Μόλις μία ώρα μακριά από το λιμάνι του Λαυρίου, η Κέα (ή αλλιώς Τζια) είναι το νησί που αξίζει να επισκεφθείς και να απολαύσεις τις πρώτες καλοκαιρινές διακοπές σου. Το μέρος που του λείπει κατά πολύ το πράσινο στοιχείο, σε ανταμείβει με τα κρυστάλλινα νερά του, το καλό φαγητό, την αμφιθεατρική χώρα και την ηρεμία που χρειάζεσαι για να γεμίσεις μπαταρίες. Ιδανικό για ρομαντική εξόρμηση ή για διασκέδαση με την παρέα, η Τζια έχει την πολυτέλεια να προσφέρει στιγμές πολύτιμες και ξεκούραστες, ειδικά μετά την περίοδο της καραντίνας.

Αν σε βγάλει, λοιπόν, ο δρόμος προς την Τζια, τότε πρέπει να ξέρεις τι θα κάνεις και που θα πας. Σε βγάζουμε εμείς από τη δύσκολη θέση και σου προτείνουμε τα καλύτερα του νησιού.

Που θα κολυμπήσεις στην Τζια

Το κεφάλαιο παραλία σε ένα νησί, είναι το Α και το Ω. Κανείς δεν θέλει να κολυμπήσει σε νερά θολά, ρηχά ή με κοτρόνες. Στην Τζια τα πράγματα είναι πολύ απλά, αφού υπάρχουν τρεις παραλίες που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα εκείνες από τα μεγάλα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για τα Ξύλα, το Σπαθί και τον Κούνδουρο, όπου είναι οργανωμένες (10 ευρώ η ξαπλώστρα), ωστόσο υπάρχουν και τα σημεία όπου μπορείς να στήσεις ομπρέλα και να αράξεις.

Αν το πλοίο σε βγάλει στο νησί που τα σκάφη κάνουν «παρέλαση» στο Βουρκάρι, τότε μην παραλείψεις να μην κολυμπήσεις σε αυτές. Έχε στο νου σου μόνο, πως οι δρόμοι είναι χωμάτινοι για να φτάσεις εκεί και με κάποιες λακκούβες, όμως το αποτέλεσμα σε ανταμείβει πλήρως.

Παραλία Ξύλα

Που θα φας καλά

Ίσως το πιο γνωστό εστιατόριο στην Τζια, αυτό που πλημμυρίζει από κόσμο και δεν υποβαθμίζει τη γεύση του, είναι ο Αρίστος, στο κοσμοπολίτικο Βουρκάρι. Τα θαλασσινά του είναι υψηλής ποιότητας, ενώ οι άνθρωποι τού είναι ευγενικοί και φιλόξενοι.

Γενικά το νησί απαρτίζεται από καλό φαγητό, όπως η ταβέρνα Ρολάνδος στο λιμάνι, ενώ ο Σείριος στο Βουρκάρι, η Πιάτσα στην Ιουλίδα και το Πέρασμα στο Γυριστή στις Καστανιές είναι must επιλογές για να χορτάσεις το στομάχι σου ποιοτικά και ποσοτικά.

Αν θέλεις brunch και καλό καφέ, τότε το Breezer στο Βουρκάκι είναι το σωστό μέρος, με το απόγευμα και μετά να παίρνουν σειρά τα cocktails, ωστόσο ο Οίκος στο λιμάνι είναι το new entry στην Τζια που κερδίζει τις εντυπώσεις τόσο με τον υπέροχο χώρο του όσο και με την ποιότητα του καφέ του.