Συνολικά πέντε άνθρωποι παρασύρθηκαν χθες Πέμπτη (1/6) από διερχόμενα οχήματα σε όλη την Αττική. Ένα φαινόμενο πρωτοφανές ακόμη και για τους πιο έμπειρους αξιωματικούς και απλούς αστυνομικούς της τροχαίας, οι οποίοι αν μη τι άλλο έχουν δει και καταγράψει αναρίθμητα περιστατικά.

Ένας από αυτούς ήταν και ένας 43χρονος αστυνομικός που υπηρετούσε στην Τροχαία Αθηνών. Ήταν λίγο μετά τις 22:00 όταν κλήθηκε να μεταβεί στη λεωφόρο Κατεχάκη για να καταγράψει ένα τροχαίο συμβάν. Έσπευσε μέσα σε λίγα λεπτά από την ώρα της κλήσης του και πρόστρεξε να βεβαιωθεί πως όλα τα ήταν καλά αναφορικά με την υγεία των εμπλεκομένων στο συμβάν.

Σ’ εκείνο το σημείο η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον 43χρονο αστυνομικό. Στο ρεύμα προς Ηλιούπολη και στο σημείο της εξόδου της Αττικής οδού, ο αστυνομικός κατά τη διάρκεια της καταγραφής του συμβάντος, παρασύρθηκε και τραυματίστηκε σοβαρά από διερχόμενο οδηγό.

Υπαίτιος φέρεται να είναι ένας 33χρονος οδηγός ελληνικής καταγωγής, ο οποίος και συνελήφθη αμέσως, αφού ακινητοποίησε αμέσως το αυτοκίνητο και δεν προσπάθησε να διαφύγει μετά το ατύχημα. Το ΕΚΑΒ ειδοποιήθηκε και έφτασε άμεσα, όπου μετέφερε τον τραυματία αστυνομικό λίγα μέτρα πιο πέρα, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών, λίγο πριν τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (2/6) ο 43χρονος εξέπνευσε. Σε βάρος του 33χρονου οδηγού σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ενώ θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα. Η οικογένεια και οι φίλοι του αδικοχαμένου άντρα βρίσκονται σε βαθιά θλίψη για τον χαμό του αγαπημένου τους προσώπου, ενώ επικρατεί θρήνος στην Τροχαία και γενικότερα στις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. επικρατεί κατήφεια αλλά και έντονος προβληματισμός

Θρήνος στην τροχαία: Είχαν προειδοποιήσει οι αστυνομικοί για τους κινδύνους

Την ίδια στιγμή πάντως, επικρατεί αναβρασμός στις τάξεις των αστυνομικών, καθώς εκφράζεται η άποψη πως είναι αδιανόητο να μη λογίζεται το επάγγελμά τους μεταξύ των επικίνδυνων επαγγελμάτων, καθώς είναι σαφές πως κάθε ημέρα διακυβεύεται η ζωή τους αλλά και αυτή των οικογενειών τους.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) που ασκεί δριμύτατη κριτική σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το μόνο που λαμβάνουν οι Έλληνες αστυνομικοί είναι… «κατανόηση και αγάπες».

«Μόλις χθες (σ.σ. 1/6), ανακοινώναμε ότι συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της ασφαλούς ζωής του αστυνομικού προσωπικού, σήμερα και πριν στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης αυτής, επανερχόμαστε για να θρηνήσουμε, μόνο εμείς και η οικογένειά του, την απώλεια ενός ακόμα συναδέλφου μας. Του 43χρονου που τραυματίστηκε βαρύτατα από διερχόμενο όχημα εν ώρα υπηρεσίας και λίγο μετά εξέπνευσε στο νοσοκομείο.

Όχι, δεν χρειαζόμαστε άλλα «κροκοδείλια δάκρυα», ούτε τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου και όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων που κυβέρνησαν και γνωρίζουν το πρόβλημα. Διότι απλά, μας κοροϊδεύουν όλοι εν χορώ. Τα έχουμε εδώ και χρόνια ενημερώσει. Τα έχουμε προειδοποιήσει για την επικινδυνότητα της εργασίας που διατρέχει όλους τους αστυνομικούς, αλλά εισπράτταμε «κατανόηση» και «αγάπες»…

Την επικινδυνότητα του επαγγέλματος όμως δυσκολεύτηκαν να την νομοθετήσουν και ιδού το αποτέλεσμα. Δεκάδες οι νεκροί εν ώρα υπηρεσίας αστυνομικοί, κάθε χρόνο, από τις επαγγελματικές ασθένειες και τους εγγενείς υπηρεσιακούς κινδύνους. Θα έπρεπε να ντρέπονται πλέον όσοι βάζουν στο στόμα τους τον Αστυνομικό και ζητούν με περίσσιο θράσος να δέχεται αδιαμαρτύρητα ό,τι κακό, ψυχρό κι ανάποδο αντιμετωπίζει κατά την υπηρεσία του.

Όχι, δεν αξίζει στην Ελληνική Αστυνομία τέτοια μεταχείριση, δεν αξίζει στην ελληνική κοινωνία μια τέτοια αδιαφορία για την αστυνομία της.

Ως Ομοσπονδία, εκτός από την αυτονόητη έκφραση συλλυπητηρίων και τη συμπαράσταση στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη συνέχιση του αγώνα μας ώστε εντός του 2023 να εφαρμοστούν επιτέλους οι αναγκαίες πολιτικές, προκειμένου κάθε Ελληνίδα και Έλληνας Αστυνομικός να επιτελούν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα αυτό που επέλεξαν. Να υπηρετούν την Πατρίδα και το Λαό μας με πίστη και αφοσίωση, θωρακισμένοι επαρκώς και όχι ως αναλώσιμες υπάρξεις.

Εν κατακλείδι, δεν σέβεστε τη ζωή του Αστυνομικού… Κρίμα!».

Η τραγική ειρωνεία

Μέσα σε αυτή την ιστορία προκύπτει όμως προκύπτει και μία τραγικά ειρωνική πτυχή. Και αυτό διότι λίγες ώρες πριν το θανατηφόρο ατύχημα, ο υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπος Λαλούσης κινήθηκε πεζός στο κέντρο της Αθήνας, συνοδευόμενος από τον διοικητή της Τροχαίας για να επιβλέψει το έργο των αστυνομικών σε θέματα κυκλοφορίας.

Σε αυτή την εθιμοτυπική περιοδεία συνοδευόμενος από τον ταξίαρχο Χρήστο Παπαφιλίππου, συζήτησε με τους τροχονόμους βάρδιας για την κυκλοφορία και τη… στάθμευση των οχημάτων στους κεντρικούς άξονες της Αθήνας. Δεν παρέλειψε βεβαίως να ευχαριστήσει τους απλούς αστυνομικούς για το έργο τους. Λίγες ώρες μετά, ένας συνάδελφός τους θα έχανε τη ζωή του…