Στις 26 Μαρτίου το ζευγάρι έκανε μήνυση 10 εκατομμυρίων και προσωρινά περιοριστικά μέτρα μαζί με διαταγή κατά του περιοδικού. Ταυτόχρονα, έγιναν μηνύσεις κατά των Ingley και Gauthier ώστε να μην διαμοιράζονται πια το βίντεο. Όλες οι μηνύσεις απορρίφθηκαν, ακριβώς επειδή Pamela Anderson και Tommy Lee είχαν κάνει δημόσια προσβάσιμη τη σεξουαλική τους ζωή. Δεν ευσταθούσε δηλαδή η δικαιολογία της ιδιωτικότητας.

Ο Ingley και ο Gauthier δεν είχαν πολύ χρόνο ακόμα για να κερδίζουν αποκλειστικά από την κασέτα. Οι πωλήσεις επεκτάθηκαν στο Άμστερνταμ, όμως εμφανίστηκαν ιστοσελίδες αντιγραφής και η επιχείρηση πήρε την κάτω βόλτα, ολοκληρώνοντας την πορεία της στις 27/9 του 1997.

Pamela Anderson

Η σειρά του Hulu ξύνει πληγές για την Pamela

Τώρα πια τα πράγματα ήταν εντελώς εκτός ελέγχου. Στις 7/11 του ίδιου έτους, ο Seth Warshavsky, ένα παιδί-θαύμα του διαδικτύου που έβγαζε χρήματα από streaming βίντεο, ppc (pay-per-click) και επεξεγασία πιστωτικών καρτών, πρόβαλλε για 5 συνεχόμενες ώρες σε λούπα την κασέτα. Πανζουρλισμός. Η Pamela και ο Tommy δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν τα δικαιώματα και να γίνουν πια συνένοχοι στην διαπόμπευσή τους.

Κι αν τον δεύτερο δεν τον ενόχλησε ιδιαίτερα, την Anderson την πόνεσε βαθιά. Το sex tape πέρασε στην κατοχή της Vivid Entertainment, φημισμένης εταιρείας διανομής sex tape διασήμων και το sex tape έγινε VHS, με όλα τα video clubs να το έχουν διαθέσιμο για τον οποιονδήποτε στις αρχές του 1998.

24 χρόνια μετά αυτό το sex tape δεν θεωρείται από κανέναν στο Χόλιγουντ παραβίαση ιδιωτικής ζωής. Κρίνεται ως ένα φαινόμενο της τότε ποπ κουλτούρας που μεταφέρεται στο σήμερα με μορφή σειράς και δη πολύ καλά στημένης. Ίσως τα 77 εκατομμύρια δολάρια σε κέρδη στους πρώτους 12 μήνες κυκλοφορίας του να έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτό.

Η Pamela Anderson έχει να κάνει κάτι σε επίιπεδο υποκριτικής πολλά χρόνια, με εξαίρεση κάποιες μικρές συμμετοχές σε σειρές και μικρά βίντεο. Το Tape-Gate τη γονάτισε. Δεν είχε καν διάθεση να μιλήσει με τους δημιουργούς της σειράς για να πουν ακόμα καλύτερα τη δική της ιστορία, αφού διατείνονται πως η πρόθεση τους είναι να της δώσουν τη λύτρωση που ψάχνει.

Όταν στο πρώτο επεισόδιο του Black Mirror ένας πρωθυπουργός έκανε σεξ με ένα γουρούνι για να σώσει την Πριγκίπισσα της Βρετανίας και τον έπαιρνε μάτι όλη η χώρα, καταλαβαίναμε όλοι πως είμαστε βαθιά χωμένοι στην εποχή του θεάματος. Το sex tape της Pamela Anderson και του Tommy Lee την εγκαινίασε και αποτυπώθηκε με όρους ριάλιτι, όχι με όρους παραβίασης.

Τελικά, στην Αμερική μπορείς να τα δεις όλα να συνυπάρχουν ταυτόχρονα. Όλες οι αντίρροπες δυνάμεις να ξεβράζουν την υποκρισία της ευθιξίας. Μέχρι που θα εμφανίζεται μια Whoopi Goldberg να μας υπενθυμίζει πως δεν παίζει κανένα ρόλο το χρώμα και το φύλο, η σεξουαλικότητα, οτιδήποτε. Η σήψη της ανθρώπινης φύσης υπάρχει σε όλους και σε όλες. Και κανείς δεν είναι μόνο το ένα ή μόνο το άλλο. Απλώς για κάποιους υπάρχουν οι ευνοϊκές συνθήκες για να το κεφαλαιοποιήσουν…