Αντιγράφουμε από τη Wikipedia: «Το πιροσκί είναι ρωσικό, λευκορώσικο και ουκρανικό έδεσμα, με βάση το ζυμάρι. Είναι φτιαγμένο σε σχήμα βαρκούλας και ψήνεται στο τηγάνι ή στον φούρνο». Και τώρα, αντιγράφουμε αυτό που λέει η καρδιά μας: Το πιροσκί είναι γευστική ηδονή!

Είτε αλμυρό (όπως είναι το παραδοσιακό), είτε γλυκό έρχεται και σκάει στο στόμα προκαλώντας αλλεπάλληλα κύματα χαράς, έναν μαγνητισμό που έχουμε συμφωνήσει οι άνθρωποι να συνοψίζουμε και να εξηγούμε ως «απόλαυση».

Ένα τόσο νόστιμο προϊόν είναι λογικό που έχει κατακτήσει πολλά μέρη του κόσμου και εκτός των χωρών που βρίσκονται οι ρίζες τους. Στην Αθήνα, το ξέρουμε καλά, βρίσκουμε παντού πιροσκί. Πουθενά όμως τόσο καλά όσο στα μαγαζιά που θα σου παρουσιάσουμε αμέσως παρακάτω…

Πιροσκί για να σου γεμίζει το στόμα: 5 μέρη στην Αθήνα για να πάρεις το τελειότερο πρωινό

Πού θα φας φανταστικό πιροσκί στην Αθήνα

Καλίνκα-Μαλίνκα

Η πρώτη προσέγγιση είναι επιφανειακή. Τι ωραίο όνομα – έτσι όπως το ακούς. Και ναι σημαίνει και κάτι ωραίο, στα ρώσικα. «Φρούτα του δάσους». Τα πιροσκί του είναι άλλο… φρούτο. Γευστικότατα, τόσο μα τόσο ξεχωριστά.

Ουρές κάνει ο κόσμος. Εκτιμώντας μια προσπάθεια που είναι γνήσια και πολύ πάνω του μέσου όρου. Είτε τηγανητά είτε φουρνιστά, είτε γλυκά είτε αλμυρά, τα χειροποίητα καλούδια που βγαίνουν από το φούρνο φωνάζουν νοστιμιά. Σε όποια γλώσσα του κόσμου κι αν το πεις.

Με κιμά ή πατάτα είναι τα κλασικά τους, με παπαρούνα, μούρο, κοτόπουλο ή ανθότυρο κάποια από τα πιο σπέσιαλ τους. Και σπιτική ρώσικη σαλάτα, έπος.

Σόλωνος & Μαυρομιχάλη, Αθήνα / Σταδίου 27, Αθήνα

Γεωργίτσης

Όταν κάτι είναι 75 χρόνια «εδώ» και συνεχίζει με τον ίδιο ενθουσιασμό, την ίδια ποιότητα, μην το φοβάσαι. Απλώς αφέσου. Και απόλαυσε. Στον Πειραιά, στην Πηγάδα, ο Γεωργίτσης κάνει πιροσκί να τρώει η… μάνα και του παιδιού να μη δίνει, για να θυμηθούμε μια παλιακή έκφραση που κολλάει ταμάμ με το πνεύμα παράδοσης της επιχείρησης.

Μια οικογενειακή ιστορία, τέσσερις γενιές πια, με πελάτες που δεν το αλλάζουν με τίποτα. Δέκα γεύσεις πιροσκί, η μία καλύτερη από την άλλη. Χωρίς λαδίλα, μόνο γεύση. Best seller το λουκάνικο, χαμός γίνεται και για τα κοτόπουλο-μπέικον, κιμάς, κιμάς-τυρί. Αν και δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει κάτι απούλητο…

Αντωνίου Θεοχάρη 32, Πειραιάς

Μαρούσια

Σε Μοσχάτο και Μαρούσι, ξέρουν. Το τιμούν, δεν το αλλάζουν. Ο Σεργκέι και η γυναίκα του, Βιολέτα έφεραν την τεχνογνωσία από την πατρίδα τους, τη Ρωσία. Την συνδύασαν με την αγάπη γι’ αυτό που κάνουν και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

12 γεύσεις στις βιτρίνες, κλασικές αλλά και πιο «ψαγμένες», όπως ομελέτα, με τρία τυριά, σοταρισμένο λάχανο και με τσίλι. Φουσκωτά, χρυσαφένια πιροσκί που λιγουρεύεσαι και μόνο που τα βλέπεις.

Στρατηγού Μακρυγιάννη 73, Μοσχάτο & Βασιλίσσης Σοφίας 59, Μαρούσι

πιροσκί

Ρωσίδες

Οι πρώτες ιδιοκτήτριες ήταν από το Ουζμπεκιστάν. «Ρωσίδες» τις είπαν οι ντόπιοι και έμεινε. Αν και πολύ γρήγορα τα ηνία του μαγαζιού πήρε η κυρία Άννα Στεφανίδου. Πόντια από το Καζακστάν.

Η παλιά ταμπέλα που γράφει «Σουβλάκι-Πιροσκί» είναι η μόνη επωνυμία. Αρκεί και με το παραπάνω. Αμφότερα εδώ γίνονται στην εντέλεια. Σε κάνουν για πάντα δικό τους. Διάσημοι και μη, όπως ο σεφ Σκαρμούτσος, έχουν υποβάλει τα σέβη τους. Σε μια συνήθεια πιο δυνατή από το χρόνο. Κιμάς, πατάτα και τυρί, εδώ τα πιροσκί είναι (all time) classic.

Αναγνωσταρά 16, Καλλιθέα

πιροσκί

Ρώσικον, Αυθεντικά Πιροσκί

Φρεσκοφτιαγμένα αφράτα πιροσκί με τις κλασικές ρωσικές γεμίσεις. Σωστά τηγανισμένα, με λεπτή τραγανή κρούστα και μαλακό, μαστιχωτό εσωτερικό. Τόσο νόστιμα που θες να αγκαλιάσεις τον κόσμο όλο!

Η ιδιοκτήτρια, η κυρία Ιρίνα, είναι ευγενέστατη και φιλόξενη, ενώ φτιάχνει και καταπληκτική ρώσικη σαλάτα, συνήθως 2 φορές την εβδομάδα. Τυρόπιτες, μηλόπιτες και αρκετές ακόμα σπιτίσιας λογικής μαγείες, θα σε ξετρελάνουν. Όλα χορταστικά, και επίσης άκρως οικονομικά.

Πατούσα 4, Εξάρχεια

πιροσκί