Ο θάνατος δύο ανθρώπων στις Ράχες Φθιώτιδας έφερε στην επιφάνεια δύο παράλληλες ιστορίες. Ένα ανατριχιαστικό διπλό δράμα που έχει αφήσει ανεξίτηλες πληγές σε όχι μία αλλά τρεις διαφορετικές οικογένειες.

Από νωρίς κατά τη διάρκεια της Παρασκευής (7/7) έγινε γνωστό πως ένας 56χρονος άνδρας και μία 64χρονη γυναίκα πνίγηκαν στο λιμάνι των Ραχών. Η 64χρονη έκανε το μπάνιο της όταν κατά πληροφορίες εξαντλήθηκε και φώναξε για βοήθεια. Ο 56χρονος ανταποκρίθηκε ωστόσο η πράξη αυτοθυσίας να βουτήξει οδήγησε εν τέλει στο διπλό δράμα, το οποίο ξεδιπλώθηκε κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης των θυμάτων.

Μία φρικτή δολοφονία, δύο διαλυμένες οικογένειες

Όλα ξεκίνησαν το Πάσχα του 1990. Η νεαρή Χριστίνα Τσάμη θα πήγαινε με την οικογένειά της στις Ράχες Στυλίδας για τις πασχαλινές διακοπές. Εκείνη, 16 ετών, μαθήτρια του Λυκείου Αναβρύτων. Ο πατέρας της, αντιπτέραρχος ε.α. έλκει την καταγωγή του από την περιοχή και διατηρούσε το εξοχικό της οικογένειας.

Ένα απόγευμα έκανε περίπατο κοντά στο σπίτι της. Πήγαινε σε σπίτι της θείας της και πέρασε μέσα από ένα χωράφι. Αυτό που δεν περίμενε ήταν πως ανάμεσα στα χορτάρια κρυβόταν ο 23χρονος τότε Θανάσης Καραπλιός. O Καραπλιός προσπάθησε να τη βιάσει. Την έπιασε από το λαιμό και την έπνιξε. Όταν το κορίτσι ακινητοποιήθηκε, εκείνος ικανοποίησε στο άψυχο σώμα της τις ορέξεις του. Λίγο αργότερα και αφού τελείωσε, τσάκισε το κεφάλι της άμοιρης κοπέλας με μία ζαρντινιέρα.

διπλό δράμα

Ο νεαρός, ψαράς στο επάγγελμα, ομολόγησε μετά από έντονη προσπάθεια τις πράξεις του. Τον Σεπτέμβριο του 1991 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Λίγους μήνες αργότερα, η οικογένεια του Καραπλιού, βιοπαλαιστές ιχθυοπώλες, στο πλαίσιο της επικείμενης εκδίκασης της έφεσης ζήτησαν από τον Αλέξη Κούγια ν’ αναλάβει την υπεράσπιση του Καραπλιού. Ο ποινικολόγος απέδειξε πως ο καταδικασθείς ήταν σε ιδιαίτερη ψυχική κατάσταση. Το εφετείο αποφάσισε το «σπάσιμο» των ισοβίων και την έκτισης ποινής 17 ετών.

Έμεινε στη φυλακή όλα τα χρόνια της ποινής και εν τέλει αποφυλακίστηκε περί το 2010. Έκτοτε, επέστρεψε στη γενέτειρά του και προσπάθησε να επανενταχθεί. Την Παρασκευή (7/7) ο 56χρονος πια Θανάσης Καραπλιός εκ πρώτης όψεως πήρε μία απόφαση να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του, η οποία όμως αποδείχθηκε μοιραία.

Το συγκινητικό χρονογράφημα

Για την αδικοχαμένη Χριστίνα, μία από τις καθηγήτριές της είχε μάλιστα καταγράψει τα όσα είχε βιώσει σε ένα χρονογράφημα.

«Ήταν μόλις 16 ετών…

Έκλεισε το σχολείο για τις διακοπές του Πάσχα και χαρούμενα τα παιδιά μας αποχαιρέτησαν, εκείνο το Πάσχα του 1990.

-Στη Στυλίδα θα πάμε, κυρία, μου είπε το Χριστινάκι. Στη Στυλίδα, με τους γονείς και την αδερφή μου.

-Καλά να περάσετε, Χριστίνα μου. Καλό Πάσχα, Καλή Ανάσταση… την αγκάλιασα και τη φίλησα…

Κατά το συνήθειό μου παρατηρούσα τα παιδιά καθώς έφευγαν από τον Πύργο (το κεντρικό κτήριο που στέγαζε το Κλασικό Λύκειο Αναβρύτων), μέσα στο κτήμα Συγγρού. Η κοριτσοπαρέα της Β’ Λυκείου με γέλια αποχωρούσε και, για άλλη μια φορά, σκέφτηκα πόσο μικρή φαινόταν η Χριστίνα σε σχέση με τις αναπτυγμένες συμμαθήτριές της. Κοντούλα και πολύ αδύνατη, την έκανες δεν την έκανες για πρώτη Γυμνασίου. Ξεχώριζε απ’ όλα τα άλλα κορίτσια από τα πλούσια κοκκινόξανθα κατσαρά μαλλάκια της που στεφάνωναν το λεπτό της προσωπάκι και επειδή φάνταζε σαν μικρή τους αδερφούλα.

