Ενήλικη που εκμεταλλεύεται την «ξεγελαστική» εκ φύσεως εμφάνισή της προκειμένου να μπει ως παιδί σε ξένο σπίτι και να κάνει κακό. Αυτό, μέσες άκρες, είναι το σενάριο του «Orphan». Ενός θρίλερ του 2009. Για δες όμως, μια οικογένεια στην Ιντιάνα των ΗΠΑ ισχυρίζεται πως δεν χρειάστηκε καν να πάει ως το σινεμά για να δει κάτι τέτοιο. Κι αυτό καθώς το ‘χε κάθε μέρα μες τα πόδια της, λεγόταν Νατάλια Γκρέις!

Ναι, ω ναι. Εν προκειμένω δεν έχουμε να κάνουμε με μια ιδέα που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στο μυαλό ενός σεναριογράφου. Αλλά για κάτι πραγματικό, κάτι που όντως συνέβη. Διαβάζεις την ιστορία και μια ανατριχίλα σε πιάνει. Ό,τι τελικά κι αν ισχύει. Βαθιά προβληματικό και στα δύο ενδεχόμενα. Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα; Τα όρια δυσδιάκριτα, το τοπίο θολό.

Νατάλια Γκρέις: Μια υιοθεσία πολύ διαφορετική από κάθε άλλη

Το βασικό line του story πάει ως εξής: Το 2010, το ζεύγος Μπαρνέτ, Μάικλ και Κριστίν, υιοθέτησε ένα κοριτσάκι 6 ετών από την Ουκρανία, ονόματι Νατάλια Γκρέις. Ως εδώ καλά. Και κοινωνικό μήνυμα έχουμε, και ανθρωπιά. Η συνέχεια όμως γίνεται spooky. Πολύ.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η οικογένεια, στο σπίτι τους δεν έβαλαν ποτέ ένα παιδάκι, όπως νόμιζαν, αλλά μια 22χρονη γυναίκα που ακριβώς λόγω εμφάνισης μπορούσε να περάσει για μικρό κοριτσάκι – έχει μια σπάνια μορφή νανισμού.

Και γίνεται χειρότερο. Κατά την Κριστίν, η Νατάλια Γκρέις ήταν ο… διάολος μεταμορφωμένος. Προσπάθησε να τη σπρώξει σε έναν ηλεκτρικό φράχτη. Έριξε χλωρίνη στον καφέ της για να τη δηλητηριάσει. Απειλούσε πως θα μαχαίρωνε τους Μπαρνέτ στον ύπνο τους (η οικογένεια έχει τρία ακόμα βιολογικά παιδιά) και ότι μετά θα «μας έβαζε όλους σε ένα χαλί, θα μας πήγαινε σέρνοντας ως την πίσω αυλή και εκεί θα μας έθαβε!». Κι αυτά όλα είναι μέρος μόνο μιας ζοφερής εικόνας…

Νατάλια Γκρέις υιοθετημένη

Τα σημάδια πως η Νατάλια Γκρέις έλεγε ψέματα

Ισχυρίζεται, η 45χρονη σήμερα Αμερικανίδα, πως από νωρίς η συμπεριφορά της υιοθετημένης μικρής, τους γέμισε υποψίες. Μιλούσε σαν ενήλικος λεκτικά και εκφραστικά, δεν ήθελε να παίζει με κούκλες, είχε τρίχες στο εφηβαίο και επίσης- παρότι προσπαθούσε να το κρύψει με κάθε τρόπο – περίοδο.

Να πώς τα διηγείται στην Daily Mail: «Καθόταν από πάνω μας την ώρα που κοιμόμασταν και μας κοιτούσε επίμονα. Ως εκ τούτου, είχαμε πρακτικά σταματήσει να κοιμόμαστε. Κρύψαμε όλα τα κοφτερά αντικείμενα από το σπίτι. Την είδα να βάζει χλωρίνη στον καφέ μου και εντελώς ατάραχα, όταν τη ρώτησα τι έκανε, μου απάντησε πως προσπαθεί να με δηλητηριάσει.

