Στη σύγχρονη εποχή, το dating έχει μεταφερθεί στον μικρόκοσμο του Tinder. Η εφαρμογή γνωριμιών, μπορεί στην Ελλάδα να μην έχει τεράστια απήχηση, στο εξωτερικό όμως είναι νούμερο ένας τρόπος για αναζήτηση σχέσης, one night stand και ούτω καθεξής. Ένα «παραμύθι» όμως, μπορεί να γίνει ένας τεράστιος εφιάλτης, αποδεικνύνοντας πόσο επικίνδυνο είναι να γνωρίζεις κάποιον που δεν ξέρεις τι μέρος του λόγου είναι εξαρχής.

Η αληθινή ιστορία του Shimon Hayut από το Ισραήλ, ξετυλίγεται στο Netflix, με ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 2 ωρών. Θα μπορούσε κάλλιστα να εμπνεύσει τους σεναριογράφους του Χόλιγουντ, ωστόσο η online streaming πλατφόρμα τους πρόλαβε στη γωνία. Ο Shimon, ο οποίος συστηνόταν ως Simon Lievev στο Tinder, εξαπατούσε ανυποψίαστες γυναίκες με το πρεστίζ του και κατάφερνε να τους αποσπά υπέρογκα χρηματικά ποσά, την ώρα που αυτός έκανε τη ζωάρα του.

Η ιστορία ξεκινά με την Cecilie Fjellhoy, η οποία τότε ήταν 29 ετών. Η καταγωγή της από τη Νορβηγία, ωστόσο έμενε στο Λονδίνο. Επί σειρά ετών, η ίδια χρησιμοποιούσε (και εξακολουθεί) το Tinder, αναζητώντας τον πρίγκιπα που ονειρευόταν. Όταν έπεσε στον Simon Lievev, αμέσως γοητεύτηκε από τις φωτογραφίες του.

Από το όνειρο και τον έρωτα, σε δάνεια στις τράπεζες

Ακολουθώντας τις πιο κλασσικές μεθόδους χειραγώγησης, ο Simon φρόντισε να την εντυπωσιάσει από την αρχή. Πρώτο ραντεβού σε εστιατόριο χλιδάτου ξενοδοχείου, ένα μπουκέτο λουλούδια αξίας τριψήφιου ποσού την επόμενη, γλυκόλογα και αστείες συζητήσεις για ένα κοινό μέλλον, πτήσεις με learjet, προσωπικές εξομολογήσεις, συχνή επικοινωνία. Η Cecilie ζούσε ένα όνειρο που από μόνη της, δεν θα μπορούσε ποτέ να βιώσει.

«Όταν μιλήσαμε πρώτη φορά με τον Simon, δέσαμε αμέσως. Αισθανόμουν σα να παίζω σε ταινία» λέει η Cecilie στο ντοκιμαντέρ.

Tinder

Η Cecilie Fjellhoy

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν ο Simon πούλησε ένα παραμύθι, για δήθεν απειλές εναντίον του. Μία φωτογραφία με το κεφάλι του σωματοφύλακά του γεμάτο αίματα και ηχητικά μηνύματα του ίδιου με τρομαγμένη φωνή να περιγράφει πως κάποιοι του επιτέθηκαν. Και επειδή οι εχθροί του μπορούσαν να τον εντοπίσουν μέσω της πιστωτικής του κάρτας, ζητούσε από τη Cecilie να του δανείσει κάποια ποσά. Της έταζε, μάλιστα, πως μόλις ξεπερνούσε τον κίνδυνο θα της τα επέστρεφε.

Στο μεταξύ, τα χρήματα που εκείνη του έδινε, με την ανησυχία να μην πάθει τίποτα ο σύντροφός της, τα χαλούσε σε πάρτι και ταξίδια, με άλλες γυναίκες. Σε ένα εξ αυτών και στη Μύκονο.

Κατά τη διάρκεια που η Cecilie πάσχιζε να βρει χρήματα, παίρνοντας δάνεια από τράπεζες, ο Simon καλοπέρναγε με την Pernilla Sjoholm και την Ayleen Charlotte. Τρεις γυναίκες που στο τέλος έγιναν μια γροθιά. Μάλιστα, η Avleen ήταν και η μοναδική γυναίκα που κατάφερε εν τέλει, να τον εξαπατήσει και να τον κάνει να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Κάτι που δεν θα αποκαλύψω, για να έχεις κάτι να δεις στο ντοκιμαντέρ.

Η ιστορία του στα ΜΜΕ και η σύλληψη στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Όταν πια η κατάσταση είχε ξεφύγει, η Cecilie απευθύνθηκε στη νορβηγική εφημερίδα VG. Στην πορεία ήρθε σε επαφή με την Pernilla, η οποία παράλληλα δεν είχε να πληρωσει τους λογαριασμούς της. Οι δυο γυναίκες έγιναν μια γροθιά, αποκαλύπτωτας τα πάντα στα ΜΜΕ, με το πρόσωπο του Simon να παίζει παντού.

Εδώ να σημειωθεί πως η αστυνομία είχε αγνοήσει τη Νορβηγίδα, με αποτέλεσμα οι δημοσιογράφοι να αναλαμβάνουν να ξεσκεπάσουν τον Ισραηλινό. Όταν το ρεπορτάζ τους κυκλοφόρησε, ο Simon απειλούσε και εκβιάζε τις τρεις γυναίκες. Τελικά, το 2019 συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο ίδιος καταδικάστηκε από ισραηλινό δικαστήριο σε φυλάκιση 15 μηνών και στο πεντάμηνο, λόγω καλής διαγωγής, αποφυλακίστηκε.

Tinder

Η σύλληψή του, το 2019, στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος

Σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερος

Πλέον ζει στην Ιερουσαλήμ και φλεξάρει με τα κλεμμένα στο Instagram, έχει σχέση και δεν κατηγορήθηκε ποτέ για κλοπή, ενώ τα κορίτσια δουλεύουν για να ξεχρεώσουν τα δάνεια που πήραν για εκείνον. Υπολογίζεται, σύμφωνα με το Netflix, πως είχε καταφέρει ν’ αποσπάσει, με αυτή τη κομπίνα, αρκετά εκατομμύρια ευρώ από γυναίκες που κάποια στιγμή πίστεψαν πως συνάντησαν πραγματικά τον πρίγκιπα του παραμυθιού.

Tο ντοκιμαντέρ επί της ουσίας, εστιάζει στην τρομακτική, συναισθηματική και οικονομική ζημιά που υπέστησαν αυτές οι γυναίκες, ψάχνοντας απλά ένα ραντεβού στο Tinder. Κι αυτό είναι το βαρύ τίμημα, του να γνωρίζεις κάποιον μέσω εφαρμογής. Καλώς ή κακώς, όσο εύκολο κι αν είναι πια, είναι αντίστοιχα και επικίνδυνο.

https://youtu.be/jggiETSlXss