Η πρώην Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια στίβου, Τόρι Μπάουι πέθανε στο σπίτι της λόγω επιπλοκών από τον τοκετό, όπως αποκαλύπτει η αυτοψία που περιήλθε στην κατοχή της USA Today Sports.

Υπενθυμίζεται ότι η 32χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στο Ορλάντο της Φλόριντα, τον Μάιο.

Το τοπικό γραφείο του σερίφη συμμετείχε στην έρευνα για τα ίχνη της καθώς δεν είχε δει ή ακούσει νέα της εδώ και αρκετές ημέρες. Παρόλο που οι ανακριτές είχαν απλώς αποκλείσει την πιθανότητα ο θάνατος να ήταν βίαιος, η αιτία δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή.

Σύμφωνα με την έκθεση του γραφείου του ιατροδικαστή της κομητείας Όραντζ, η Μπάουι ήταν οκτώ μηνών έγκυος, ενώ άλλα βρετανικά μέσα έγραφαν για τον έβδομο μήνα κύησης όταν πέθανε, χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν οι οικείοι της το γνώριζαν.

Η έκθεση αναφέρει ότι στα πιθανά αίτια θανάτου περιλαμβάνονται η αναπνευστική δυσχέρεια και η εκλαμψία, μια σπάνια δηλαδή επιπλοκή της προεκλαμψίας που ενδέχεται να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός BET απάντησε στη νεκροψία τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαύρες γυναίκες στην Αμερική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γεννημένες στις ΗΠΑ μαύρες γυναίκες εμφανίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά προεκλαμψίας σε σχέση με εκείνες που προέρχονται από άλλα περιβάλλοντα.

«Οι μαύρες γυναίκες πεθαίνουν σε εξαιρετικά υψηλότερα ποσοστά λόγω επιπλοκών που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη», γράφει στο Twitter το ως άνω μέσο. «Αντιμετωπίζουμε πολύ υψηλότερο κίνδυνο μητρικού θανάτου για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου στρες και της σιωπηρής προκατάληψης από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Υπάρχει πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει για την κατάλληλη προστασία και υπεράσπιση της υγείας των μαύρων γυναικών».

Τρία χρυσά μετάλλια στην παγκόσμια σκηνή, το πρώτο εκ των οποίων ήρθε ως μέλος της ομάδας σκυταλοδρομίας 4Χ100μ. των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Το 2017, πρόσθεσε άλλο ένα χρυσό στη σκυταλοδρομία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Λονδίνο και κέρδισε ατομικό χρυσό στα 100μ. νικώντας τη Marie-Josée Ta Lou από την Ακτή Ελεφαντοστού σε ένα φωτογραφικό φινάλε.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μισισιπή. Έπαιζε μπάσκετ ως κορίτσι, προτού φανεί το ταλέντο της στον στίβο, νικώντας πολιτειακούς τίτλους στα 100 μ., στα 200 μ. και στο άλμα εις μήκος. Κατέκτησε άλλα δύο μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες: ένα ασημένιο και ένα χάλκινο στα 100μ. και 200μ. αντίστοιχα στο Ρίο το 2016. Σύμφωνα με τη νεκρολογία της σπούδαζε μουσική στο Full Sail University πριν από το θάνατό της, ενώ είχε επίσης εργαστεί με άπορα παιδιά.