Η Νατάλια Γκρέις ήταν ήδη γυναίκα όταν ήρθε στο σπίτι μας. Είχε κανονικά περίοδο. Δόντια ενήλικου. Δεν μεγάλωσε ποτέ ούτε εκατοστό, πράγμα όμως που κανονικά θα έπρεπε να συμβεί σε παιδί με νανισμό. Όλοι οι γιατροί επιβεβαίωσαν πως υπέφερε από σοβαρή ψυχολογική ασθένεια, που έχουν μόνο ενήλικοι. Πηδούσε πάνω σε κινούμενα αυτοκίνητα. Άλειφε τους καθρέφτες με αίμα. Έκανε γενικώς πράγματα που δεν μπορείς ποτέ να φανταστείς πως μπορεί να κάνει ένα μικρό παιδί».

Η απόφαση του δικαστηρίου που άλλαξε την ηλικία και η εντυπωσιακή εκ νέου αλλαγή των δεδομένων

Το 2012 έγινε δικαστήριο το οποίο, βασισμένο σε ιατρικές αποδείξεις άγνωστο ποιες και πώς αυτές βρέθηκαν, αποφάνθηκε πως η Νατάλια Γκρέις δεν είχε γεννηθεί το 2003 όπως έλεγαν τα χαρτιά της, αλλά το 1989. Άρα ήταν 23 ετών τότε και 21 όταν την υιοθέτησαν, όχι 6.

Το θέμα είναι ότι αρκετά χρόνια αργότερα, η υπόθεση άνοιξε ξανά. Με δεδομένα τελείως διαφορετικά. Σύμφωνα με νέα ιατρική γνωμάτευση, η Ναταλία Γκρέις ήταν ακριβώς όσο έλεγαν τα πρώτα της χαρτιά. Άρα ανήλικη, το 2012. Και γιατί εμμένουμε στο εν λόγω έτος; Επειδή τότε την εγκατέλειψαν οι Μπαρνέτ!

Έφυγαν όλοι (οι άλλοι) για τον Καναδά και την άφησαν μόνη της, στο σπίτι τους στην Ιντιάνα. Η Κριστίν ισχυρίζεται πως αυτό συνέβη μόνο και μόνο για την εκπαίδευση του μεγαλύτερου γιου της, Τζέικ, ο οποίος υπήρξε παιδί-θαύμα στη Φυσική και είχε πάρει τότε μια υποτροφία στο Οντάριο – όπου και πήγαν.

Νατάλια Γκρέις

Κι αφού πρώτα η Ναταλία Γκρέις είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική παίρνοντας την κατάλληλη θεραπεία για την περίπτωσή της. Προσθέτει μάλιστα πως ποτέ δεν την παράτησε, παρότι, λέει, θα είχε κάθε δικαίωμα μετά από αυτό που είχε περάσει κι άλλωστε είχε πια να κάνει με μια ενήλικη, επίσημα.

Δηλώνει πως επικοινωνούσε καθημερινά με τη νεαρή Ουκρανή και της παρείχε στέγαση και οικονομική βοήθεια: «Πλήρωσα το νοίκι προκαταβολικά για ένα χρόνο, της αγόρασα έπιπλα, της έδωσα χρήματα. Έκανα δηλαδή ακριβώς ό,τι και για τα άλλα μου παιδιά. Ήμουν αισιόδοξη και είχα ένα συγκεκριμένο πλάνο, για να σπουδάσει αισθητική. Της έβγαλα κοινωνικό επίδομα για το υπόλοιπο της ζωής της. Είχε δείξει πως ήταν απόλυτα ικανή να ζήσει μόνη της».

