Σε μια εποχή που η Γερμανία θρηνεί δεκάδες θύματα από τις καταστροφικές πλημμύρες, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση για την τρέχουσα δεκαετία.

Ως γνωστόν, η θέση της Σελήνης και η κίνησή της επηρεάζουν την κίνηση του νερού στους ωκεανούς και έτσι συμβαίνουν παλίρροιες, άμπωτη και όλα αυτά τα φαινόμενα. Κατά καιρούς, η Σελήνη εμφανίζει μια αστάθεια στην τροχιά της και αυτό είναι γνωστό ως «Wobble Effect». Αυτό το φαινόμενο εντοπίστηκε πρώτη φορά το 1728. Αυτή η αστάθεια κάνει πιο συχνές τις παλίρροιες, άρα και τις πλημμύρες σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

Σε νορμάλ συνθήκες, κάθε θάλασσα παρουσιάζει δύο παλίρροιες ανά 24ωρο. Κάθε 18.6 χρόνια όμως αλλάζει η γωνία τροχιάς της Σελήνης, με αποτέλεσμα η μία από τις δύο παλίρροιες να έχει λίγο μεγαλύτερο ύψος, περίπου 2 ίντσες. Αυτό φαίνεται μικρό, αλλά αν το δούμε σε κλίμα ακτογραμμής και ωκεανών, τότε μπορεί να φέρει καταστροφές.

Θεωρητικά δεν θα έπρεπε να αποτελεί κάποιο τρομακτικό νέο, όπως εξηγεί και η ανακοίνωση της NASA, αφού συμβαίνει κοντά 3 αιώνες. Όμως αυτά πο αναφέρονται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Climate Change, δεν είναι αυτόνομα. Οι πλημμύρες που θα γίνουν πιο συχνό φαινόμενο στα παράκτια μέρη από τα μέσα αυτής της δεκαετίας και μέχρι το 2030, θα συμβαίνουν σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται και που ως τότε θα έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση της στάθμης των ωκεανών. Άρα οι πλημμύρες θα περιλαμβάνουν περισσότερο νερό κι ενδεχομένως να καταστρέψουν ολοκληρωτικά μεγάλες περιοχές.

Πηγή: Indianexpress.com

Φωτογραφία: Unsplash/Jonathan Ford