Ο Κώστας Σλούκας διανύει το 34ο έτος της ηλικίας του. Σε μια βδομάδα ακριβώς, θα είναι 33 ετών και 6 μηνών, μιας και γεννήθηκε 15 Ιανουαρίου του 1990. Στον Σλούκα προσφέρθηκε το ποσό (απ΄όσα λένε τα ρεπορτάζ) των 4.5 εκατομμυρίων ευρώ για 2+1 χρόνια. Παραπάνω λεφτά δηλαδή από αυτά που είχαν δοθεί στον μύθο του Ολυμπιακού, τον Βασίλη Σπανούλη, πράγμα που από μόνο του δεν είναι μόνο μια τεράστια υπέρβαση, αλλά δείχνει και το πόσο τον ήθελαν στον Ολυμπιακό. Ίσως να ήταν και ύβρις.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν ότι στη συνάντηση με τους Αγγελόπουλους που διήρκησε 4 ώρες την Παρασκευή, μόνο 5 λεπτά τους απασχόλησε το οικονομικό.

Η όλη κουβέντα περιστράφηκε γύρω από τον ρόλο και τον χρόνο του πρώην ηγέτη του Ολυμπιακού. Ενώ ο ίδιος δήλωνε πριν λίγο καιρό ότι έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του παίζοντας αυτόν τον λιγότερο χρόνο, ζητούσε να του εγγυηθεί ο Ολυμπιακός (σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται) παραπάνω χρόνο και ίσως την εκκίνηση με την πρώτη πεντάδα στα παιχνίδια της ομάδας. Κι όλα αυτά τα ζητούσε βέβαια με σπόντα από τους Αγγελόπουλος, μιας και το θέμα του ήταν ο Μπαρτζώκας. Ο οποίος Μπαρτζώκας έχασε την ευκαιρία να πάρει τα πάντα σε Ελλάδα και Ευρώπη από ένα «μανταρίνι» του Σέρχιο Γιουλ στον τελικό της Ευρωλίγκας.

Αν δεν κάνω λάθος, σχεδόν όλοι οι προπονητές της Ευρωλίγκας, αναγνώρισαν πως ο Ολυμπιακός έπαιζε το καλύτερο μπάσκετ. Και ο Μπαρτζώκας ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής στην Ευρώπη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Σλούκας Μπαρτζώκας Ολυμπιακός

Ο Σλούκας ήταν πάντα η επιλογή του Μπαρτζώκα στα κρίσιμα

Ως γνωστόν, ο εγκέφαλος του καθενός είναι ένα ανεξερεύνητο πεδίο. Ποτέ δεν ξέρεις, ούτε εσύ ο ίδιος, τι ταινία θα σου παρουσιάσει. Προφανώς, ο Κώστας Σλούκας, τον οποίον όχι μόνο εκτιμώ, αλλά και συμπαθώ πολύ προσωπικά, είδε ένα σενάριο ότι στην ηλικία που βρίσκεται, αλλά και με τις απαιτήσεις που έχει πια η Ευρωλίγκα, θα μπορούσε να παίζει 28-30 λεπτά και ντε και καλά να ξεκινάει στην πρώτη πεντάδα. Λες και υπάρχει πεντάδα! Αυτά συνέβαιναν last year. Πολλά last year πίσω.

Και βέβαια, στην ηλικία του, σε μια Ευρωλίγκα όπου η αθλητικότητα έχει γίνει σχεδόν το Νο1 ζητούμενο στους παίκτες. Με τους τραυματισμούς να διαδέχονται ο ένας τον άλλον, πράγμα που το βίωσε καλά ο Σλούκας, με 3 τραυματισμούς μόνο φέτος.

Άλλωστε, το ποια είναι η πρώτη πεντάδα φαίνεται από τους χρόνους που παίζει ο καθένας. Και ο Κώστας Σλούκας ήταν ευκολάκι στην πρώτη και στην τελευταία πεντάδα, αφού με αυτόν τελείωνε βασικό τα ματς ο Μπαρτζώκας, αυτόν έχριζε τον άνθρωπο που θα έπαιρνε την απόφαση ακόμα και την τελευταία στιγμή, αυτόν που θα κέρδιζε ή θα έχανε ένα παιχνίδι. Κι ήταν ο τέταρτος σε χρόνο συμμετοχής, μετά τους Βεζένκοφ, Γουόκαπ, Παπανικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γι’ αυτό ήθελε να φύγει ο Σλούκας

Μπρος γκρεμός και πίσω…λογική για τον Μπαρτζώκα

Όπως έθεσε το θέμα ο Σλούκας, έφερε, προφανώς, τον Μπαρτζώκα αντιμέτωπο με τοίχο. Δηλαδή ή να δεχτεί τους αγωνιστικούς όρους ενός παίκτη του, να διαλύσει το μαγαζί και να ξεφτιλιστεί ο ίδιος, ή να χάσει τον ηγέτη του. Αν έκανε την πρώτη επιλογή και άνοιγε αυτή την Κερκόπορτα ο Μπαρτζώκας, θα είχε χάσει όχι έναν, αλλά 11 παίκτες. Και κατά πάσα πιθανότητα θα έπρεπε να καταθέσει και το προπονητικό δίπλωμα, ή να ξαναγυρίσει στη Λάρισα και τον Πανιώνιο.