-Τρώγε, Χριστινάκι, της έλεγα

-Τρώω, κυρία, μα δεν με πιάνει. Έτσι μπασμένη θα μείνω;

-Το καλοκαίρι θα κάνεις το μπαμ και δεν θα σε αναγνωρίσω το Σεπτέμβρη…

Μακάρι, μακάρι έλεγε και έκανε πάντα έναν μορφασμό αμφισβήτησης. Εκεί στη Στυλίδα, ένα κτήμα χώριζε το σπίτι της οικογένειας από το σπίτι της θείας της. Εκεί στη Στυλίδα, κίνησε ένα απογευματάκι να πάει, καμιά τριανταριά βήματα μακριά, στη θεία της. Το κτήμα γεμάτο αγριόχορτα, αγριόβατα και δέντρα αφημένα στη φροντίδα της φύσης. Εκεί στη Στυλίδα, στο κτήμα μέσα, παραμόνευε ο φονιάς το λιγνό κοριτσάκι με τα φουντωτά κοκκινόξανθα μαλλάκια. Την τράβηξε μέσα, την έσυρε… Το κοριτσάκι αντιστάθηκε… του τσάκισε το κεφάλι με μια τσιμεντένια ζαρντινιέρα και νεκρό… το βίασε…

Και πώς τα ξέρεις αυτά, θα με ρωτήσετε. Στη δίκη του φονιά-παιδοβιαστή, που έγινε στη Λαμία, όλα ειπώθηκαν με λεπτομέρειες… Στη δίκη στείλαμε, όλοι οι συνάδερφοι εξουσιοδοτήσαμε, έναν από μας να πάει να υπερασπιστεί τη Χριστίνα μας, να σταθεί στην οικογένειά της. Ήταν το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε, μιας και σε τέτοιες δίκες τα θύματα είναι που χρειάζονται αξιόπιστους μάρτυρες υπεράσπισης!

Αν ήταν κουνίστρα κ. Κούγια, όπως υποστηρίζατε μετά πάθους, ως συνήγορος του παιδοβιαστή-φονιά, αν ήταν κουνίστρα μια χαρά θα του στεκόταν του ανώμαλου… Κουνίστρα. Άκουγαν η μάνα και ο πατέρας και η αδερφή, κουνίστρα που τον άναψε και τον θόλωσε και τι να κάνει; Ως γνήσιος άντρακλας, τη σκότωσε και την βίασε. Με αυτή τη σειρά, με αυτή… Κουνίστρα, το Χριστινάκι, μια σταλιά κοριτσάκι. Αυτό βρήκατε να πείτε…».

Ο θάνατος της νέας γιαγιάς που συμπλήρωσε το διπλό δράμα

Το δεύτερο θύμα της υπόθεσης, η 65χρονη γυναίκα, ντόπια στις Ράχες, είχε βιώσει κι αυτή με τη σειρά της το πιο βαρύ δράμα. Ήταν πριν από 10 χρόνια, το 2013 όταν η μία της κόρη, ευτυχισμένη και ερωτευμένη, έκανε βόλτες με τον καλό της.

Ο σύντροφός της ήταν ιδιοκτήτης μίας μοτοσυκλέτας και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, έχασε τον έλεγχο του οχήματος με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό και των δύο. Η κοπέλα όμως ξεψύχησε βυθίζοντας στον θρήνο την οικογένειά της.

Τα χρόνια περνούσαν και όλοι προσπαθούσαν να συνέλθουν από αυτή την άδικη απώλεια. Η 65χρονη γυναίκα πέρασε δύσκολες στιγμές, όμως η ζωή άρχισε και πάλι να της χαμογελά. Η δεύτερη κόρη της, μόλις δύο ημέρες πριν από το θανάσιμο περιστατικό στο λιμάνι των Ραχών, έφερε στη ζωή την πρώτη της εγγονή!

Ο παλμός επανήλθε στη χαροκαμένη οικογένεια μέχρι τη χθεσινή ημέρα, όπου η 65χρονη πνίγηκε εν τέλει στα νερά των Ραχών. Στην αγκαλιά ενός εν δυνάμει σωτήρα της, ο οποίος έφερε στις πλάτες του τις πιο βαριές αμαρτίες αυτού του κόσμου.

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ποιες ήταν οι συνθήκες αυτού του ατυχήματος. Εκ πρώτης όψεως οι Λιμενικές Αρχές διαπιστώνουν πως ο τρόπος με τον οποίο τα δύο θύματα ήταν αγκαλιαστεί, αποδεικνύει πως ίσως ο 56χρονος Καραπλιός, ο οποίος όταν ήταν νεαρός ήταν επαγγελματίας ψαράς, δεν είχε γνώσεις για το πώς να χειριστεί ένα τέτοιο περιστατικό. Ενδεχομένως η γυναίκα να γαντζώθηκε πάνω του κι αυτός να εγκλωβίστηκε. Τα σώματά τους βρέθηκαν, κατά πληροφορίες, 30 μέτρα μακριά από το σημείο όπου η 16χρονη Χριστίνα άφησε την τελευταία της πνοή…