Το Don’t Look Up είναι από τις ταινίες που από την πρώτη στιγμή είχαν δημιουργήσει συζήτηση και προσδοκίες. Πώς αλλιώς να υποδεχτεί κανείς μια ταινία όπου πρωταγωνιστούν οι Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Timothee Chalamet, Jonah Hill, Cate Blanchett, Mark Rylance, Ariana Grande και κάμποσοι ακόμα αστέρες; Είναι σαν να παίζει τελικό Ευρωλίγκας η Ρεάλ με την ΤΣΣΚΑ. Μαζεύονται πολλά τρόπαια.

Πώς αλλιώς να αντιμετωπίσει κανείς το Don’t Look Up όταν πρόκειται για σενάριο και σκηνοθεσία του Adam McKay, του ανθρώπου που μας έδωσε το Big Short και το Vice;

Σίγουρα δεν αξίζει στην ταινία η αντιμετώπιση που έχει ως τώρα από τους κριτικούς που την έχουν πάει στο 58% στο Rotten Tomatoes και απλώς αναρωτιέσαι αν όντως είδες την ίδια ταινία με αυτούς. Γιατί το Don’t Look Up είναι μια από τις ταινίες της χρονιάς και δύσκολα μπορεί κανείς να βρει κάτι που δικαιολογεί το να βρίσκεται τόσο χαμηλά, ιδίως από τη στιγμή που στο IMDB έχει 7.5, ενώ το Empire της έχει βάλει 4 στα 5 αστέρια.

Ναι, πιθανώς να μην απασχολήσει την Ακαδημία για τα Όσκαρ, αν και η ερμηνεία του DiCaprio και δευτερευόντως της Lawrence, ίσως θα έπρεπε, αλλά δεν πρόκειται επ΄ουδενί για μια χαζοκωμωδία, για μια αφελή ταινία. Και σκηνοθετικά, και σεναριακά, και ερμηνευτικά, το Don’t Look Up δικαιολογεί την αποθέωση και τις προσδοκίες.

Το στόρι

(NIKO TAVERNISE/NETFLIX)

Ο αστροφυσικός Randall Mindy και η διδακτορικός Kate Debiaski ερευνούν με το τηλεσκόπιο τις κινήσεις των διαστημικών σωμάτων, με την Kate να εστιάζει λίγο έξω από το ηλιακό σύστημα. Εκεί βλέπει ένα σώμα που δεν της κολλάει μαζί με αυτά που θα έπρεπε είναι εκεί. Πρόκειται για έναν κομήτη μήκους 10 χιλιομέτρων που κατευθύνεται προς τη Γη και σε 6 μήνες θα σκάσει στον Ειρηνικό, εξαφανίζοντας κάθε μορφή ζωής από τον πλανήτη.

Οι δύο επιστήμονες τα χάνου. Δε μπορούν να πιστέψουν ότι αντικρύζουν την καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού, του πλανήτη ολόκληρου. Ενημερώνουν τους ανωτέρους τους και τάχιστα τους κλείνουν ραντεβού με την Πρόεδρο των ΗΠΑ, την Janie Orlin. Εκεί θα έρθουν αντιμέτωποι  με τη σφραγίδα της εξαφάνισης κάθε ζωής. Η Orlin είναι ο θηλυκός Donald Trump, βρίσκεται εν μέσω ενός σκανδάλου, καθώς πρότεινε για Ανώτατο Δικαστή έναν γερουσιαστή που έστελνε το μόριο του σε κοπέλες και ήταν στην ουσία ένας πορνοστάρ, και δεν προτίθεται να ασχοληθεί με το ζήτημα.

Δεν τους μένει άλλο από το να βγουν στην τηλεόραση και στις εφημερίδες. Μέσω της New York Herald τους κανονίζουν να βγουν στην πρωινή εκπομπή της Brie και του Jack. Ελάχιστοι θα δώσουν σημασία στα λεγόμενα τους, θα εστιάζουν σε άσχετα πράγματα, η Kate θα έχει ένα ξέσπασμα που θα την θέσει εκτός, ο Randall θα δει να τον αποκαλούν σέξι επιστήμονα και θα παρασυρθεί, το κοινό θα νοιαστεί περισσότερο για τον χωρισμό της ποπστάρ Riley Bina  με τον Dj Celo και κανένας δε θα νοιαστεί που ο θάνατος όλων πλησιάζει.

