Όλοι λατρεύουμε τα μακαρόνια όχι μόνο γιατί είναι ένα γρήγορο πιάτο αλλά και γιατί έχει πολλές παραλλαγές. Για το καλοκαίρι μπορείς να δοκιμάσεις δροσερές συνταγές με ζυμαρικά, χρησιμοποιώντας σπαράγγια, κολοκυθάκια, φέτα και πολλά άλλα λαχανικά.

Ψάξαμε και βρήκαμε 3 συνταγές με ζυμαρικά που καλύπτουν όλα τα γούστα και αξίζει να δοκιμάσεις!

  1. Ζυμαρικά με σπαράγγια

Συστατικά

  • 500 γρ. σπαγκέτι
  • 2 ματσάκια σπαράγγια, καθαρισμένα (κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών και στη συνέχεια «ξεφλουδίζουμε» τα 4-5 εκ. της βάσης του στελέχους για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες, φροντίζοντας να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές)
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 60 ml κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας «φυλλαράκια» άνηθου, ψιλοκομμένα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο

Διαδικασία

  • Για την μακαρονάδα με σπαράγγια ξεκινάμε και βράζουμε τα σπαγκέτι σε άφθονο αλατισμένο νερό για όση ώρα ορίζουν οι οδηγίες της συσκευασίας.
  • Τα στραγγίζουμε. Κόβουμε τα σπαράγγια στα δύο και τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει.
  • Τα σουρώνουμε.
  • Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα σπαράγγια με το σκόρδο για 1 λεπτό.
  • Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, αλατοπίπερο, το ξύσμα λεμονιού και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε με το τυρί και σερβίρουμε.
Ζυμαρικά

2. Ζυμαρικά με καραμελωμένα κολοκυθάκια

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κιλά κολοκυθάκια, χοντροτριμμένα
  • 8 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες
  • ½ φλιτζάνι φύλλα βασιλικού, κρατημένοι μίσχοι, συν περισσότερα για το σερβίρισμα
  • Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
  • 1 κιλό ζυμαρικά με ραβδώσεις
  • ½ φλιτζάνι ψιλοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Διαδικασία

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώσε το βούτυρο και το λάδι. Όταν αφρίσει, πρόσθεσε τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, τα κοτσάνια του βασιλικού και τα μισά φύλλα βασιλικού. Καρύκευσε με 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Κάλυψε και μαγείρεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν με τα υγρά, 5 έως 7 λεπτά. Ξεσκέπασε και μαγείρεψε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και τα κολοκυθάκια να αρχίσουν να τσιγαρίζουν, για 7 με 10 λεπτά.

Συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι τα κολοκυθάκια να είναι πολύ μαλακά, σκούρα πράσινα και να μειωθούν σε περίπου 1 φλιτζάνι, άλλα 20 με 25 λεπτά. Όταν δεις να συσσωρεύονται ροδισμένα κομμάτια στο τηγάνι, πρόσθεσε μερικές κουταλιές της σούπας νερό και ανακάτεψε, τρίβοντας τα ροδισμένα κομμάτια. Επανάλαβε κάθε φορά που εμφανίζεται περισσότερο καφέ χρώμα. Αν δεις να καίγεται, σβήσε με νερό και χαμήλωσε τη φωτιά. (Τα καραμελωμένα κολοκυθάκια μπορούν να μαγειρευτούν και να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα, επίσης παγώνουν καλά.)

Εν τω μεταξύ, βάζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Όταν τα κολοκυθάκια είναι σχεδόν έτοιμα, πρόσθεσε τα ζυμαρικά στο νερό που βράζει και μαγείρεψε μέχρι να γίνουν al dente. Κράτησε 2 φλιτζάνια νερό ζυμαρικών και στη συνέχεια στράγγιξε τα ζυμαρικά. Εάν τα κολοκυθάκια είναι έτοιμα πριν τα ζυμαρικά, συνέχισε να τα μαγειρεύεις.

Όταν στραγγίσουν τα ζυμαρικά, αφαίρεσε τα κοτσάνια των βοτάνων από τα κολοκυθάκια. Χαμήλωσε τη φωτιά στα κολοκυθάκια σε μέτρια, μετά πρόσθεσε τα ζυμαρικά, 1 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και την παρμεζάνα. Πρόσθεσε περισσότερο νερό για τα ζυμαρικά όσο χρειάζεται για να αραιώσει η σάλτσα. Πρόσθεσε το χυμό λεμονιού και τον υπόλοιπο βασιλικό και, στη συνέχεια, αλατοπιπέρωσε. Σέρβιρε με περισσότερο βασιλικό, παρμεζάνα και μαύρο πιπέρι.

3. Ζυμαρικά με μελιτζάνα

Συστατικά

  • 1 πακέτο (500 γρ.) πένες (ή άλλα κοφτά ζυμαρικά),
  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο,
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
  • 2 μέτριες μελιτζάνες κομμένες σε κύβους 2 εκ. περίπου,
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες + ½ φλ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας,
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη,
  • ½ φλ. πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσια,2 κουταλιές στραγγισμένη κάπαρη,
  • 1 γεμάτη κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό,
  • αλάτι, πιπέρι,
  • τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για το σερβίρισμα.

Διαδικασία

Πασπαλίζετε τις μελιτζάνες με αλάτι και τις αφήνετε σε σουρωτήρι να κατεβάσουν το νερό τους. Τις ξεπλένετε και τις στύβετε για να στραγγίσουν καλά.

Στο μεταξύ, βράζετε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να τα βαρυψήσετε, τα στραγγίζετε και τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα να μείνουν ζεστά.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι και σοτάρετε μέσα, σε μέτρια φωτιά, το κρεμμύδι με τα σκόρδα μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν ελαφρά. Προσθέτετε τις μελιτζάνες, δυναμώνετε τη φωτιά και τις σοτάρετε μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν.

Ρίχνετε στην κατσαρόλα τις ντομάτες, το συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας, τη ζάχαρη και λίγο αλατοπίπερο και αφήνετε το μίγμα να κοχλάσει. Ύστερα, χαμηλώνετε τη φωτιά και το σιγοβράζετε για 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ψηθούν οι μελιτζάνες και να δέσει η σάλτσα τους.

Ανακατεύετε στην κατσαρόλα τις ελιές, την κάπαρη και τον μαϊντανό και την αποσύρετε από τη φωτιά. Αδειάζετε τη σάλτσα με τις μελιτζάνες στην κατσαρόλα με τις πένες και τις ανακατεύετε καλά. Τις σερβίρετε με τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.