Μέχρι που κάποια στιγμή, η Νατάλια Γκρέις εξαφανίστηκε, παύοντας να απαντά στα τηλεφωνήματά της. Η Κριστιάν πιστεύει πως αυτό έγινε επειδή σταμάτησε να παίρνει τα φάρμακα της και ως εκ τούτου άρχισε ξανά να παριστάνει πως είναι παιδί. «Δεν μπορούσα όμως να την αναγκάσω να μπει ξανά σε θεραπεία. Ήταν ενήλικη πια, επίσημα…», δικαιολογείται.

Η σύλληψη το 2019 – Τι λέει η Κριστίν Μπαρνέτ για να υπερασπιστεί τον εαυτό της

Οι Αρχές όμως, φαίνεται πως είχαν λόγους να υποψιάζονται πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Γι’ αυτό και συνέλαβαν τους Μπαρνέτ, το 2019. Με την κατηγορία της εγκατάλειψης ανηλίκου. Αφέθηκαν ελεύθεροι αφότου πλήρωσαν χρηματική εγγύηση λίγο πάνω από 5 χιλ. δολάρια ο καθένας. Σημειωτέο πως το ζεύγος δεν είναι πια μαζί. Χώρισαν το 2014 και ο Μάικλ παντρεύτηκε ξανά, επιστρέφοντας στην Ιντιάνα. Λέει πάντως σήμερα πως το διαζύγιο δεν θα είχε έρθει ποτέ αν δεν είχε μπει στη ζωή τους η Νατάλια Γκρέις.

«Τα ΜΜΕ με περιγράφουν ως κακοποιήτρια παιδιού, μόνο που εν προκειμένω δεν υπάρχει παιδί», σημειώνει από την πλευρά της και με δάκρυα στα μάτια η Κριστίν. Υποστηρίζει πως έχει πέσει θύμα τεράστιας αδικίας και σπίλωσης του ονόματός της:

«Με κατηγορεί η πολιτεία της Ιντιάνα με το έγκλημα της εγκατάλειψης ανηλίκου όταν η ίδια η πολιτεία έχει αρκετές φορές διασαφηνίσει πως η Νατάλια Γκρέις ήταν ενήλικη εκείνη την εποχή. Ήμουν πάντα συνεργάσιμη και ειλικρινής. Από την πρώτη μέρα, αυτή για μένα ήταν μια αποστολή αγάπης. Αλλά όταν φέρνεις σπίτι σου ένα παιδί, περιμένεις πως θα είναι παιδί. Είναι τρομακτικό ότι βρίσκομαι σε θέση κατηγορούμενης. Και δεν μπορώ να το πιστέψω».

Νατάλια Γκρέις ντοκιμαντέρ

Δεν δίστασε, λέει πάντα η Κριστίν, να υιοθετήσει τη Νατάλια Γκρέις παρότι έμαθε πως είχε μια σοβαρή διαταραχή ανάπτυξης των οστών που ονομάζεται σπονδυλοεπιμεταφυσιακή δυσπλασία, η οποία δεν σε αφήνει να πάρεις πολύ ύψος και προξενεί σκελετικές ανωμαλίες, προβλήματα στην όραση.

Η Αμερικανίδα ήθελε κι άλλα παιδιά, αλλά δεν μπορούσε πια, βιολογικά, να κάνει άλλα δικά της. Κι από τη στιγμή που είχε την οικονομική άνεση, ένιωσε την ανάγκη να βοηθήσει ένα παιδί που δεν ήταν προνομιούχο.

Τα περίεργα φαινόμενα και η ψυχιατρική κλινική

Όταν υιοθέτησε τη Νατάλια Γκρέις, αυτή βρισκόταν ήδη 2 χρόνια στις ΗΠΑ και είχε ένα πιστοποιητικό που έγραφε ως ημερομηνία γέννησης την 4η Σεπτεμβρίου 2003. Οι προηγούμενοι θετοί της γονείς την είχαν επίσης εγκαταλείψει – για λόγους που ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστοί. Δεν ζήτησε, λέει, ποτέ να μάθει το γιατί.

«Ήταν εξ αρχής πολύ νευρική. Ήταν φανερό πως χρειαζόταν πολλή στήριξη και προσοχή. Παρατηρήσαμε αμέσως στο πάρκινγκ πως δεν μπορούσε να περπατήσει. Τίποτα στα χαρτιά που είχαμε υπογράψει δεν ανέφερε κάτι τέτοιο», θυμάται η Κριστίν.

Και συνεχίζει με τις αναμνήσεις. Για την πρώτη φορά που πήγαν στην παραλία και εκείνη, άρχισε να… τρέχει προς τη θάλασσα για να κολυμπήσει. Για το σοκ που έπαθε όταν πήγε να την κάνει μπάνιο και είδε τρίχες στο εφηβαίο. Για το ότι επίσης δεν είχε ίχνος ξενικής προφοράς και ότι μάλιστα, όταν κάποτε η οικογένεια ζήτησε από έναν Ουκρανό φίλο τους να της μιλήσει στη μητρική της γλώσσα, η μικρή (;) Νατάλια Γκρέις δεν κατάλαβε λέξη.

Όταν αργότερα ξέφυγε η συμπεριφορά της και άρχισε τις απειλές την πήγαν σε ψυχίατρο. Νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική. Εκείνη την περίοδο, η Κριστίν ισχυρίζεται πως η Νατάλια Γκρέις της εξομολογήθηκε την αλήθεια, πως δηλαδή το είχε κάνει σύστημα να ξεγελάει τους άλλους πως είναι παιδί.

Ο Μάικλ αντίθετα, φέρεται να παραδέχτηκε σε ιδιωτική συνομιλία του με αστυνομικό πως γνώριζε ότι η Ναταλία ήταν ανήλικη όταν την εγκατέλειψαν – ο ίδιος πάντως δεν το έχει παραδεχτεί ποτέ. Ίσα ίσα, τώρα εμμένει κι αυτός στη σκληρή γραμμή του ότι αυτός και η οικογένεια του εξαπατήθηκαν αγρίως.

Το ντοκιμαντέρ που θα αποκαλύψει την αλήθεια – ‘Η μπορεί και όχι

Ωστόσο, ένα άλλο ζευγάρι, ο Αντουαν και η Σίνθια Μανς, δεν έχουν προφανώς την ίδια γνώμη. Αυτοί έχουν εδώ και λίγα χρόνια υιοθετήσει τη Ναταλία, η οποία ζει μαζί τους, μαζί με τα άλλα 5 παιδιά της οικογένειας παρότι αρχικά οι Μπαρνέτ προσπάθησαν να το μπλοκάρουν νομικά.

Όλα αυτά ξεκινήσαμε ήδη να τα βλέπουμε στη μικρή οθόνη, άρχισε να προβάλεται στο Investigation Discovery, ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Curious Case of Natalia Grace» (Η Περίεργη Περίπτωση της Νατάλια Γκρέις).

Θα μάθουμε άραγε την αλήθεια στα 6 επεισόδια που έχουν γυριστεί; «Ο θεατής θα κρίνει μόνος του. Πραγματικά πάντως το κεφάλι μου έγινε κουδούνι όσο περισσότερα μάθαινα για αυτήν την ιστορία», είπε μία από τους δικηγόρους που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση.

Μάλιστα… Καλύτερα ίσως να δούμε το «Orphan». Εκεί τουλάχιστον είναι ξεκάθαρο τι έγινε… Εκτός κι αν όλα αυτά είναι ένα επικοινωνιακό τρικ για να αυξηθεί ο κόσμος που θα κάτσει να δει το ντοκιμαντέρ.

Είναι και οι νάνοι στη μόδα (αν μας επιτρέπετε να το θέσουμε έτσι, ξέρουμε πώς δεν ακούγεται και πολύ καλά…) αν κρίνουμε από την επιτυχία που έχει ο Χαζμπουλά, αυτός ο bad-ass τύπος των 102 εκατοστών που σαρώνει στο TikTok.

Το βέβαιο είναι πως η Νατάλια Γκρέις θα είναι πλέον ένα μυθολογικό στοιχειό…