Το ήξερες ότι το πανέμορφο Νησί των Φασιανών, που βρίσκεται ανάμεσα από την Γαλλία και την Ισπανία, ανήκει… για 6 μήνες στην μία χώρα και τους άλλους 6 μήνες αλλάζει εθνικότητα και ανήκει στην άλλη;

Το ιδιόμορφο αυτό ευρωπαϊκό νησί που βρίσκεται λίγο πιο έξω από την Χώρα των Βάσκων και βρέχεται από τον Βισκαϊκό κόλπο, έγινε κυριολεκτικά χώρος διπλωματικών συμφωνιών που τέθηκαν αιώνες πριν, με αποτέλεσμα να έχει μείνει αυτή η ξεχωριστή συνθήκη μέχρι και σήμερα.

Το πιο περίεργο; Παρά το όνομά του, δεν έχει καν φασιανούς! Το λάθος αυτό λέγεται πως έγινε για δύο λόγους. Αφενός, λέγεται ότι ο γνωστός λογοτέχνης, Βίκτορ Ουγκό, όταν είχε επισκεφτεί το Pheasant Island, όπως λέγεται διεθνώς, το 1843, νόμιζε ότι είχε δει φασιανούς, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τέτοια πτηνά στο νησί.

Έτσι, όσοι περίμεναν ότι το νησί πήρε το όνομά του από εντυπωσιακούς φασιανούς, θα απογοητευτούν να μάθουν ότι στο νησί υπάρχουν μόνο πρασινοκέφαλες πάπιες.

Αφετέρου, μιας και εμπλέκονται πολλές γλώσσες -στο νησί ομιλούνται ισπανικά, βάσκικα αλλά και γαλλικά- έγινε μπέρδεμα με το ρωμαικό όνομα του νησιού που ήταν «Pausoa» που στα λατινικά σημαίνει «περάσμα».

Αργότερα, οι Γάλλοι το αποκάλεσαν «Paysans» το οποίο με τα χρόνια μετερμηνεύτηκε λανθασμένα ως «Faisans», το οποίοι σημαίνει «φασιανοί» και έμεινε έτσι στην ιστορία.

Σήμερα, το νησί ονομάζεται λανθασμένα «Isla de los Faisanes» στα ισπανικά, «Faisai Uhartea» στα βάσκικα, «Île des Faisans» στα γαλλικά και φυσικά «Pheasant Island» στα αγγλικά. Όλα τους σημαίνουν ότι και το ελληνικό όνομα, δηλαδή «Νησί των Φασιανών».

Γιατί, όμως, να ανήκει τον μισό χρόνο στην μία χώρα και τον άλλον μισό στην άλλη;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να ταξιδέψουμε πολλούς αιώνες πίσω στον χρόνο. Τότε, τον 17ο αιώνα, έλαβε χώρα ο τριακονταετής πόλεμος ανάμεσα στην Ισπανία και την Γαλλία. Όταν έπαψαν οι εχθροπραξίες, οι δύο χώρες έπρεπε κάπως να επισφραγίσουν την ειρήνη μεταξύ τους.

Έτσι, το 1648, το νησί επιλέχθηκε ως ουδέτερος τόπος ώστε να θεσμοθετηθούν τα νέα όρια τω ν δύο χωρών. Μέχρι και ένας γάμος έγινε για να «γιορτάσουν» την παύση των πυρών, ανάμεσα στον Βασιλιά Λουδοβίκο ΙΔ΄ της Γαλλίας και την κόρη του Φίλιππου Δ΄ της Ισπανίας, Μαρία Τερέζα της Ισπανίας, ώστε να γίνει επίσημη η ειρήνη ανάμεσα στα δύο έθνη.

Ο γάμος, φυσικά, έγινε στο Νησί των Φασιανών και ακολούθησε μεγαλειώδης γιορτή.

Ως αποτέλεσμα, το Νησί των Φασιανών έχει εδραιωθεί διαχρονικά ως σύμβολο ειρήνης. Έτσι, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η διπλή του εθνικότητα.

Κάθε 1η Φεβρουαρίου το νησί ανήκει στην Ισπανία μέχρι την 1η Αυγούστου, οπότε και περνάει ξανά στα χέρια της Γαλλίας.

Για αυτόν τον λόγο, το νησί μεγέθους μόλις 200 μέτρων, δεν έχει κατοίκους ούτε δέχεται επισκέπτες.

Μάλιστα, απαγορεύεται οποιοσδήποτε να πλησιάσει στο νησί με εξαίρεση την ημέρα της αλλαγής από την μία χώρα στην άλλη όπου στρατεύματα και από τις δύο χώρες παρευρίσκονται δίπλα στο μνημείο που υπάρχει στο νησί για την τελετή της αλλαγής της χώρας.

Δείτε πλάνα από το καταπράσινο νησί με την ιδιαίτερη ιστορία και τους καθόλου… φασιανούς: