Το τρίπτυχο που αποτελείται από τη σύγκριση των γονοτύπων που θα προκύψουν από την εξέταση των δειγμάτων DNA, το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας και ελέγχου κυκλοφορίας αλλά και οι παντός τύπου μαρτυρίες, είναι οι τρεις δρόμοι που δυνητικά μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του άνδρα, ο οποίος μαχαίρωσε και ουσιαστικά σκότωσε τον Μιχάλη Κατσούρη.

Κάθε δρόμος για την εξιχνίαση της δολοφονίας στο πλαίσιο των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει και διάσπαρτα εμπόδια. Και είναι χαρακτηριστικό πως τα όσα αναφέρουν αστυνομικές πηγές είναι πλήρως ενδεικτικά για την ευθραυστότητα του οικοδομήματος της έρευνας. Πρώτα και κύρια, το θέμα των εξετάσεων των δειγμάτων DNA.

Μάχη με τον όγκο και τον χρόνο

Την περασμένη Κυριακή (13/8) ολοκληρώθηκε με επιτυχία η λήψη των δειγμάτων DNA από τους συνολικά 105 συλληφθέντες. Πλέον αρχίζει και μετρά ο χρόνος αντίστροφα για την αποτύπωση των γονοτύπων, οι οποίοι θα περάσουν από σύγκριση με τα όσα δείγματα βρέθηκαν πάνω στο σώμα του αδικοχαμένου Μιχάλη.

Τις τελευταίες αλλά και τις επόμενες ημέρες τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών θα εργάζονται πυρετωδώς ώστε να περατωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων DNA, όπως και αυτών που βρέθηκαν πάνω στα αυτοσχέδια όπλα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά την επιδρομή στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Υπάρχει η πληροφορία πως μέχρι τις 16 ή 17 του Αυγούστου θα έχει ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας, ωστόσο είναι σαφές πως υπάρχει η πιθανότητα καθυστέρησης. Σημειώνεται πως μόνο για την αναγνώριση του γονοτύπου απαιτούνται 24 ώρες επεξεργασιών στα ειδικά εργαστήρια. Επομένως μπορεί εύλογα ν’ αντιληφθεί κανείς πως η ταυτόχρονη εξέταση των δεκάδων-εκατοντάδων δειγμάτων θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Όμως, οι πληροφορίες που προκύπτουν από αστυνομικές πηγές είναι αλήθεια πως βγάζουν προς τα έξω απαισιόδοξα μηνύματα για το πλήθος και την ποιότητα των δειγμάτων DNA που βρέθηκαν στο σώμα του 29χρονου. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν στο intronews.gr πως οι πιθανότητες να βρεθεί ο δολοφόνος του Μιχάλη μέσω DNA είναι κατάτι λιγότερες σε σχέση με τις άλλες δύο οδούς.

Τα βίντεο «μιλούν» πιο δυνατά από το DNA

Πάντως, απελπισία ακόμη δεν έχει εμφανιστεί στους ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. παρά το πρελούδιο της 7ης Αυγούστου και την τραγική εξέλιξη των επεισοδίων. Άλλωστε έχει συλλεχθεί σημαντικός, αν όχι τεράστιος όγκος βιντεοληπτικού υλικού, κομμάτι του οποίου έχει διαρρεύσει στον Τύπο. Αυτό όμως που ξεκαθαρίζεται σε όλους τους τόνους, είναι πως μέχρι στιγμής δεν έχουν εξεταστεί όλα τα βίντεο.

Κάθε άλλο, ωθώντας έτσι στελέχη και αξιωματικούς τριών διαφορετικών τμημάτων να συνεργάζονται για την περάτωση του ελέγχου του οπτικού υλικού. Το βάρος της προανάκρισης, παρά τα αντιθέτως φημολογούμενα εξακολουθεί να πέφτει πάνω στην Καταπολέμηση Αθλητικής Βίας, με το Ανθρωποκτονιών να συνεισφέρει με την αδιαμφισβήτητη εμπειρία του, ενώ τα Ψηφιακά Πειστήρια της ΔΕΕ ευνοήτως συμβάλουν σε επίπεδο ανάλυσης και βελτίωσης του υλικού.

