Αυτό ήταν. Σεζόν 2022-23 τέλος στη Super League. Με την ΑΕΚ να κόβει πρώτη το νήμα, κάνοντας μια φιέστα με τα όλα της. Ο Παναθηναϊκός πάλεψε σκληρά, αλλά λύγισε στο φινάλε. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δεν έφτασαν εκεί που ήθελαν, πληρώνοντας λάθη στο σχεδιασμό τους κυρίως.

Και η επόμενη μέρα; Τι φέρνει αυτή για το ελληνικό BIG-4; Αυτό θα προσπαθήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε στις παρακάτω αράδες. Γνωρίζοντας πως είναι και αρκετά παρακινδυνευμένο τόσο νωρίς. Πολλές μεταβλητές μπορεί να αλλάξουν την αλήθεια του σήμερα. Αλλά τούτη την ώρα, με τα παρόντα δεδομένα, αυτή είναι η τάση. Κι αυτήν καταγράφουμε.

ΑΕΚ

Κάποια στιγμή, οι σαμπάνιες θα αδειάσουν, οι χοροί θα σταματήσουν. Το γλέντι για την κατάκτηση του τίτλου είναι απολύτως δικαιολογημένο (το αξίζουν όλοι στην ομάδα), όμως η ΑΕΚ πρέπει να βάλει από τώρα τις βάσεις προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητές της να ζήσει του χρόνου ένα ίδιο λαμπρό φινάλε. Έχοντας παράλληλα και μια καλή ευρωπαϊκή παρουσία με το μεγάλο συν πως έχει εξασφαλισμένη την παρουσία σε όμιλο – στη χειρότερη θα παίζει στο Conference League ως τον Δεκέμβριο.

Αυτό πάντως το διπλό ταμπλό αυξάνει τις απαιτήσεις, καθώς το ρόστερ θα πρέπει να είναι ακόμα πιο γεμάτο για να βγει όσο το δυνατόν πιο άνετα το φορτωμένο, δεδομένα, πρόγραμμα. Ο Ματίας Αλμέιδα προφανώς και το γνωρίζει πολύ καλά.

Το να μείνει ο Πινέδα θα ήταν το τέλειο, αλλά μοιάζει ευσεβής πόθος. Με τίποτα η Ένωση δεν μπορεί να φτάσει στα ποσά που γράφονται πως θέλει η Θέλτα για τον Μεξικανό (10-12 εκατ. ευρώ), θα γίνει προσπάθεια να ανανεωθεί ο δανεισμός του, κάτι τέτοιο όμως φαντάζει ιδιαιτέρως δύσκολο.

Στην πρωταθλήτρια Ελλάδας επιθυμούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με τον Στάνκοβιτς, ενώ το συμβόλαιο του Τζαβέλλα ολοκληρώνεται και δεν αναμένεται να συνεχίσει. Προς αποχώρηση θα μπορούσε να είναι και ο Φαν Βέερτ, εκτός πλάνων είναι ο Φράνσον.

Ο Άμραμπατ λογικά θα ανανεώσει και μετά το ερώτημα (θα) είναι αν θα προκύψουν προτάσεις για αγορά του. Για Λιβάι Γκαρσία τέλος, τα πάντα θα εξαρτηθούν από τι χαμπέρια θα έρθουν από τους (αρκετούς) ενδιαφερόμενους – η ΑΕΚ θέλει να τον δελεάσει με νέο συμβόλαιο και αυξημένες απολαβές.

Παναθηναϊκός

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ο άνθρωπος που αναγέννησε τον Παναθηναϊκό, αυτός που επανάφερε στην πράσινη κερκίδα το χαμόγελο, που ανέκτησε τη χαμένη υπερηφάνεια του συλλόγου. Κι ας μην ήρθε ο τίτλος, στις λεπτομέρειες χάθηκε.

Για ακόμη μια φορά, ο Σέρβος κόουτς θα έχει την πρώτη και την τελευταία λέξη αναφορικά με το ποιοι θα μείνουν και ποιοι όχι στο ρόστερ. Είναι ένα ερώτημα αν αυτή η παράπλευρη εξόχως απαιτητική σε πνευματικές και σωματικές δυνάμεις ενασχόληση με το προπονητικό κομμάτι του στοιχίζει σε ενέργεια, αλλά δεν είναι της παρούσης.

Έχει κλειδώσει η αποχώρηση, μετά από 3 χρόνια, του Σάντσες, θα συνεχίσει στην Κύπρο. Ο Μπερνάρντ δεν πρόσφερε αυτά που περίμενε το «τριφύλλι» και η τάση είναι προς το να κινήσει για άλλη γη, άλλα μέρη. Ο Βέρμπιτς ήταν η μεγάλη απογοήτευση και οι πράσινοι θα παλέψουν να τον διώξουν.

Αναφορικά με τον Παλάσιος, έκανε μια σεζόν που ουδεμία σχέση είχε με την πρώτη του στη χώρα μας, με το ελαφρυντικό των τραυματισμών. Υπήρξαν συζητήσεις για να μείνει, αλλά τα λεφτά που ζήτησαν οι εκπρόσωποί του… δεν υπάρχουν. Η διαφορά στο οικονομικό είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται σίγουρο πως το διαζύγιο έρχεται.