Στην περίπτωση αυτή, δε θα μπορούσε να υπάρξει συμβιβασμός. Στο φινάλε, όπως έλεγε κι ο Γκάντι, «όλοι οι συμβιβασμοί βασίζονται στο δούναι και λαβείν, αλλά δεν υπάρχει δούναι και λαβείν στα θεμελιώδη. Κάθε συμβιβασμός στα άκρως θεμελιώδη, είναι σαν να παραδίνεσαι».

Σλούκας Ολυμπιακός
(KLODIAN LATO / EUROKINISSI)

Δηλαδή, θα έπρεπε ο Μπαρτζώκας να τουμπάρει όλη του την προπονητική λογική, το θεμελιώδες που αναφέραμε πριν, για να κρατήσει τον Σλούκα. Το θέμα είναι πώς ο Σλούκας φαντάστηκε ότι θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Ίσως να το είχε φανταστεί ο Μάικλ Τζόρνταν. Ο Σλούκας, πόθεν πώς;

Κι ένα παιδί που είχε δείξει μια άψογη συμπεριφορά στους αγωνιστικούς και μη αγωνιστικούς χώρους, πώς φαντάστηκε ότι θα ήταν η πρώτη είσοδός του στα αποδυτήρια την επόμενη χρονιά; Ότι θα τον υποδέχονταν με ουρλιαχτά χαράς όπως οι Βίκινγκς υποδέχονταν τον Ράγκναρ μετά από κερδισμένες μάχες; Θα συνέχιζε να ζητάει σαν ασπίδα και σωματοφύλακες στη διάρκεια του ματς τον Γουόκαπ, τον ΜακΚίσικ και τον Λαρεντζάκη για να αντέξει;

Το unfair μιας ανάρτησης

Και τι εννοούσε στην ανάρτησή του ο Σλούκας μετά την ανακοίνωση του τέλους, όταν έγραφε ότι «από την εξέλιξη των γεγονότων, νιώθω ότι δεν έχω καταφέρει να εμπνεύσω τον ίδιο σεβασμό προς όλους»; Δηλαδή ο Μπαρτζώκας που ζήτησε από την διοίκηση να του δώσει 4.5 εκατομμύρια για να τον κρατήσει, δεν τον σεβάστηκε; Και στο τέλος της δήλωσης του, σοβαρά αγωνίστηκε και πάλεψε αυτός μόνο «με τους συμπαίκτες, τον κόσμο και την διοίκηση που τον εμπιστεύτηκε»;

Και by the way, με ποιανού το πλάνο πάλευαν όλοι αυτοί; Με του Κύρου Γρανάζη; Ή έκαναν αναζητήσεις συστήματος στο Chat GPT μόνοι τους οι παίκτες; Ο προπονητής Μπαρτζώκας ήταν απών σε αυτές τις μάχες; Την ώρα που όλοι αυτοί πάλευαν, ο Μπαρτζώκας είχε πάει να μαζέψει ραδίκια ή έβγαζε selfie με την κερκίδα; Unfair δήλωση, με όση πίκρα κι αν έχει κι ό,τι κι αν πιστεύει για τον εαυτό του.

Η πλάκα είναι πως όπου και να πάει να παίξει ο Σλούκας, όλοι οι Έλληνες όταν τον βλέπουν στα ματς, θα κρατάνε κι ένα χρονόμετρο στο χέρι. Μην τυχόν και πέσει από τα 27 λεπτά, θα είναι σαν να έγειρε και ο Πύργος του Άιφελ, όχι μόνο της Πίζας.

Σλούκας Ολυμπιακός συμβόλαιο

Όλος βέβαια ο κανιβαλισμός που γίνεται αυτές τις μέρες, με αποκορύφωμα το σήμερα, εις βάρος του Κώστα, δεν είναι μόνο απαράδεκτος, είναι και αδικαιολόγητος. Το παλικάρι έπαιξε 8 χρόνια στον Ολυμπιακό, έδωσε τα πάντα και κέρδισε τα πάντα. Δικαίωμα του, όσες ενστάσεις κι αν έχουμε εμείς, να πιστεύει στις δυνάμεις του και στον εαυτό του. Και να διεκδικεί ό,τι πιστεύει πως του αξίζει. Ο Σλούκας αξίζει να χειροκροτείται όποτε επιστρέφει στο ΣΕΦ γιατί με αυτόν ο Ολυμπιακός έζησε μεγάλες στιγμές. Δεν μπορεί να θεωρείται ο κακός του σεναρίου, αθλητισμός είναι. Ούτε βέβαια είναι ο Μπαρτζώκας.

Οι Ολυμπιακοί ειδικά, πρέπει να θυμούνται ότι ο Σπανούλης έφυγε από τον Παναθηναϊκό, όχι γιατί δε θα έπαιρνε τα ίδια λεφτά, αλλά γιατί ήθελε να είναι ο μοναδικός ηγέτης μιας ομάδος. Το τόλμησε, έκανε το σάλτο μορτάλε, αλλά βρέθηκε στον παράδεισο.

Φαντάζομαι ότι κάτι παρεμφερές έχει κι ο Σλούκας στο κεφάλι του. Μακάρι να του βγει. Αλλά πρέπει να γνωρίζει κιόλας (και πιστεύω ότι το γνώριζε καλά) ότι η πρότασή του και η απαίτησή του, ήταν ανεδαφική και ποτέ δε θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Εκτός κι αν έγινε για ξεκάρφωμα, δηλαδή είχε ήδη αποφασίσει να φύγει και είπε άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Αλλά, όπως είπαμε, στο κεφάλι του καθενός, κανείς δε μπορεί να μπει. Ο καθένας έχει τα δικά του X-Files.