Όταν όμως η Orlin δει τα ποσοστά αποδοχής της να πέφτουν κατακόρυφα, θα στήσει ολόκληρη παράσταση για ένα σχέδιο επίθεσης στον κομήτη ώστε να αλλάξει η πορεία του. Θα εμπλακεί όμως ένας χορηγός της πολιτικής της καριέρας, ο Peter Isherwell, ιδρυτής ενός νέου κινητού που αποτελεί τη νέα εμπειρία εμβύθισης στον ψηφιακό κόσμο και αντί να πέσουν πύραυλοι στον κομήτη, θα επιχειρηθεί να σπάσει ο κομήτης σε πολλά μικρά κομμάτια και να πέσει στη Γη για να εκμεταλλευτεί ο Isherwell τα μεταλλικά του στοιχεία.

Ο πλανήτης είναι μπροστά στον θάνατο του και ο Randall με την Kate θα καταλάβουν ότι το ανθρώπινο είδος είναι…απλά πανηλίθιο. Και ανίκανο να αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης. «Πρέπει να είστε ευχάριστοι στο κοινό, να τους προκαλούμε χαρά και καλή διάθεση» λένε στον Randall και την Kate οι δύο παρουσιαστές της εκπομπής.

Με το Don’t Look Up ο Adam McKay επανεφεύρει το δίπολο «μαύρη κωμωδία»

Το Don’t Look Up είναι μια άψογη μαύρη κωμωδία, Για πολλούς είναι αδύνατον να περιγραφεί και να γίνει review στην ταινία του McKay. Αλήθεια είναι αυτό. Δεν μπορεί να μεταφερθεί η εμπειρία ενός θεατή στον άλλον. Θα γράψω εγώ ότι στα 3/4 της ταινίας το γέλιο είναι αβίαστο και το χιούμορ υψηλού επιπέδου γιατί ακριβώς δεν βασίζεται στο επιτηδευμένο και σε φράσεις που είναι εκ φύσεως χιουμοριστικές. Κάθε συμπεριφορά μη δραματική σε μια συνθήκη καταστροφής του πλανήτη, σε έναν Αρμαγεδδόνα, είναι δυνητικά αστεία.

Με το καστ του Don’t Look Up το δυνητικό γίνεται πραγματικό. Η Meryl Streep, ο Jonah Hill, η Cate Blanchett και ο Tyler Perry αποτελούν την πλαισίωση των δύο πρωταγωνιστών, του DiCaprio και της Lawrence, που βιώνουν το δράμα. Γύρω γύρω αφέλεια και στη μέση οδύνη. Αυτός ο συνδυασμός, με το κατάλληλο σενάριο, μπορεί να είναι αστείος, καυστικός, μα και δραματικός. Όπως και γίνεται με το reverse στο τελευταίο μισάωρο της ταινίας, όπου ο κομήτης δεν είναι πια μια θεωρία συνωμοσίας για να στερηθούν οι Αμερικάνοι την ελευθερία τους να χρησιμοποιούν όπλα, όπως λένε κάποιοι «πυροβολημένοι».

Το Don’t Look Up, αν και γυρίστηκε λίγο πριν το ξεκίνημα της πανδημίας, έγινε τόσο επίκαιρο και προφητικό, γιατί περιγράφει την άρνηση του κόσμου να εμπιστευτεί τους επιστήμονες. Λίγο γνώριμη συνθήκη, δε νομίζετε..; Παράλληλα, κάνει αυτή την αντιστροφή, βάζοντας μια θηλυκή εκδοχή του Trump, ενώ όπως είπε ο Jonah Hill στον Jimmy Fallon, υποδύθηκε επιτήδες έναν γιο σεξουαλικά προσκολλημένο στη μητέρα του, την Πρόεδρο, για να κάνει reference στην ατάκα του Trump ότι η κόρη του Ivanka θα δεχόταν το φλερτ του, αν δεν ήταν κόρη του.

Για όλα τα παραπάνω το Don’t Look Up είναι μια απ΄τις 4-5 καλύτερες ταινίες του Χόλιγουντ για το 2021 και απέχει παρασάγγας από τις βαθμολογίες που παίρνει. Να μιλήσουμε με αστεράκια; Θα μιλήσουμε: 4 αστέρια για πλάκα.

* Το Don’t Look Up κυκλοφορεί από σήμερα στις αίθουσες από την Odeon και στις 24/12 θα είναι στο Netflix