Τα συμβόλαια των Σάρλια και Πούγγουρα τελειώνουν, ο πρώτος είναι αρκετά πιθανό να επεκτείνει, ο δεύτερος όχι τόσο – θέλει να πάει εξωτερικό. Εκτός ελληνικών συνόρων φαίνεται πως θα είναι και το μέλλον του Κώτσιρα. Φεύγει και ο Καμπετσής, ενώ ο Βαγιαννίδης αναμένεται να δοθεί δανεικός.

Ερωτηματικό για το τι μέλει γενέσθαι με Σπόραρ, ο Γιοβάνοβιτς τον θέλει, αλλά είναι ένα θέμα τι θα συμβεί αν φτάσει μια ενδιαφέρουσα πρόταση από το εξωτερικό, κάτι που μόνο απίθανο δεν είναι. Ολοταχώς για ανανέωση οδεύει ο Κουρμπέλης. Ο Πούχατς δανεικός ήταν, θα πάει πίσω εκεί απ’όπου ήρθε.

Ολυμπιακός

Μετά το περσινό χαοτικό μεταγραφικά καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός καλείται να διαλέξει πιο ήρεμα και με ακρίβεια το πώς θα κινηθεί. Ήταν ένα μάθημα, μια υπενθύμιση πιο σωστά πως το τι ψάρια θα πιάσεις σε μια σεζόν έχει εν πολλοίς οριστεί από το τι έκανες πριν αυτή αρχίσει.

Το κομβικό βέβαια ζήτημα είναι το ποιος θα είναι ο προπονητής που θα αναλάβει την ανοικοδόμηση των Πειραιωτών. Όσο αυτό δεν έχει απάντηση, είναι σαφές πως οι εκτιμήσεις έχουν ισχυρό περιθώριο λάθους.

Σε κάθε περίπτωση και με τα υπάρχοντα δεδομένα, οι «ερυθρόλευκοι» θα βγουν στην αγορά για δύο χαφ, καθώς ο (δανεικός) Σαμασέκου πολύ δύσκολα θα συνεχίσει στο λιμάνι, ενώ όλα δείχνουν πως θα φύγει και ο Εμβιλά.

Πιθανότατα θα αποχωρήσει και ο Παπασταθόπουλος όπως και ένας εκ των Μπα, Σισέ – μάλλον ο δεύτερος. Πωλητήριο θα μπει στον Ρέαμπτσιουκ και ανάλογα τι θα έρθει ως αντίδραση από την αγορά, θα οριστεί το περίγραμμα για αριστερό μπακ.

Στην επίθεση, θα κλείσει το (σπουδαίο) κεφάλαιο Ελ Αραμπί άρα αναζητείται «βαρβάτος» φορ, ενώ έχουν ξεκινήσει επαφές για την παραμονή του Μπακαμπού, χωρίς να υπάρχει ακόμα κάτι το οριστικό. Γίνεται προσπάθεια για να μείνει και ο Κανός στα εξτρέμ, θέση πάντως που ο Ολυμπιακός αναζητά ούτως ή άλλως (2) παίκτες. Κρεμάει τα παπούτσια του ο Βαλμπουενά.

ΠΑΟΚ

Στην ανάλυση που έκαναν στον ΠΑΟΚ για το τι δεν πήγε καλά φέτος, το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή ήταν ψηλά ως αντικείμενο συζήτησης και θέλησης για ανανέωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κούρτιτς φεύγει, η απόφαση είναι ειλημμένη. Το υψηλό συμβόλαιο του Σλοβένου χαφ δεν άφησε περιθώρια για κάτι διαφορετικό. Κατά τα άλλα, γίνεται προσπάθεια επέκτασης του δανεισμού του Τιάγκο Ντάντας, ασαφές το περίγραμμα για τον επίσης δανεικό Κεντζιόρα.

Στο κομμάτι των αποχωρήσεων, αν δεν αλλάξει κάτι, δεν θα συνεχίσουν να φορούν τα ασπρόμαυρα, οι Ζίβκο Ζίβκοβιτς και Μιχαηλίδης, ενώ και ο Κάργας είναι πιο κοντά στο «έξω» παρά στο «μέσα». Δεν θα προξενήσει εντύπωση αν καταλήξουν αλλού και οι Φιλίπε Σοάρες, Μουργκ.

Ολιβέιρα και Τόμας μένουν ελεύθεροι. Ήταν να ανανεώσει ο πρώτος αλλά κάπου πάγωσε το ζήτημά του, πιθανό πια να μείνει ο δεύτερος γιατί έκανε καλά πλέι οφ. Τελειώνουν οι Μπίσεσβαρ, Ελ Καντουρί, πρόσφεραν πολλά, αλλά ο χρόνος δεν κάνει χάρες σε κανέναν, ο κύκλος τους τελείωσε στην ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η τριανδρία των Ζοσέ Μπότο,  Ραζβάν Λουτσέσκου και Γιώργου Σαββίδη θα έχει μπόλικη δουλειά, ενώ οι προτεραιότητες για ενίσχυση ορίζονται ως εξής στην παρούσα φάση στον ΠΑΟΚ: σέντερ φορ, πλάγιος επιθετικός, μεσοεπιθετικός και αριστερός μπακ.