Στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» βρέθηκε ο Επικεφαλής του ΜέΡΑ25Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης και μίλησε για όλους και για όλα στον Γιώργο Παπαδάκη και τη Μαρία Αναστασοπούλου. Αναλυτικά ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε απαντήσεις για:

Τι δεν πήγε καλά στις εκλογές του Μαΐου;

«Άμα σου πω ότι ξέρω, θα σου πω ψέματα. Όπως ο Κυριάκος νομίζω ότι δεν έχει ιδέα γιατί πήρε 41%.

Όλοι ψαχνόμαστε, αυτοί που κέρδισαν γιατί κέρδισαν, εμείς που χάσαμε γιατί χάσαμε.
Θεωρώ ότι αυτός ο λαός έχει ταλαιπωρηθεί 13 χρόνια, 13 χρόνια κρίσης, φτώχεια, αποπληθωρισμός, μείωση συντάξεων, ΕΝΦΙΑ, μετά πανδημία, μετά ακρίβεια, λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεκατρία χρόνια έχει κουραστεί να του μιλάμε εμείς, ιδίως κάποιος σαν και μένα που είμαι οικονομολόγος, για κρίση που έρχεται», είπε προσπαθώντας να αναλύσει τα αίτια της ήττας στην εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου.

Για τη ΔΗΜΗΤΡΑ

«Η ΔΗΜΗΤΡΑ είναι ένα εξαιρετικό σύστημα, είναι το μέλλον, θα γίνει και πρέπει να γίνει. Απλά η Νέα Δημοκρατία το πήρε και το έκανε τεράστιο θέμα, το δαιμονοποίησε για να χτυπήσει τον Αλέξη Τσίπρα, όχι εμένα. Και δεν μας έκανε εμάς κακό αυτό.

Όταν εμείς μιλάμε για ρήξη που έχουμε και στον τίτλο του κόμματός μας πια, ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, όταν βγαίνω και λέω ότι αυτό χρέος 410 δις μαζί με τα άλλα τα 300 δις που είναι το ιδιωτικό χρέος, αυτό σε περίοδο που ανεβαίνουν τα επιτόκια σηματοδοτεί τραγικές εξελίξεις για τη χώρα μας, το φευγιό των παιδιών μας, ο άλλος δεν θέλει να το ακούει» εξήγησε για τη ΔΗΜΗΤΡΑ που προκάλεσε τριγμούς όταν ανακοίνωσε τη δημιουργία της σε περίπτωση εκλογής του.

Αιχμές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μου λένε «εγώ θέλω 3 μήνες ηρεμίας. Δεν θέλω να ακούω τίποτα. Μ’ αρέσει αυτό που μου λέει ο Μητσοτάκης, σταθερότητα, ότι όλα πάνε καλά. Δεν τον πιστεύω, ξέρω ότι τα πράγματα από το φθινόπωρο θα είναι χάλια αλλά μ’ αρέσει να το ακούω.

Εσείς οι αριστεροί δεν καταφέρατε να συνεννοηθείτε. Δεν έχετε να μου προτείνετε σταθερότητα, δεν έχετε να μου προτείνετε κυβέρνηση…».

Για τον Αλέξη Τσίπρα

«Ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει κάτι πολύ σωστό για μένα, ότι δεν είμαι καλός πολιτικός. Δεν είμαι και το χαίρομαι. Τι σημαίνει καλός πολιτικός; Να λέω πράγματα τα οποία χαϊδεύουν τα αυτιά. Εγώ δεν μπορώ να χαϊδέψω τα αυτιά.

Νομίζω ότι είναι χρήσιμη αυτή η φωνή στη Βουλή και σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία έχουμε μάθει το μάθημά μας και κάνουμε κάτι εντελώς διαφορετικό» είπε και συμπλήρωσε:

«Η άρνηση της συζήτησης, του διαλόγου, ήταν από τη μεριά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στρατηγική του. Η στρατηγική του δεν μιλάμε μαζί σας, παρά μόνο μετά την Κυριακή των εκλογών, το οποίο τι σημαίνει, δεδομένου ότι έχεις δυόμιση μέρες να σχηματίσεις κυβέρνηση, ότι δεν θέλουν προγραμματικό διάλογο. Αυτό ήταν ένα τεράστιο δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Αλέξη Τσίπρα γιατί ψήφισε την απλή αναλογική αλλά δε δέχτηκε να την τιμήσει».

Για την Αριστερά

«Είμαστε πολυδιασπασμένοι και το αποτέλεσμα είναι ότι κερδίζει η δεξιά».

Για το ναυάγιο της Πύλου

«Υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα. Το ένα είναι ευθύνες, δεν μπορώ να πω ότι έχει ευθύνες το λιμενικό, μπορεί να έχει, ελπίζω να μην έχει. Ελπίζω να ερευνηθεί το θέμα, και να ερευνηθεί από ανθρώπους στους οποίους δεν θα επιβληθούν κάποιοι για πολιτικούς λόγους και πολιτικές σκοπιμότητες για να λάμψει η αλήθεια» εξηγεί και στη συνέχεια αποκαλύπτει πού αποδίδει ευθύνες ο ίδιος:

«Καταρχάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 15 χρόνια ο ΟΗΕ απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει δίαυλους ασφαλούς πρόσβασης στην ΕΕ.

Ο Πάπας Φραγκίσκος και απ’ ό,τι ξέρω και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, και αυτό το λέει ένας άθεος, εξαίρω την προσπάθειά τους αυτών των δύο ανθρώπων να δημιουργήσουν μία ολόκληρη πολιτική καμπάνια, χρόνια το κάνουν, για να υπάρχει ασφαλής δίοδος στην ΕΕ. Αυτό δεν υπάρχει, υπάρχει ακριβώς το αντίθετο.

Ο Γ. Μπορέλ, ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, είχε κάνει μια κατάπτυστη δήλωση, με χιούμορ κιόλας, ότι η Ευρώπη είναι σαν ένας όμορφος κήπος που περιβάλλεται από μία ζούγκλα που θέλει να εισβάλει. Αυτή, όμως, η νοοτροπία οδηγεί στην πολιτική των pushbacks, των επαναπροωθήσεων, σε φράχτες, δεν μιλάω μόνο για τον δικό μας, και στην Ισπανία…

Είμαι υπέρ της πρακτικής της δημιουργίας ασφαλών διόδων για να μπορούν να περνάνε οι μετανάστες για να μην πνίγονται.   

Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί τους μετανάστες. Εμείς τι κάνουμε; Τον ξεσυνεριζόμαστε και τους εργαλειοποιούμε κι εμείς; Η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αυτό μόνη της. Δεν υπάρχει ελληνική λύση σε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει ευρωπαϊκή λύση».