Σε κάθε γωνιά της Αθήνας θα βρεις και από ένα σουβλατζίδικο και είναι απολύτως φυσιολογικό! Πρόκειται για το εθνικό μας street food, αυτό που αγαπάμε παραδοσιακά να τρώμε και αυτό που θα μας λείψει αν περάσουν μερικές εβδομάδες χωρίς να το γευτούμε. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις επιλογές που θα βρεις στην πόλη, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσεις που ακριβώς θα βρεις καλά και ποιοτικά σουβλάκια και πεντανόστιμα και λαχταριστά «τυλιχτά».

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια διαχρονικά καλά σουβλατζίδικα και κάποια που προστέθηκαν σχετικά πρόσφατα στην λίστα, τα οποία όχι μόνο ξέρουν από καλά σουβλάκια, αλλά έχουν να κάνουν και μια διαφορετική πρόταση! Σεβόμενοι πάντοτε την παράδοση!

Θεσσαλικό: Για χειροποίητο κεμπάπ κοτόπουλο

Το «Θεσσαλικό», που πήρε το όνομά του από την καταγωγή των ιδιοκτητών, η οποία είναι από την Θεσσαλία, ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1979, όταν ο Βασίλης Αγγελοσούλης, το μετέτρεψε από καφενείο σε σουβλατζίδικο.

Από το 2010, το «Θεσσαλικό», έχει περάσει στην επομένη γενιά και τον γιο, Νικόλαος Αγγελοσούλη, ο οποίος συνεχίζει να σερβίρει με την ίδια ποιότητα τόσο στο φαγητό, όσο και στην εξυπηρέτηση.

Ξεχωρίζει για το χειροποίητο κεμπάπ κοτόπουλο, μία συνταγή που ανακάλυψε ο κ. Βασίλης μετά από πολλές δοκιμές, αρκετών χρόνων. Το 1998, έφτασε όμως η στιγμή, που έφτιαξε ένα από τα πιο νόστιμα κεμπάπ από 100% κοτόπουλο. Μέχρι τότε όλοι γνώριζαν το κεμπάπ με μοσχάρι, κανείς δεν ήξερε για την εναλλακτική με κοτόπουλο.

Στις σπεσιαλιτέ τους θα βρεις επίσης, τον χοιρινό γύρο, τις σκεπαστές, τα καλαμάκια κοτόπουλο και το χοιρινό.

Διεύθυνση: Αχαρνών 203, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 865 1101

Ο Κώστας: Τυλιχτό με γιαούρτι και καλαμάκι χωρίς λίπος

Στον «Κώστα» φτιάχνουν τυλιχτό χωρίς τζατζίκι, καθώς θεωρούν ότι η γεύση του επισκιάζει αυτή του κρέατος. Βάζουν μέσα γιαούρτι, το οποίο ταιριάζει άψογα σε υφή και γεύση με το καθαρό, χωρίς λίπος κρέας που σερβίρουν!

Η ιστορία του σουβλατζίδικου ξεκινάει από το 1950, όταν ο παππούς Κώστας, σέρβιρε στο μικρό μαγαζάκι του προσεκτικά επιλεγμένο χοιρινό σε καλαμάκι ή μέσα σε αλάδωτη πίτα.

Από το 2008, «Ο Κώστας» μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στην Πεντέλης στον αριθμό 5, στο κέντρο της Αθήνας, με τον συνονόματο εγγονό να συνεχίζει την παράδοση, σερβίροντας καλαμάκι χοιρινό και μπιφτέκι μοσχαρίσιο με την ακριβώς ίδια ποιότητα.

Στην μικρή ψησταριά του μαγαζιού ο Κώστας ψήνει το κρέας, που διαλέγει προσεκτικά κάθε πρωί και και το σερβίρει με λάδι και ρίγανη. Αυθεντική, παραδοσιακή γεύση!

Στα συν το γεγονός ότι τα ρέστα δίνονται με τσιμπιδάκι.

Διεύθυνση: Πεντέλης 5, Σύνταγμα

Τηλέφωνο: 210 322 8502

Pita Bar: Για τυλιχτό με λουκάνικο ή αλλαντικά

Στο «Pita Bar» θα δοκιμάσεις παραδοσιακή πίτα γεμάτη με πολλούς πρωτότυπους συνδυασμούς, όπως με αλλαντικά (ναι, τυλιχτό με αλλαντικά), με σουτζουκάκι Θεσσαλονίκης ή σουτζουκάκι Πολίτικο.

