Μια πρωτοφανή απόφαση, που δημιουργεί δεδικασμένο, έλαβε ο εισαγγελέας της αμερικάνικης πολιτείας της Βιρτζίνια για έναν 6χρονο, ο οποίος πυροβόλησε κατά της 25χρονης δασκάλας του και την τραυμάτισε με δύο σφαίρες. Ο εισαγγελέας αποφάσισε να μην ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του μικρού, επειδή βρίσκεται σε τέτοια ηλικία που δεν θα μπορούσε να καταλάβει ούτε το νομικό σύστημα, ούτε την έννοια της νομικής τιμωρίας. Ως εκ τούτου, η πράξη του θα περάσει ατιμώρητη.

Το περιστατικό συνέβη στις 6 Ιανουαρίου στο σχολείο της μικρής πόλης Ρίτσνεκ. Ο μικρός πήρε ένα πιστόλι από το σπίτι του και κατάφερε να πυροβολήσει εναντίον της δασκάλας του δύο φορές, τραυματίζοντάς της στο χέρι και τον ώμο. Ευτυχώς τα τραύματά της δεν επηρέασαν περαιτέρω την υγεία της και ήδη έχει επανέλθει στα καθήκοντά της.

Ξεκλείδωσε το ντουλάπι με το όπλο, νόμιζε ότι ήταν παιχνίδι

Όπως αποδείχτηκε από την έρευνα, ο μικρός νόμιζε ότι το πιστόλι ήταν παιχνίδι, το οποίο κρατούσε κλειδωμένο η μητέρα του για να τον τιμωρήσει. Το πιστόλι ήταν νομίμως αγορασμένο, η μητέρα του είχε άδεια οπλοφορίας και το κρατούσε κλειδωμένο, όμως ο μικρός γνώριζε πού βρισκόταν το κλειδί και κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση. Το γεγονός, όμως, ότι το όπλο ήταν νόμιμο και κλειδωμένο δεν στοιχειοθετεί αμέλεια, άρα δεν μπορεί να αποδοθεί κατηγορία ούτε στη μητέρα του παιδιού. Οι μαρτυρίες, επίσης επιμένουν ότι ο μικρός έχει άριστη σχέση με τη δασκάλα του και δεν είχε καμία πρόθεση να της προκαλέσει κακό, παρά μόνο να παίξει.

Ο 6χρονος ήταν ο μοναδικός που θα μπορούσε να διωχθεί, όμως ο εισαγγελέας αποφάσισε να μην ταλαιπωρήσει το παιδί με μια διαδικασία, την οποία δεν θα καταλάβαινε. Η δασκάλα του, η 25χρονη Αμπιγκέιλ Ζβέρνερ, δήλωσε επίσης ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη του παιδιού. Αφού, όμως, δεν μπορεί να στραφεί κι εναντίον της μητέρας του, αποφάσισε να μηνύσει την ίδια την πολιτεία της Βιρτζίνια, επειδή το κράτος δεν της παρείχε την απαραίτητη ασφάλεια κατά την άσκηση της εργασίας της.

Photo credits: Facebook@AbbyZwerner