Ο «σουλτάνος», τα ανταλλάγματα και ο Μητσοτάκης

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι για την Τουρκία το… μεγάλο παζάρι. Κακά τα ψέματα. Το ότι ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ενέκρινε την είσοδο της Σουηδίας στη Συμμαχία σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι κάτι έδωσε αλλά και κάτι πήρε. Τυχαίο ή όχι αμέσως μετά πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσον αφορά στη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα.

Καταλάβατε; Καταλάβατε.

σουλτάνος

Ο οποίος Ερντογάν ένα θέλει. Την υστεροφημία του, την κληρονομιά του: την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκη Ενωση – και η Σουηδία είναι πια υποχρεωμένη να τον στηρίξει.

Πριν την αναχώρηση του από την Τουρκία ο Ερντογάν έβαλε τους δικούς του όρους, που ήταν η ενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, η απόκτηση και ο εκσυγχρονισμός των F-16, καθώς και άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα στη σκιά της απόκτησης των S-400. Και όλα συνδέθηκαν με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ενδιαφέρον και το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα.

Βρέθηκαν κοντά από… χθες

Σήμερα, δε, στο εκθεσιακό κέντρο Litexpo όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα ανταμώσει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνομιλία τους θα γίνει στα αγγλικά: ο Ελληνας πρωθυπουργός τα μιλά άπταιστα, ο «σουλτάνος» θα έχει φυσικά… διερμηνέα. Ως πάντα. Έχει προγραμματισθεί να διαρκέσει 45 λεπτά, αλλά πολλές φορές τέτοιου είδους συναντήσεις βγαίνουν σε χρόνο έξω από τον αρχικό προγραμματισμό.

σουλτάνος

Οι τους ηγέτες των χωρών έβγαλαν -ως είθισται- μια φωτογραφία όλοι μαζί. Σε αυτήν λοιπόν την «οικογενειακή φωτογραφία» Μητσοτάκης και Ερντογάν βρέθηκαν μια… ανάσα ο ένας από τον άλλον. Ο Τούρκος πρόεδρος κάθισε στην μπροστινή σειρά και ακριβώς από πίσω του ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός…

Πρώτη η Εφη, παίζει δυνατά ο Παππάς

Σήμερα το ανακοινώνει η Έφη Αχτσιόγλου, την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης.  Κάπως έτσι, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, ολοκληρώνεται ο φάκελος υποψηφιοτήτων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, με την Αχτσιόγλου να διεκδικεί να γίνει μόλις η πέμπτη γυναίκα αρχηγός κόμματος στην ιστορία της ελληνικής Βουλής.

Η Αχτσιόγλου θα ανακοινώσει σήμερα στο Ωδείο Αθηνών την υποψηφιότητά της και αναμένεται να συνοδευτεί από μια πολιτική πλατφόρμα. Όλα δείχνουν ότι αυτή θα έρθει στη δημοσιότητα το ερχόμενο σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η πρώην υπουργός προέρχεται από την εσωκομματική τάση «6 συν 6» (δηλαδή από στελέχη της γενιάς των 40αρηδων του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ υποστηρίζεται επίσης τόσο από στελέχη της «Ομπρέλας» όσο και από την πτέρυγα των «προεδρικών», όσων δηλαδή βρίσκονταν κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Πληροφορίες αναφέρουν πως δίπλα στην Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της εκλογικής κούρσας για την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Οσο για τον Αλέξη Χαρίτση; Φαίνεται πως θα κάνει πίσω υπέρ Αχτσιόγλου, μιας και συμπλέουν πλέον…

Υπήρχε κι ένα σενάριο για να θέσει υποψηφιότητα ο Πέτρος Κόκκαλης (!) αλλά τελικά κάνει πίσω.

Οι συμβολισμοί των υποψηφιοτήτων

Σειρά θα πάρει ο Τσακαλώτος, που το αποφάσισε τελικά αμέσως μετά τη διαρροή περί Εφης. Σύμφωνα με τις πηγές της Κουμουνδούρου, τον στηρίζουν στελέχη από διάφορες τάσεις του κόμματος και όχι μόνο της Ομπρέλας – αλλά θα φανεί επί του πρακτέου.

Σημειώνεται, δε, ότι το όνομα του Τσακαλώτου είναι ένα από αυτά που «παίζουν» κυρίαρχα στα σενάρια για τη μάχη της διεκδίκησης της προεδρίας ενώ μπορεί να φαίνεται αουτσάιντερ αλλά ο Παππάς έχει έρεισμα στο κόμμα. Μεγάλο. Μην απορήσετε αν τον δείτε στον β’ γύρο απέναντι στην Αχτσιόγλου…

σουλτάνος

Οσο για τις επιλογές των χώρων; Η Αχτσιόγλου επέλεξε το Ωδείο Αθηνών, έναν χώρο άρρηκτα συνδεδεμένο με την κλασική κουλτούρα. Ο Τσακαλώτος το «Impact Hub Athens», στου Ψυρρή, έναν χώρο συνυφασμένο με τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και Παππάς έχει το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, δείχνοντας ότι παραμένει κομματικός και σέβεται τις κομματικές διαδικασίες και τα όργανα.

Το ρίχνει στα… ντραμς ο Λοβέρδος

Στη μουσική φαίνεται ότι θα αφιερωθεί για αρκετό καιρό ο Ανδρέας Λοβέρδος, μετά την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ και ενώ εντείνεται η φημολογία ότι στις επόμενες ευρωεκλογές θα αξιοποιηθεί από τη Νέα Δημοκρατία. Με το συγκρότημα «Δεύτερη ευκαιρία», όπου ο πρώην υπουργός παίζει ντραμς, θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο ένα νέο τραγούδι, με τίτλο «Αργείς», σε στίχους και μουσική ενός άλλου, γνώριμου πολιτικού και πρώην βουλευτή και υπουργού. Πρόκειται για τον Χρήστου Αηδόνη, ο οποίος έχει στραφεί στην τοπική αυτοδιοίκηση θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Παλλήνης.

