Η χρυσή ολυμπιονίκης του Τόκιο δεν σταματάει να βελτιώνεται, έχει ξεχάσει τι σημαίνει ήττα και πείθει πως έχει ακόμα πολλά και εντυπωσιακά να μας δείξει.

Την κοιτάς να τρέχει και δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις. Το διασκελισμό, το ρυθμό, την κλάση. Τα ψηλόλιγνα πόδια που με περισσή χάρη και αποτελεσματικότητα καταπίνουν τα μέτρα στο ταρτάν. Poetry in motion. Είναι η Άθινγκ Μου και είναι το πλέον ανερχόμενο αστέρι του κλασικού αθλητισμού. Λίγο πριν κλείσει τα 21 της χρόνια, έχει ήδη να καμαρώνει για πράγματα μεγάλα, πράγματα τρανά.

Η ιστορία έχει αρχίσει να γράφεται και το φόντο είναι ξεκάθαρα χρυσό. Όπως τα μετάλλια που κατακτάει το ένα μετά το άλλο. Τα δύο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 (στα 800 μ. και στα 4χ400 σκυταλοδρομία) και στο Παγκόσμιο του 2022.  Έχουν περάσει τρία χρόνια από την τελευταία φορά που δεν τερμάτισε πρώτη σε 800άρι, έχουν περάσει 13 κούρσες από τότε που ηττήθηκε συνολικά, σε οποιαδήποτε απόσταση. Η άνοδός της είναι συνεχής.

Η ίδια η Άθινγκ Μου βάζει τον πήχη όσο πιο ψηλά γίνεται

Σίγουρα αισθάνεται την πίεση να μεγαλώνει, κατανοώντας μια διαχρονική αλήθεια του αθλητισμού, της ζωής. Πως ακόμα πιο δύσκολο από το να φτάσεις ψηλά, είναι να βρεις τις αντοχές, πνευματικές και σωματικές, ώστε να το παρατείνεις στο χρόνο όσο περισσότερο γίνεται. Η ίδια πάντως βάζει τον πήχη σταθερά ψηλά. Η ίδια κάνει αγώνα πρώτα και κύρια με τον ίδιο της τον εαυτό. Θέλοντας κάθε φορά να ξεπερνάει τα όρια της, να φτάσει στο καλύτερο δυνατό της. Μόνο έτσι φτάνεις ψηλά.

Ξέροντας βέβαια πως θα έρθουν και κακές στιγμές. Μια διαδικασία είναι όλο αυτό, δυναμική και απρόβλεπτη. Πολλά πράγματα μπορεί να πάνε διαφορετικά από αυτό που φαντάζεσαι, περιμένεις. Αλλά το κομμάτι της σκληρής δουλειάς, αυτό ναι, μπορείς να το ελέγξεις. Και σε αυτό δεν κάνει εκπτώσεις.

Η μεγάλη αντίπαλος της Άθινγκ Μου και ένα στοιχειωμένο ρεκόρ

Η Βρετανίδα Κίλι Χόντγκινσον είναι η μεγαλύτερη αντίπαλός της, η μόνη που δείχνει ικανή να τα βάλει μαζί της. Η Μου πάντως, δεν την βλέπει τόσο ως απειλή. Αλλά ως κίνητρο. Ως μια ευκαιρία να της βγάλει ακόμα περισσότερα πράγματα που έχει μέσα της και θα πρέπει να αναγκαστεί να εμφανίσει στο προσκήνιο προκειμένου να παραμείνει το Νο1.

Και ποιος ξέρει, ίσως ο ευγενής μεταξύ τους ανταγωνισμός να είναι αυτό που πρέπει για να γκρεμιστεί το στοιχειωμένο ρεκόρ στο 800άρι των γυναικών, που κρατάει από το 1983 και την Τσεχοσλοβάκα τότε Γιάρμιλα Κρατοχβίλοβα (1:53.28). Ναι, ναι, αυτό που κάποτε η χρυσή ολυμπιονίκης του 1996 στην Ατλάντα, η Ρωσίδα Σβετλάνα Μαστέρκοβα είχε προβλέψει πως θα κρατήσει 100 χρόνια! Μπορεί και να έπεσε έξω ως προς τη διάρκεια, θα δείξει…

Βήμα βήμα, προπόνηση προπόνηση και στο βάθος μια… φάρμα

Η Μου σίγουρα είναι ακόμα μακριά από μια τέτοια μυθική επίδοση, το έχει πάει «μόνο» ως 1:55.04. Αλλά, είπαμε, το ξαναλέμε, η επιμονή της και το ταλέντο της πείθουν πως έχει ακόμα πολλά να δώσει και να κάνει. Κι ας μην είναι αυτό το κάτι ένα παγκόσμιο ρεκόρ, κι ας μην είναι καν κοντά. Όσο προσπαθείς, τόσο βελτιώνεσαι. Κι όπου σε βγάλει. Δουλεύει πια στο Λος Άντζελες, με νέο κόουτς, το πάει βήμα βήμα, προπόνηση προπόνηση. Το Παγκόσμιο του Αυγούστου στη Βουδαπέστη είναι ο επόμενος μεγάλος της στόχος. Για ακόμα ένα χρυσό, ακόμα μία νίκη.

Δεύτερο νεότερο μέλος μιας οικογένειας με επτά παιδιά, η Μου γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ, ένα χρόνο αφότου η οικογένειά της μετανάστευσε στις ΗΠΑ από το νότιο Σουδάν. Είναι περήφανη για τις ρίζες της, θεωρεί πως έρχονται να δέσουν αρμονικά και να συμπληρώσουν την αμερικάνικη της ταυτότητα. Μεγάλη φαν του Grey’s Anatomy, το όνειρο της να ζήσει σε μια δική της φάρμα όταν αποσυρθεί. Παίζοντας σαξόφωνο, βγάζοντας φωτογραφίες, διακοσμώντας εσωτερικούς χώρους και ανεβάζοντας βίντεο στο YouTube, έχουν και οι αστέρες του στίβου τις αδυναμίες τους!