Ένα συγκεκριμένο ρούχο, μια φούστα για να μιλάμε με ακρίβεια, έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των social media. Επανέφερε στο προσκήνιο θέματα ταμπού, που έχουν να κάνουν με την ηλικία και βέβαια τα πρότυπα ομορφιάς. Εκεί που πιστεύαμε ότι όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, μια φούστα μας υπενθυμίζει ότι τα στερεότυπα είναι βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία και σίγουρα δεν σπάνε τόσο εύκολα.

Ποια είναι η φούστα «πέτρα του σκανδάλου»; Μιλάμε για αυτήν που φόρεσε η Nicole Kidman στο πολυσυζητημένο εξώφυλλό της για την αμερικανική έκδοση του Vanity Fair. Την έβαλε και το μοντέλο Paloma Elsesser στο τεύχος του περιοδικού iD, που ήταν αφιερωμένο στο σώμα. Την φόρεσαν και η editor Anna dello Russo, η Naomi Campbell, η fashion influencer Chiara Ferragni, το μοντέλο Lara Stone, η Lim Yoona και η Zendaya στις σελίδες του Interview Magazine.

Πρώτη την φόρεσε η Miuccia στην πασαρέλα με τη συλλογή της Miu Miu από crop tops, μίνι φούστες και χαμηλομεσαία παντελόνια. Η τάση που επανέρχεται από το παρελθόν, φάνηκε από την αρχή ότι θα ήταν μια από τις πιο πολυσυζητημένες και αμφιλεγόμενες συλλογές της χρονιάς.

Η φούστα που έχει διχάσει τα social media

Η μίνι φούστα της Miu Miu έχει γίνει viral, όπως καταλαβαίνουμε. Κυκλοφορεί σε διαφορετικές εκδοχές στη συλλογή της για την άνοιξη-καλοκαίρι 2022.Έχει και το δικό της προφίλ στο Instagram, όπου βλέπουμε όλες τις εκδοχές της και τους συνδυασμούς.  Η χρονική στιγμή της κυκλοφορίας της δεν είναι και η καλύτερη. Ίσως να έγινε και επίτηδες για να δημιουργηθεί ντόρος και αυτό γιατί τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να κυριαρχούν τα baggy ρούχα, που στην ουσία κρύβουν μέρη του σώματος.

Αφού έχουμε συνηθίσει σε αυτά, βλέπουμε ξαφνικά ότι επανέρχονται στην μόδα τα χαμηλοκάβαλα, τα οποία αφήνουν ακάλυπτα κοιλιά, γοφούς ακόμα και το κάτω μέρος του στήθους. Η συλλογή αυτή αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς τα πίσω για μια βιομηχανία που χρειάστηκε δεκαετίες να ανοιχτεί και να αποδεχτεί νέα πρότυπα ομορφιάς. Μιλάμε για μια φούστα που πριν από δύο δεκαετίες δεν είχε καν σχολιαστεί, ίσα ίσα θεωρούνταν cool και hot.

Η πρόσφατη φωτογράφιση της Paloma Elsesser, που είναι ένα plus size model, μονοπώλησε στο Twitter. Η φούστα δοκιμάστηκε σε σώματα διαφορετικά από αυτά των αδυνατισμένων μοντέλων της πασαρέλας ή της Hailey Bieber στην καμπάνια Miu Miu. Μπορεί στον χώρο της μόδας και η διαφορετικότητα να είναι αποδεχτή, όμως στην καθημερινότητα τέτοια ρούχα είναι δύσκολο να φορεθούν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miu Miu Set (@miumiuset)

Αν και η εμφάνισή του είναι τόσο απαραίτητη όσο και επικροτείται, δεν είναι εύκολο για τις απλές γυναίκες να φορέσουν τέτοιου είδους σχέδιο. Όχι μόνο για θέμα αποδοχής του σώματος, αλλά γιατί η φούστα της Elsesser μάλλον έχει προσαρμοστεί στα μέτρα της. Στο site της Miu Miu είναι δυνατή η αγορά της μίνι φούστας μόνο σε μικρά μεγέθη. Μπορεί να μην έχουν μπει ακόμα ή να έχουν εξαντληθεί. Πάντως είναι γνωστό ότι η βιομηχανία της μόδας επενδύει περισσότερο στα μικρά μεγέθη, ενώ λιγότερα από τα μισά προϊόντα σε απόθεμα διατίθενται σε μεγαλύτερα και συνήθως τείνουν να έχουν υψηλότερη τιμή.

Πάντως, πέρα από το fat shaming, η φούστα της Miu Miu πυροδότησε και το skinny shaming. Η Emily Ratajkowski φόρεσε ένα cropped πουλόβερ σε συνδυασμό με χαμηλόμεση φούστα. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που επέκριναν τους κοιλιακούς της, παρατηρώντας ότι είναι αρκετά αδύνατη, μόλις οκτώ μήνες μετά τον τοκετό. «Ήμουν έτοιμη να μην δημοσιεύσω αυτές τις φωτογραφίες γιατί ήξερα τη διαμάχη που επρόκειτο να προκαλέσουν. Αλλά είναι το σώμα μου και δεν πρόκειται να ντραπώ για αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Έχουμε και λέμε, λοιπόν, την φούστα να μην την φοράνε ούτε οι αδύνατες ούτε οι plus size. Δεν μπορεί, όμως, να την φορέσουν ούτε οι γυναίκες που είναι άνω των 50 ετών. Η Nicole Kidman έβαλε το σετ και κατηγορήθηκε ότι παριστάνει την μαθήτρια. Πολλοί τη συνέκριναν απαξιωτικά με κινέζα μαθήτρια, με την Britney Spears ή την Christina Aguilera, δύο φιγούρες που έχουν συνδεθεί με τις χαμηλόμεσες φούστες στα ’00s. Αλλά και αυτές αν τις φορούσαν σήμερα σε κάποια «απαγορευτική» κατηγορία θα βρίσκονταν.

Πάντως η φούστα κάνει πάταγο στα social media και ήδη έχουν βρεθεί πιο φτηνές κόπιες της. Ακόμα και αν δεν ήταν στόχος της να δημιουργήσει ντόρο, άθελά της το πέτυχε. Ποιος μπορεί να την φορέσει, χωρίς να μπει στο επίκεντρο του σχολιασμού, παραμένει ακόμα άγνωστο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Miu Miu Set (@miumiuset)