Σε εικόνα ξυλοδαρμός, όχι όμως η μοιραία μαχαιριά

Οι πηγές του intronews.gr πάντως, ξεκαθαρίζουν πως μέχρι στιγμής ανάμεσα στις δεκάδες ώρες οπτικού υλικού δεν έχει εντοπιστεί το μοιραίο καρέ που αποτυπώνει την επίθεση με μαχαίρι στη βραχιόνια αρτηρία του άτυχου Μιχάλη. Το «μέχρι στιγμής» υπογραμμίζεται σε όλους τους τόνους, καθώς εκφράζεται η αισιοδοξία πως εν τέλει η επίμαχη σκηνή θα εντοπιστεί, θα «καθαριστεί» και θα βγει στην επιφάνεια.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν καρέ που αποτυπώνουν ξυλοδαρμό του 29χρονου με συγκεκριμένα αντικείμενα. Εδώ το σκηνικό αναμένεται να περιπλεχθεί καθώς αν εντοπιστεί και ταυτοποιηθεί το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τον ξυλοδαρμό του άτυχου νεαρού, μέσω ανάλυσης των στοιχείων μπορεί να εντοπιστεί πρόσωπο που θα ουσιαστικά θα έχει συνεργήσει στη δολοφονία. Όχι όμως το πρόσωπο που πέτυχε το θανάσιμο χτύπημα. Κάπου εκεί θα παίξουν τον ρόλο τους οι μαρτυρίες τρίτων…

Ο κρυφός άσος

Όπως έχει διδάξει η ιστορία στην οπαδική βία, πολλές φορές τα όσα απορρέουν από την εξέταση κατηγορούμενων και μαρτύρων σε τέτοιες υποθέσεις στερούνται σοβαρότητας και ενίοτε οι κατηγορούμενοι εμμένουν σε παράλογες εκδοχές, ακόμη κι αν τα στοιχεία είναι συντριπτικά εις βάρος τους.

Τούτη τη φορά πάντως, έμπειροι αξιωματικοί ισχυρίζονται πως οι καταθέσεις μαρτύρων αναμένεται να είναι εκείνες που θα ξεκλειδώσουν τον γρίφο και θα περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη λίστα των υπόπτων για τη δολοφονία του Μιχάλη.

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε, η λίστα των βασικών υπόπτων για την ΕΛ.ΑΣ. από 105 περιορίστηκε σε 13 και έπειτα σε 5 πρόσωπα. Όταν όμως εξεταστούν όλα τα παραπάνω πειστήρια, θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει αναπροσαρμογή της λίστας και θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο πως θα ξεκινήσει νέος κύκλος καταθέσεων.

Γιατί δεν κατηγορείται κανείς για ανθρωποκτονία;

Τα παραπάνω πάντως έρχονται εμμέσως ν’ απαντήσουν στους δικηγόρους διάφορων εμπλεκόμενων πλευρών αναφορικά με τις αιτιάσεις τους πως ακόμη δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Γίνεται σαφές πως κυρίως οι δικαστικές Αρχές προχώρησαν εσπευσμένα το κομμάτι αυτό της προδικασίας καθώς υπήρχε ο κίνδυνος παρέλευσης του πενθημέρου προσωρινής κράτησης, ενώ ακόμη πιο σαφές είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των κατηγορούμενων κρίθηκε προφυλακιστέα διότι πολύ απλά είναι άπαντες ύποπτοι φυγής. Κροάτες γαρ, δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στη χώρα.

Τώρα απομένει η περάτωση του ελέγχου των στοιχείων. Θεωρείται βέβαιο πως οι αστυνομικές Αρχές έχουν να συνεισφέρουν νέο κύκλο πειστηρίων ο οποίος θα διαβιβαστεί στην εισαγγελία και στο ανακριτικό τρίο. Συνεπώς η άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης και συνεπώς η κλήση για συμπληρωματική απολογία, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη παρά την… αγωνία των διάφορων συνηγόρων.