Ο, δε, Λοβέρδος και η μπάντα του θα εμφανιστούν στις 14 Αυγούστου στο… πανηγύρι της Δεσφίνας μαζί με τον Χρήστο Μενιδιάτη.

Ζήτησε την παραίτηση Βαρουφάκη

Την παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από την ηγεσία του ΜέΡΑ25 ζήτησε η τελευταία γυναίκα πρώην βουλευτής που έχει μείνει στο κόμμα μετά την παραίτηση της Σοφίας Σακοράφα, η Μαρία Απατζίδη. Με ανάρτησή της στα social media ενημέρωσε ότι η εισήγησή της στην 8η Κεντρική Επιτροπή του ΜέΡΑ25 ήταν να παραιτηθεί ο γραμματέας του κόμματος.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε δεκτό «και είναι απόλυτα σεβαστό, αφού έτσι λειτουργούν οι δημοκρατικές διαδικασίες σε ένα κόμμα», όπως έγραψε.

Υπενθυμίζεται πως ο Βαρουφάκης, ο πρώην βουλευτής Κλέων Γρηγοριάδης, καθώς και η συντονίστρια της Κεντρικής Επιτροπής, Λίτσα Αλεξάκη, με επιστολή τους προς την Επιτροπή Δεοντολογίας και Τήρησης Καταστατικού του ΜέΡΑ25 ζήτησαν τη διαγραφή της Σακοράφα, η οποία αργότερα με δική της ανάρτηση γνωστοποίησε ότι παραιτείται.

Βουλή με μόνο… έναν συνταγματολόγο

Με τη συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση να έχει ανοίξει, ήδη από τις πραγματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι από τους 300 βουλευτές, μόνο ένας είναι συνταγματολόγος. Ο λόγος για τον Βουλευτή Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος θα διαχειριστεί το θέμα των προτάσεων από την πλευρά του Κινήματος. Στην προηγούμενη Βουλή υπήρχαν τρεις. Από την Νέα Δημοκρατία ο Γιώργος Γεραπετρίτης, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος κι από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος υπάρχουν πληροφορίες ότι το βάρος για την κυβέρνηση θα σηκώσουν ο επίτιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρώην πρωθυπουργός και μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Φίλιππος Σπυρόπουλος, ο οποίος, μεταξύ πολλών άλλων, υπήρξε υπουργός Δικαιοσύνης στην πρόσφατη υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Backdoorιές

  • Η Ελένη Γιώτη θα γίνει γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο νεότευκτο υπουργείο Οικογένειας. Αγνωστο αν την ήθελε η Σοφία Ζαχαράκη αλλά από τη στιγμή που την εισηγήθηκε ο (κουμπάρος της) Κωστής Χατζηδάκης, δεν είχε κι επιλογή…
  • Μιας και ο λόγος για γραμματείς (και ουχί φαρισαίους), για τη γ.γ. Ισότητας ακούγεται η Μαίη Ζαννή, εγγονή του Γιώργου Ράλλη. Μέχρι πρότινος ήταν στο γραφείο του απολωλότος προβάτου Γρηγόρη Δημητριάδη.
  • Μετά από καιρό, μίλησε και ο Γιάννης Μανιάτης που είναι εκτός Βουλής από το 2019 και απάντησε σε σενάρια κυβερνητική του εμπλοκής…
  • Εμπλεξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος καθώς με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας παραπέμπεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος για το γνωστό επεισόδιο εναντίον του Πάνο Ρήγα. Η… πλάκα είναι πως επικεφαλής της επιτροπής είναι ο Αντώνης Κοτσακάς, δηλαδή ένας παλαιός «ΠΑΣΟΚος», τους οποίους ο Τζανακόπουλος κατηγόρησε ότι κατέστρεψαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ενώ στην Πελοπόννησο κλειδώνει ο «σαμαρικός» Δημήτρης Πτωχός, για την περιφέρεια του Βόρειου Αιγαίου μαθαίνω πως λογικά στις περιφερειακές εκλογές δεν θα στηριχθεί ο Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές ήταν ανεξάρτητος, αλλά θα στηριχθεί ο άλλοτε υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής.
  • Ο οποίος Στεφανής, πρώην αρχηγός ΓΕΣ μάλιστα, βρέθηκε τις προάλλες (και για δεύτερη φορά σε μικρό διάστημα) στο Άγιο Όρος. Και ακούω ότι έχει καλές επαφές με τους χριστιανοταλιμπάν του κόμματος Νίκη.
σουλτάνος
  • «Μεταφυτευτικό σοκ» έπαθαν, σύμφωνα με το Kathimerini.gr και ξεράθηκαν τα πλατάνια του Κώστα Μπακογιάννη στην Πανεπιστημίου. Η αλήθεια είναι πως με αυτόν δήμαρχο οι Αθηναίοι δεν θα βαρεθούν ποτέ… Να πληρώνουν.
  • Από τις 21 Ιουνίου είχε αναφέρει η στήλη για την οικονομική κρίση που θα… χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς χάνει πάνω από 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Ήδη στην «Αυγή»… άρχισαν τα όργανα με την απόλυση της δημοσιογράφου Ηλέκτρας Βισκαδουράκη που καλύπτει χρόνια το ρεπορτάζ της αυτοδιοίκησης.
  • Ο πρώην αρχηγός της Αστυνομίας και νυν γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Καραμαλάκης, θα θέσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Ηρακλείου, έχοντας και τη στήριξη της ΝΔ.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com