Ένα επεισόδιο των The Simpsons φαίνεται πως έχει απαγορευθεί από το Disney+ του Χονγκ Κονγκ. Η πλατφόρμα που ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα αυτόν τον μήνα, φαίνεται πως διέγραψε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς, όπως αναφέρει η Guardian.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ, αναφέρουν πως πρόκειται για το 12ο επεισόδιο της 16ης σεζόν, που κυκλοφόρησε το 2005. Σε αυτό, η οικογένεια Simpsons βρέθηκε στην Κίνα για να υιοθετήσει ένα μωρό και ταυτόχρονα επισκέπτεται την πλατεία Tiananmen του Πεκίνου, εκεί όπου στις 4 Ιουνίου 1989 πραγματοποιήθηκε φοιτητική εξέγερση, όπου λέγεται πως σκοτώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές.

Το περιστατικό λογοκρίθηκε έντονα στην ηπειρωτική Κίνα και εκτιμάται ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τα γεγονότα. Αντίθετα, ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ κρατούν ζωντανή τη μνήμη εκείνης της ημέρας, πραγματοποιώντας αγρυπνίες με πλήθος κόσμου και στήνοντας άγαλμα σε ένα τοπικό πανεπιστήμιο.

Για την ώρα, η πλατφόρμα δεν έχει σχολιάσει το λόγο που διέγραψε το επεισόδιο, ωστόσο σε άλλα μέρη της Ασίας προβάλλεται κανονικά, ενώ και οι συνδρομητές του Χονγκ Κονγκ μπορούν να το δουν, αν αλλάξουν την IP τους.

https://www.intronews.gr/9167-2-kalytera-anime-netflix-arcane

Η λογοκρισία στο Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ ήταν βρετανική αποικία μέχρι το 1997, όταν επέστρεψε στην κινεζική κυριαρχία με το γνωστό σύστημα «μία χώρα, δύο συστήματα» στο οποίο ο τρόπος ζωής του Χονγκ Κονγκ, το κράτος δικαίου και η οικονομία επρόκειτο να διατηρηθούν για 50 χρόνια. Όμως, τα τελευταία χρόνια η Κίνα πρότεινε αντ’ αυτού να έχει «συνολική δικαιοδοσία» στην επικράτεια και εξήγησε πως οι δεσμεύσεις της από τη συνθήκη, δεν είναι πλέον υπαρκτές.

Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν απαγορεύσει πολλά κομμάτια της ελεύθερης κοινωνίας που απολάμβανε ο πληθυσμός της πόλης. Η επιβολή του νόμου περί εθνικής ασφάλειας από το Πεκίνο το 2020 συνοδεύτηκε από άλλες νομοθεσίες και πρακτικές που δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την εθνική ταυτότητα.

Οι πορείες και οι αγρυπνίες για τον εορτασμό της 4ης Ιουνίου έχουν απαγορευτεί στο Χονγκ Κονγκ τόσο το 2020 όσο και το 2021, φαινομενικά για λόγους ασφάλειας έναντι της πανδημίας. Η κυβέρνηση διέταξε επίσης την αφαίρεση του αγάλματος και ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTHK διέγραψε την προηγούμενη αναφορά του για το περιστατικό στην πλατεία Tiananmen και τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Η πρόσφατη ψήφιση ενός νέου νόμου περί λογοκρισίας ταινιών έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για την απαγόρευση των κυβερνητικών ταινιών σε ένα φεστιβάλ. Και για τους ξένους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των The Economist και The Financial Times, δεν έχει επιτραπεί να ανανεώσουν τη βίζα εργασίας τους στο Χονγκ Κονγκ.

https://www.intronews.gr/8960-2-squid-game-hellbound-dimofilesteri-netflix-24oro

Η διαδικασία απόφασης πίσω από την κατάργηση του επεισοδίου The Simpsons από την Disney – εάν πρόκειται για περίπτωση εταιρικής αυτολογοκρισίας ή εάν η εταιρεία διατάχθηκε να κάνει την περικοπή – είναι προς το παρόν άγνωστη, αλλά το ζήτημα ερευνάται.