Μια φωτογραφία της γαλλικής Vogue, με την Julia Fox, άνοιξε ξανά την συζήτηση σχετικά με την πολιτισμική οικειοποίηση στον χώρο της μόδας. Η Fox σε αυτήν φορούσε ένα κομμάτι ύφασμα τυλιγμένο γύρω από το κεφάλι της, κι η ανάρτηση έφερε τη λεζάντα «ναι στη μαντίλα». Πολλοί χρήστες χαρακτήρισαν προσβλητική την εικόνα για τις μουσουλμάνες γυναίκες. Η κουλτούρα τους έχει γίνει «στόχος» στη Γαλλία και λένε ότι καλλιεργεί την ισλαμοφοβία, σύμφωνα με τους χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε ως μέρος ενός μοντάζ με τη Fox και τον φίλο της, Kanye West, στην Εβδομάδα Μόδας Υψηλής Ραπτικής στο Παρίσι. Δύο από τις φωτογραφίες έδειχναν τον West με μια μπαλακλάβα. Η λεζάντα αφαιρέθηκε, ωστόσο η Vogue δεν έσβησε την εικόνα.

Το γαλλομαροκινό μοντέλο και ακτιβίστρια, Hanan Houachmi, μίλησε στο CNN για την «προβληματική» φωτογραφία.  «Παρακαλούσαμε και φαντασιωνόμασταν την ημέρα που θα ακούγαμε το “Ναι στη μαντίλα”, για εμάς ως γυναίκες χιτζάμπι». Η Houachmi είπε ότι το χιτζάμπ είχε «μετατραπεί σε ένα απλό αξεσουάρ», με την Fox, που δεν είναι μουσουλμάνα, να μπορεί να φοράει μαντίλα ως trend, ενώ το χιτζάμπ, κατά την άποψη της Houachmi, θεωρείται από τη γαλλική κυβέρνηση ως η «στολή των τρομοκρατών».

Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη το 2011, που απαγόρευσε όλα τα ενδύματα που καλύπτουν το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων μπαλακλάβων, μάσκες, μπούρκας και νικάμπ. Αρκετές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Δανίας ακολούθησαν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vogue France (@voguefrance)

Η λεζάντα της γαλλικής Vogue θεωρήθηκε μια μορφή «κοροϊδίας»

Έτσι, πολλοί χρήστες ανέφεραν ότι η επιλογή των λέξεων της Vogue υπό αυτές τις συνθήκες ήταν αναίσθητη, προσβλητική και κοροϊδία ειδικά για τη γαλλική έκδοση, δεδομένων των προσπαθειών των πολιτικών να περιορίσουν το χιτζάμπ, το νικάμπ και την μπούρκα.

Την περασμένη εβδομάδα, η γαλλική Γερουσία ψήφισε επίσης για την απαγόρευση του χιτζάμπ για τις αθλήτριες, αν και το μέτρο πρέπει τώρα να ψηφιστεί στην Κάτω Βουλή της Γαλλίας. Ο πρόεδρος, Emmanuel Macron, και το κόμμα του αντιτίθενται στην απαγόρευση. Και πέρυσι, μια πρόταση για την απαγόρευση σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών να φορά χιτζάμπ δημόσια απορρίφθηκε από τα μέλη της εθνοσυνέλευσης.

Η οργή που συνόδευσε την προτεινόμενη απαγόρευση του χιτζάμπ για ανηλίκους στη Γαλλία, καθώς και για μητέρες που συνοδεύουν τα παιδιά σε σχολικές εκδρομές, οδήγησε στη διεθνή ευαισθητοποίηση για τα αντιμουσουλμανικά αισθήματα στη Γαλλία. Την ίδια ώρα η εμφάνιση της Kim Kardashian στο Met Gala, όπου έκρυβε ολόκληρο το πρόσωπό της και ήταν μαύρη από την κορυφή μέχρι τα νύχια, επαινέθηκε για την καινοτόμο εμφάνισή της, ενώ «οι μουσουλμάνες που φορούν μπούρκα συνεχώς υβρίζονται».