Η SVB Financial Group και δύο κορυφαία στελέχη της μηνύθηκαν, τη Δευτέρα (13/03), από μετόχους οι οποίοι τους κατηγόρησαν ότι απέκρυψαν πώς η αύξηση των επιτοκίων θα άφηνε «ιδιαίτερα ευάλωτη» τη Silicon Valley Bank, η οποία χρεοκόπησε την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ομαδική αγωγή κατά της SVB, του διευθύνοντος συμβούλου της (CEO) Γκρεγκ Μπέκερ και του οικονομικού διευθυντή της (CFO) Ντάνιελ Μπέκερ κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Όσον αφορά στην αγωγή που κατατέθηκε, οι μέτοχοι με δήλωσαν ότι η SVB με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια απέτυχε να γνωστοποιήσει πώς η αύξηση των επιτοκίων θα υπονόμευε το επιχειρηματικό της μοντέλο και θα την άφηνε σε χειρότερη θέση από τράπεζες με διαφορετική πελατειακή βάση.

Αυτή είναι η πρώτη από τις πολλές πιθανές αγωγές για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, την οποία οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ πήραν υπό τον έλεγχό τους στις 10 Μαρτίου, ύστερα από ένα κύμα αναλήψεων των καταθέσεων.

Η SVB είχε εκπλήξει την αγορά, δύο ημέρες νωρίτερα, ανακοινώνοντας ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων έπειτα από φόρους σε πωλήσεις επενδύσεων και ότι σχεδίαζε να αυξήσει κεφάλαια, καθώς προσπαθούσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα για την εξαγορά της.

Πάντως, η Silicon Valley Bank εκτιμάται ότι είχε ενεργητικό ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταθέσεις ύψους 175,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από την κατάρρευσή της. Αυτή είναι, άλλωστε, η μεγαλύτερη χρεοκοπία τράπεζας στις ΗΠΑ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Φόβοι για μετάδοση της κρίσης από τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank προκάλεσε φόβους για μετάδοση της κρίσης σε άλλους δανειστές που, επίσης, απευθύνονται σε πλούσιους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων νεοφυών επιχειρήσεων τεχνολογίας και εταιρειών που στηρίζονται σε επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς και σε μεγάλες περιφερειακές τράπεζες.

Από την πλευρά της, η SVB δήλωσε, τη Δευτέρα (13/03), ότι θα διερευνήσει στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για ό,τι έχει απομείνει από την εταιρεία, η οποία έχει πλέον απογυμνωθεί από την κύρια τραπεζική της δραστηριότητα.

Photo credits: Getty Images