Είναι η πιο ισχυρή και η πλουσιότερη «οικογένεια» μαφιόζων στην Ιταλία. Όμως η Ndrangheta βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την καταστροφή της, καθώς στη δίκη που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικούς μήνες, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 355 μέλη της. Ήδη χθες, ο δικαστής Κλαούντιο Παρίς του δικαστηρίου της Καλάβριας, έβγαλε την πρώτη ετυμηγορία για 70 από τους 355, τους οποίους καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης ως και 20 χρόνια.

Η δίκη της Ndrangheta ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η επί 30 χρόνια δράση του εισαγγελέα Νικόλα Γκρατέρι έφερε στο εδώλιο 355 άτομα. Ο Γκρατέρι αναγκάστηκε να ζει για όλη του τη ζωή με αστυνομική συνοδεία, όμως θα δει ένα μέρος της δικαιοσύνης που οραματίστηκε, να αποδίδεται. Παρότι η διεξαγωγή της δίκης κεκλεισμένων των θυρών μπορεί να επιφέρει μειωμένη κατά το 1/3 ποινή προς τους κατηγορούμενους, μερικά από τα μεγαλύτερα κεφάλια της μαφίας έχουν δεχτεί ισόβια ποινή.

Ο Ντομένικο Μάκρι, ηγέτης του στρατιωτικού φτερού της Ndrangheta, ο Πασκουάλε Γκαλόνε, το δεξί χέρι του αρχηγού Λουίτζι Μανκούζο, και ο Γκρεγκόριο Νίλια, προμηθευτής όπλων και επικεφαλής των εκβιασμών, είναι τρία βαριά ονόματα της οργάνωσης. Παράλληλα, το 2022 αναμένεται να ξεκινήσει και η δίκη του Μανκούζο που φέρεται να έχει τα ηνία της οργάνωσης.

Ο Μανκούζο, 67 ετών που αποκαλείται «Θείος», είναι επικεφαλής στην επαρχία Βίμπο Βαλέντια στην Καλαβρία, μόλις ολοκλήρωσε θητεία 19 ετών στη φυλακή και μαζί του θα δικαστεί και ο πρώην γερουσιαστής και δικηγόρος, Τζιανκάρλο Πιτέλι, που κατηγορείται ότι ήταν ο λογιστής του Μανκούζο.

Από την Cosa Nostra το 1987 στη Ndrangheta το 2021

Το ένα τρίτο των κατηγορούμενων έλαβε ποινές ως και 10 έτη, ενώ εκτός των 70, υπήρξαν άλλα 21 άτομα που δικάστηκαν, στα οποία δόθηκε χάρη και αθωώθηκαν.

Η δράση της Ndrangheta δεν πρόκειται φυσικά να σταματήσει, παρόλο που μιλάμε για 355 συλληφθέντες. Όσοι αφεθούν ελεύθεροι, δεν είναι απίθανο να ανελιχθούν στην ιεραρχία ελλείψει άλλων και να δημιουργήσουν νέες ομάδες. Άλλωστε, η Καλαβρία είναι μια από τις φτωχότερες περιοχές της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τη Guardian, η Ndrangheta έχει καταφέρει να ξεπεράσει την Cosa Nostra, που δραστηριοποιείται στη Σικελία, και αποτελεί τον κόμβο διακίνησης της κοκαΐνης στην Ευρώπη. Η οργάνωση αποτελείται από 150 οικογένειες που εποφθαλμιούν την κυριαχία και την ανάληψη των ηνίων, ενώ μόνο στην Καλαβρία υπάρχουν 6.000 μέλη, χώρια όσοι επιχειρούν σε χώρες εκτός Ιταλίας.

Μερικές από τις κατηγορίες που βαραίνουν τους κατηγορούμενους αφορούν σε απόπειρες δολοφονίας, ξέπλυμα χρήματος, διακίνηση ναρκωτικών, εκβιασμούς, παράνομη οπλοκατοχή και εμπόριο και τοκογλυφία. Σε αυτή τη δίκη που είναι η μεγαλύτερη έναντι της μαφίας, συμμετέχουν 900 μάρτυρες κατηγορίας και 58 ένορκοι. Η προηγούμενη τόσο μεγάλη δίκη είχε γίνει το 1987 και αφορούσε στην Cosa Nostra, με 338 να καταδικάζονται. Τότε όμως, οι Τζιοβάνι Φαλκόνε και Πάολο Μπορσελίνο, οι δύο εισαγγελείς, δολοφονήθηκαν από τη μαφία.