Η Αμερική είναι μια χώρα όπου κάθε χρόνο σημειώνονται αρκετά περιστατικά ένοπλης βίας και δολοφονίας. Όμως το 2020 ήταν η χρονιά που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν ήταν τόσο ο αριθμός των δολοφονιών μαύρων από αστυνομικούς. Ήταν οι τρόποι. Η Breonna Taylor δολοφονήθηκε μες στο σπίτι της γιατί έκαναν λάθος οι αστυνομικοί και δε μπήκαν στο διπλανό σπίτι που ήταν η γυναίκα που έψαχναν. Ο Ahmaud Arbery δολοφονήθηκε από τρεις άντρες την ώρα που έκανε τζόκινγκ επειδή τον θεώρησαν ύποπτο για μια σειρά από ληστείες. Ο George Floyd βρέθηκε με ένα γόνατο αστυνομικού στο λαιμό του για 8 λεπτά πριν πεθάνει.

Δεδομένων των στατιστικών απόδοσης ευθυνών σε λευκούς αστυνομικούς (5.000 νεκροί από το 2015, μόλις 140 δίκες, μόλις 7 αστυνομικοί κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν), δεν είναι παράξενο να σχηματιστεί η πεποίθηση πως οι δολοφόνοι των τριών ανθρώπων δε θα τιμωρούνταν ποτέ.

Ήδη όμως, μέσα σε μερικούς μήνες προεδρίας του Biden, το απόστημα του ρατσισμού του Donald Trump κάπως αρχίζει να ξεκολλάει. Ναι, πάντα θα υπάρχουν περιπτώσεις όπως αυτές του Kyle Rittenhouse που δολοφόνησε 3 μαύρους δήθεν σε στάση άμυνας και θα παίρνουν μετάλλιο από τον Trump, αλλά ας μείνουμε για μια φορά στα θετικά. Δεν είναι και πολλές οι ευκαιρίες που δίνονται.

Μετά την καταδίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον George Floyd, ήρθε η σειρά των τριών πολιτών που δολοφόνησαν τον Ahmaud Arbery στις 23 Φεβρουαρίου του 2020. Οι Gregory και Travis McMichael, πατέρας και γιος 65 και 35 ετών αντίστοιχα, και ο Roddie Bryan, 52χρονος γείτονας τους, πήραν εκείνο το βράδυ τις καραμπίνες τους και βγήκαν να κυνηγήσουν τον Ahmaud Arbery που είχε βγει για τζόκινγκ.

Ο λόγος είναι ότι τον θεώρησαν υπαίτιο για μια σειρά από ληστείες που είχαν γίνει στον Μπράνσγουικ της πολιτείας Τζόρτζια, όπου διέμενε. Πρώτα τον είχαν καταγγείλει στην αστυνομία, αλλά η έρευνα στο σπίτι του δεν είχε δείξει τίποτα. Δεν είχε βρεθεί τίποτα στην κατοχή του Arbery. Αυτό δεν παρεμπόδισε τους τρεις ρατσιστές να τον κυνηγήσουν, να τον βάλουν στο φορτηγάκι τους και να τον πυροβολήσουν 3 φορές, δύο στο στήθος και μία στον καρπό.

«Ο Ahmaud Arbery δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να ονειρεύεται»

Στη διάρκεια της δίκης, η υπεράσπιση τους υποστήριξε ότι οι πυροβολισμοί ήταν σε στάση άμυνας και κατηγόρησαν τον Ahmaud Arbery επειδή αντιστάθηκε κι επειδή άρχισε να τρέχει. Άλλωστε τι πιο λογικό από το να βλέπεις τρεις να σε πλησιάζουν με καραμπίνα, να είσαι μαύρος στην Αμερική και να μη φοβηθείς, να μείνεις εκεί και να περιμένεις μια ήρεμη συζήτηση…

Οι McMichael και Bryan κρίθηκαν ένοχοι για φόνο, για οργανωμένη επίθεση, για ψευδή καταμήνυση και για εγκληματική πρόθεση σε βαθμό κακουργήματος από τους 12 ενόρκους που συνεδρίαζαν για 10 ώρες και αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας φυλάκισης. Παράλληλα, θα δικαστούν σε ομοσπονδιακό επίπεδο με την κατηγορία της δολοφονίας με ρατσιστικά κίνητρα.

Φυσικά αυτή η καταδίκη δεν θα είχε έρθει, αν δεν είχε κυκλοφορήσει ένα βίντεο στα social media από τη στιγμή της δολοφονίας. Βλέπετε, οι αστυνομικοί που έφτασαν στη σκηνή του εγκλήματος, επέλεξαν να παρηγορήσουν τους δολοφόνους και μετά να ασχοληθούν με τον νεκρό, ενώ για 10 εβδομάδες μετά, δεν είχε γίνει καμία σύλληψη. Αν δεν υπήρχε δηλαδή η κοινωνική κατακραυγή, οι αστυνομικοί θα είχαν κλείσει την υπόθεση αθωώνοντας τους δολοφόνους.

(Sean Rayford/Getty Images)

Στο άκουσμα της απόφασης, οι γονείς και φίλοι του Ahmaud Arbery που ήταν έξω από το δικαστήριο, ξέσπασαν σε λυγμούς και αγκαλιές. Η μητέρα του, Wanda Cooper-Jones, αγκάλιασε το πλήθος και είπε στις κάμερες «Ήταν μια μεγάλη μάχη. Ήταν μια σκληρή μάχη. Όμως ο θεός είναι καλός. Τώρα ο γιος μου θα αναπαυθεί εν ειρήνη». Ο πατέρας του Ahmaud, Marcus Arbery, έκλαιγε και αγκάλιαζε τους δημοσιογράφους, στους οποίους είπε ότι «ο γιος μου δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να τρέχει και να ονειρεύεται. Νικήσαμε το λιντσάρισμα του όχλου».

Ο Biden χαιρέτησε την απόφαση και τόνισε ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να καλυφθεί στον αγώνα κατά του ρατσισμού του συστήματος. Κι αυτός ο δρόμος θα πρέπει να έχει επόμενη στάση τη δικαίωση της Breonna Taylor.