Τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο για να «ξεπλένουν» τα κλοπιμαία τους είχε βρει μία ομάδα από τουλάχιστον επτά μέλη εγκληματικής συμμορίας που έκλεβε σπίτια κυρίως στην Αττική αλλά και στην Πιερία. Οι δαιμόνιοι δράστες (οι οποίοι κατά πληροφορίες είναι Ρομά) επένδυαν μέρος των μετρητών που έβρισκαν στα crypto, στην αγορά κρυπτονομισμάτων δηλαδή, αφού με αυτόν τον τρόπο εξασφάλιζαν ανώνυμες συναλλαγές και εξασφάλιζαν «τίτλους κτήσης» όπου επίσης είναι ανώνυμοι.

Άλλωστε είναι γνωστό πως στα ανταλλακτήρια των crypto, δεν είναι φανερή η ταυτότητα των συναλλασσόμενων, ενώ η διαδικασία παράδοσης των στοιχείων των κατόχων crypto, είναι μία ιδιαίτερα περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

Τα πέντε μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν έπειτα από επιχείρηση της Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με την Ασφάλεια Πιερίας, της Ξάνθης και αστυνομικών της ΟΠΚΕ, όπου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (22/11) σε πολλαπλά σημεία σε Αττική, Ξάνθη και Πιερία. Σημειώνεται πως ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται δύο ακόμη άτομα.

Το κατηγορητήριο και ο τρόπος δράσης της συμμορίας που επένδυε σε crypto

Από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προέκυψε αναλυτική ενημέρωση για τη δράση της συμμορίας και βεβαίως για το πώς οι κατηγορούμενοι «ξέπλεναν» τη λεία τους μέσω των ανταλλακτηρίων των crypto:

«Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση τα μέλη της οποίας διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές σε οικίες στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στην Πιερία.

Έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, στην Κατερίνη Πιερίας και στο Δροσερό Ξάνθης, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πιερίας και του Τμήματος Ασφάλειας Ξάνθης καθώς και με τη συνδρομή αστυνομικών της Ο.Π.Κ.Ε, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν με εντάλματα -5- μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη -2- άτομα.

Κατηγορούνται για -κατά περίπτωση- διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παροχή σε άλλους κινητών ή ακίνητων περιουσιακών στοιχείων γνωρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό διευκολύνουν ή υποβοηθούν την τέλεση εγκληματικών δραστηριοτήτων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2023 τα μέλη της οργάνωσης, είχαν ενταχθεί και συστήσει επιχειρησιακά δομημένη ομάδα με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, δρώντας από κοινού, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, προβαίνοντας σε διαρρήξεις οικιών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής».

Οι ρόλοι

Η ανακοίνωση συνεχίζει με αναλυτικό report για το πώς προέβαιναν στις διαρρήξεις και στις κλοπές οι συλληφθέντες:

«Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία:

  • προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους, πρωινές προς μεσημεριανές ώρες και απογευματινές προς βραδινές ώρες, με τα επιχειρησιακά τους οχήματα και αφού διαπίστωναν ότι οι ένοικοι απουσιάζουν, προέβαιναν στην παραβίαση μπαλκονόπορτων ή παραθύρων,
  • αποκολλούσαν ή κατέστρεφαν τυχόν συστήματα συναγερμού ή κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που υπήρχαν στον χώρο,
  • απέκρυπταν τα χαρακτηριστικά τους χρησιμοποιώντας μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια, γάντια, μάσκες μίας χρήσης και καπέλα,
  • χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία είτε ήταν μισθωμένα από εταιρείες ενοικιάσεων, είτε ήταν καταχωρημένα σε άλλα άτομα ή και σε ορισμένες περιπτώσεις αφαιρούσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας καθιστώντας δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, ενώ
  • χρησιμοποιούσαν επιπλέον και οχήματα «δορυφόρους», για τη μετάβασή τους από και προς τα επιχειρησιακά οχήματα αλλά και στα σημεία που λάμβαναν χώρα οι συναντήσεις τους.

Σημαντικό ρόλο στη συνοχή της ομάδας και την απρόσκοπτη δράση της διαδραμάτιζε ότι τα μέλη συνδέονταν με μεταξύ τους στενές φιλικές σχέσεις, ενώ είχαν κοινή καταγωγή και πολιτισμικές καταβολές. Επίσης, διακρίνονταν για τον «επαγγελματισμό» τους και την πείρα τους, έχοντας σταθερή ροπή στη διάπραξη των κλοπών, δεν εξασκούσαν κάποιο επάγγελμα και τα παράνομα εισοδήματα τα επένδυαν σε αγορά κρυπτονομισμάτων».

Τα ευρήματα

Συμμορία Ρομά, crypto

Όπως προαναφέραμε τα κέρδη των δραστών ξεπερνούν τις 300.000 ευρώ, ενώ σε κρυψώνες βρέθηκαν πλήθος κοσμημάτων:

«Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί η εμπλοκή των κατηγορουμένων σε -14- συνολικά περιπτώσεις κλοπών σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Γλυφάδα, Βούλα, Χαλάνδρι, Παλαιά Πεντέλη, Σπάτα και Σβορωνό Πιερίας.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν τα μέλη της εγκληματικής ομάδας από τις μέχρι στιγμής ταυτοποιημένες περιπτώσεις κλοπών ξεπερνά το ποσό των -344.500- ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών (χρυσές αλυσίδες, δαχτυλίδια, ρολόγια, σκουλαρίκια, βραχιόλια, λίρες γυαλιά ηλίου)
  • λάπτοπ, -2- φωτογραφικές μηχανές, συσκευή εκκένωσης ρεύματος (teaser),
  • -2- παντελόνια τύπου σόρτς, μπλούζα, καπέλο, -4- ζεύγη αθλητικών παπουτσιών, πορτοφόλι επώνυμης εταιρίας,
  • -17- κινητά τηλέφωνα,
  • χάρτινη συσκευασία κινητής εταιρείας,
  • ζευγάρι κιάλια (διόπτρες),
  • χαρτονόμισμα των 100 γαλλικών σεντς,
  • χαρτονόμισμα των 10 γερμανικών μαρκών
  • 29 λίρες Αγγλίας,
  • -24.760- ευρώ,
  • -4- οχήματα, ως μέσα τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Οι συλληφθέντες, με δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται  στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή».