Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να έδειχναν νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, ωστόσο οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να επικρατήσουν. Ο άσσος στο μανίκι που έκρυβε ο Joe Biden, να εμφανίσει τους δύο πρώην προέδρους, Barack Obama και Bill Clinton, έπιασε τόπο και ανέτρεψε τα δεδομένα όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Φυσικά, οι Δημοκρατικοί του Biden έχουν απωλέσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως άλλωστε προβλεπόταν από τους αναλυτές, καθώς είθισται στις ενδιάμεσες εκλογές, το κυβερνών κόμμα να αποδυναμώνεται και να χάνει ένα από τα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου.

Ωστόσο, η μεγάλη νίκη ήρθε στην Πενσυλβάνια, την πολιτεία – κλειδί στις ενδιάμεσες εκλογές, καθώς ο διάσημος Ρεπουμπλικανός τηλεγιατρός Mehmet Oz, τουρκικής καταγωγής, γνώρισε μια συντριπτική ήττα από τον John Fetterman. Φυσικά ο ίδιος δεν παραδέχεται την ήττα του και ζητά την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Κάτι μας θυμίζει…

Διαβάστε ακόμη: Παραδίνει το TikTok τα δεδομένα μας στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας; – Αυξάνεται η ανησυχία στη Δύση

Ποιος είναι ο John Fetterman – Ο άνθρωπος που σήμερα έχει όλα τα φώτα στραμμένα πάνω του

Μεγαλωμένος στο York από έφηβους γονείς, σπούδασε χρηματοοικονομικά στο κολλέγιο Ολμπράιτ. Συνέχισε με μεταπτυχιακό στην Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ενώ αργότερα προχώρησε σε μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Δημόσια Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Δύο χρόνια αφότου τελείωσε, επέστρεψε στο Pittsburgh για να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα για νέους, βοηθώντας τους να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους. Τέσσερα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 36 ετών, έθεσε υποψηφιότητα για δήμαρχος, μια θέση μερικής απασχόλησης με μισθό λίγο πάνω από 100 δολάρια. Όταν έθεσε υποψηφιότητα για επανεκλογή το 2009, κέρδισε με διαφορά 2-1, ενώ το 2013 η νίκη του ήταν αδιαφιλονίκητη.

Κατά τη δεκατετραετή δημαρχία του, κατάφερε να δημιουργήσει κοινοτικά κέντρα, να επιδιορθώσει και να αναπτύξει τα κατεστραμμένα κτήρια της πόλης, να προσφέρει δωρεάν κατοικίες προς ενοικίαση, να ενεργοποιήσει την οικονομία της, να δημιουργήσει προγράμματα που προωθούν την εκπαίδευση και τις τέχνες, προσελκύοντας νέους καλλιτέχνες από όλη τη χώρα, καθώς και να αναπτύξει πρωτότυπη βιολογική αγροτική μονάδα.

John Fetterman

Εργάστηκε σκληρά για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της φτώχειας στο Braddock, σε συνεργασία με οργανισμούς και επιχειρήσεις ώστε να παραδίδει τρόφιμα στους άπορους της πόλης. Αυτό σήμαινε πως συχνά οδηγούσε ο ίδιος τα φορτηγά.

Ο John Fetterman κέρδισε την εθνική προσοχή, όταν υλοποίησε την υπόσχεσή του, ότι κάθε δολοφονία που θα συμβαίνει στο Braddock, θα κάνει τατουάζ με τον αντίστοιχο ταχυδρομικό κώδικα, καθώς και όταν αγόρασε μια παλιά αποθήκη αξίας 2.000$, στην οποία μετακόμισε. Επιπλέον, το 2010 συνελήφθη επειδή αρνήθηκε να εγκαταλείψει στο Pittsburgh τον ουρανοξύστη U.S. Steel Tower, διαμαρτυρόμενος για το αμφιλεγόμενο επικείμενο κλείσιμο ενός νοσοκομείου στο Pittsburgh.

Το 2016, ήταν υποψήφιος για το Δημοκρατικό χρίσμα του υποψηφίου Γερουσιαστή, για την έδρα της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Πενσυλβάνια. Τελικά, έχασε στις προκριματικές εκλογές, κυρίως λόγω έλλειψης κεφαλαίου. Παρόλα αυτά, δεν του αρέσει να λέγεται πολιτικός, αλλά όπως είχε δηλώσει σε εκδήλωση το 2016, θεωρεί τον εαυτό του «κοινωνικό λειτουργό που κατέχει δημόσιο αξίωμα».

Όσον αφορά όμως τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ο ίδιος είναι υπέρ της νομιμοποίησης της μαριχουάνας, στηρίζει το δικαίωμα της άμβλωσης, ελπίζει να περάσει τον νόμο περί ισότητας και θέλει να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Επιπλέον, είναι υποστηρικτής της LGBTQ κοινότητας και ως κυβερνήτης της Πενσυλβάνια, είχε κρεμάσει τις pride σημαίες από το μπαλκόνι του γραφείου του.

John Fetterman

Το 2013 δε, όταν οι γάμοι ομόφυλων ζευγαριών απαγορεύονταν ακόμα, ο Fetterman ήταν ο πρώτος εκλεγμένος αξιωματούχος που τους τελούσε.

Τον περασμένο Μάιο υπέστη εγκεφαλικό περνώντας 9 ημέρες στο νοσοκομείο. Αναγκάστηκε να κάνει ένα διάλειμμα τριών μηνών από την εκστρατεία για να αναρρώσει. Το εγκεφαλικό του άφησε πρόβλημα στην ακοή, ωστόσο όπως είπε «μπορεί να μην αντιλαμβάνομαι κάθε λέξη με τον σωστό τρόπο, αλλά θα κάνω πάντα το σωστό στην Ουάσιγκτον».

Πλέον ο Fetterman θα αντικαταστήσει στη Γερουσία τον Ρεπουμπλικάνο Pat Toomey «βάφοντας» την Πενσυλβάνια μπλε από το κόκκινο που ήταν μέχρι σήμερα.