Δεκάδες είναι και φέτος οι τραυματισμοί και τα εγκαύματα που προέκυψαν από τα βεγγαλικά. Ο θλιβερός απολογισμός τραυματισμών από βεγγαλικά παραμένει αξιοσημείωτος, παρά το γεγονός πως οι Αρχές φέτος ενέτειναν τις προσπάθειές τους για να κατάσχουν τα επικίνδυνα βαρελότα.

Στη Ρόδο και συγκεκριμένα στο χωριό Μάσσαρι ένα 7χρονο κορίτσι τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο πρόσωπο.

Στο Αγκίστρι ένα 14χρονο αγόρι ακρωτηριάστηκε χάνοντας τέσσερα από τα δάχτυλα του αριστερού του χεριού. Στη Σύμη ένας 13χρονος τραυματίστηκε στο πρόσωπο και στο χέρι και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο της Ρόδου. Τα δύο αγόρια μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» όπου και χειρουργήθηκαν επιτυχώς.

Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Τέσσερις νεαροί άνδρες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να πυροδοτήσουν βεγγαλικά στην ενορία του Αγίου Βασιλείου. Οι άνδρες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας με τους δύο να διακομίζονται στην Τρίπολη λόγω των εγκαυμάτων που έφεραν στα χέρια και το στήθος.

Στο Παίδων «Αγία Σοφία» μεταφέρθηκε με ιδιωτικό μέσο και ένα αγοράκι 9 ετών, προσφυγόπουλο, το οποίο έχει υποστεί ατελή ακρωτηριασμό δακτύλου του χεριού του και θλαστικό τραύμα στην παλάμη. Το παιδί μεταφέρθηκε από την Πύλο ενώ τραυματίστηκε από κροτίδα.

Ο θλιβερός απολογισμός τραυματισμών από βεγγαλικά ενδεχομένως να ήταν και μεγαλύτερος αν η Αστυνομία δεν προχωρούσε σε στοχευμένους ελέγχους που οδήγησαν σε τουλάχιστον 57 συλλήψεις.

Στο διάστημα από 3 έως 15 Απριλίου διενεργήθηκαν συνολικά 17.643 έλεγχοι από τους οποίους κατασχέθηκαν 305.053 πυροτεχνικά είδη, και συγκεκριμένα:

  • 155.504 κροτίδες,
  • 131.602 παιδικά αθύρματα,
  • 1.424 πυροτεχνήματα,
  • 1.052 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί,
  • 182 βεγγαλικά,
  • 89 φωτοβολίδες,
  • 8 είδη πυροτεχνίας για το θέατρο,
  • 5 συσκευές εκτόξευσης και
  • 15.187 λοιπά είδη πυροτεχνίας.
Θλιβερός απολογισμός τραυματισμών
Σχεδόν 500 αυτοσχέδιες ρουκέτες εντόπισαν οι Αρχές στο νησί της Χίου…

Οι Αρχές εκτιμούν πως αρκετά από τα παράνομα εκρηκτικά είδη βρίσκονται ακόμη στην αγορά και αναμένεται να πραγματοποιηθούν έλεγχοι σε αποθήκες και άλλα σημεία. Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί ως τώρα τονίζεται πως ο αριθμός εισαγωγών εκρηκτικών υλών παραμένει εφάμιλλος των προηγούμενων ετών.

Photo credits: Evrokinissi, ΕΛ.ΑΣ.