Το μυστικό της επιτυχίας τους στην γεύση είναι ότι έχουν σταθερούς συνεργάτες, από τους οποίους προμηθεύονται φρέσκα και ποιοτικά, λαχανικά και κρέατα.

Το old time classic σουβλάκι, παίρνει νέα διάσταση στο «Pita Bar», καθώς το παραδοσιακό «παντρεύεται» με φρέσκιες ιδέες και συνδυασμούς και δημιουργούνται πρωτότυπες γεύσεις. Τι θα έλεγες για διαφορετικό hot dog; Το οποίο είναι τυλιγμένο μέσα σε πίτα και σερβίρεται με τις σος της επιλογής σου.

Διεύθυνση: Αγίου Αλεξάνδρου 39, Παλαιό Φάληρο | Τηλέφωνο: 210 980 2801

Διεύθυνση: Μαρκ. Μπότσαρη 2, Ηλιούπολη | Τηλέφωνο: 210 995 1000

Hoocut: Χειροποίητη πίτα και τυλιχτό στην premium εκδοχή του

Πριν από περίπου μία πενταετία ο Περικλής Κοσκινάς (Milos, Cookoοvaya), ο Κλεομένης Ζουρνατζής (Cucina Povera, Cookoοvaya), ο Σπύρος Λιάκος (Basegrill, Τραβόλτα, Cookoοvaya) και ο Βαγγέλης Λιάκος (Basegrill, Τραβόλτα, Cookoοvaya) αποφασίζουν να επανασυστήσουν το εθνικό μας street food, το σουβλάκι δίνοντας του μία πιο γκουρμέ εκδοχή.

Στο «Hoocut», όλα ξεκινάνε από τις πίτες, οι οποίες είναι φρέσκιες, χειροποίητες και φτιάχνονται στο αρτοποιείο μπροστά σου. Έπειτα, δίνεται μεγάλη έμφαση στις πρώτες ύλες, με φρέσκα λαχανικά και μυρωδικά και με κρέατα υψηλής ποιότητας που προέρχονται από κάθε περιοχή της Ελλάδας.

Η πεντανόστιμη πίτα, τυλίγει μέσα το σωστά ψημένο και ζουμερό κρέας, το οποίο ψηλοκόβεται με ένα ειδικά σχεδιασμένο μαχαίρι «Mezzaluna», δημιουργώντας τον δικό τους πρωτότυπο γύρο. Το παραδοσιακό πιτόγυρο σερβίρεται με έναν σύγχρονο τρόπο και συστήνετε ξανά στο κοινό του.

Και αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι εντελώς διαφορετικό, τότε μπορείς να επιλέξεις τυλιχτό με λουκάνικο μαύρου χοίρου ή ντολμαδάκια.

Διεύθυνση: Πλατεία Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα | Τηλέφωνο: 210 324 0026

Διεύθυνση: Καραθεοδωρή 1 & Σοφοκλέους, Περιστέρι | Τηλέφωνο: 210 571 4860

Διεύθυνση: Ελευθερίου Βενιζέλου 71, Νέα Σμύρνη | Τηλέφωνο: 210 934 4457

Καυτερός: Τυλιχτό με μία μυστική, καυτερή σάλτσα

Ο «Καυτερός», μπορεί να βρίσκεται στο Χαλάνδρι, αλλά είναι γνωστός σε ολόκληρη την Αθήνα. Η φήμη του εξαπλώθηκε γρήγορα στην πρωτεύουσα χάρη στην καυτερή, κόκκινη σάλτσα που βάζει σε όλα τα σουβλάκια του.

Πρόκειται για μυστική συνταγή, που φτιάχνεται από όταν ο Ιορδάνης, πρωτοάνοιξε το μαγαζί, το 1968. Η μητέρα του ήταν από την Κωνσταντινούπολη και η συνταγή για την καυτερή σος ήταν δικιά της, με έμπνευση από την πολίτικη κουζίνα. Το 1986, η επιχείρηση πουλήθηκε και μαζί και το επτασφράγιστο μυστικό της καυτερής σος. Ο νέος ιδιοκτήτης την σερβίρει μέχρι και σήμερα με την ίδια ακριβώς γεύση και ο κόσμος εξακολουθεί να κάνει ουρές για να την δοκιμάσει ή για να την γευτεί για ακόμα μία φορά.

Η διάσημη αυτή σος, που αφήνει ένα έντονο αλλά γλυκό κάψιμο, είναι εθιστική και δίνει στο σουβλάκι μία μοναδική γεύση. Ειδικότερα για όσους λατρεύουν τα πικάντικα!

Διεύθυνση: Αγρινίου 5, Χαλάνδρι

Τηλέφωνο: 210 684 6366