Μπιφτέκια. Το λες και γεμίζει το στόμα σου, χαίρεται η ψυχούλα σου. Το πιο comfort φαγητό, μεγαλειώδες με τον τρόπο που μόνο η δύναμη της απλότητας μπορεί να γεννήσει. Είτε ως γλυκιά κυριακάτικη ανάμνηση στο οικογενειακό τραπέζι, είτε ως εκείνο το έδεσμα που έφαγες σε μια ταβέρνα και σε «όρισε» για πάντα, είναι εκεί, κομμάτι της ζωής σου.

Είπαμε να σου δώσουμε νέο εκλεκτό υλικό για… αναμνήσεις. Αν έχεις πάει στα μαγαζιά που θα σου παρουσιάσουμε παρακάτω, ξέρεις, είσαι τυχερός. Αν όχι, και πάλι τυχερός είσαι. Γιατί έχεις σε κάτι μεγάλο να προσμένεις, ήτοι τη δυνατότητα να ανακαλύψεις την τελειότητα, τα μπιφτέκια στην καλύτερη μορφή τους!

μπιφτέκια

Πού θα φας φανταστικά μπιφτέκια στην Αθήνα

Καπηλειό του Ζάχου

Λιτό στήσιμο, μεράκι, τεχνογνωσία. Δεν ξέρουμε αν το θέτουμε δόκιμα, αλλά θα το πούμε όπως μας βγαίνει: Εδώ όλα ρέουν φυσικά. Τίποτα δεν περισσεύει, τίποτα δεν λείπει. Μια ταβέρνα σαν άλλοτε, μια ταβέρνα που ορίζει την αξία του κλασικού.

Ό,τι και να πάρεις είναι νόστιμο, χορταστικό. Αλλά τα μπιφτέκια, αυτά τα μπιφτέκια… Ένας γευστικός θησαυρός. Γεμιστά με φέτα και πιπεριές κέρατο ή με γραβιέρα Αμφιλοχίας ψήνονται στην εντέλεια και σε κάνουν παντοτινά δικό τους.

Κομοτηνής 37, Καμίνια

Κυρία Ουρανία

Δεν το πιάνει το μάτι σου κι ας είναι σε κεντρικό δρόμο της Ηλιούπολης. Πρέπει να ξέρεις για να πας. Αλλά όπως όλα τα καλά, δεν έμεινε για καιρό μυστικό. Στόμα με στόμα, μπουκιά την μπουκιά, η φήμη του γιγαντώθηκε και όλο και περισσότεροι είπαν τα παρακάτω λόγια: «Πάμε στην Κυρία Ουρανία για μπιφτέκια;».

Η συνταγή είναι η ίδια από το 1966 και είναι της επιτυχίας. Τόσο νόστιμα, τόσο αφράτα, τραγανά απ’ έξω, μαλακά μέσα. Τι ποίημα είναι αυτό!

Ηρώων Πολυτεχνείου 85, Ηλιούπολη

Πού θα φας τα καλύτερα μπιφτέκια στην Αθήνα: Αφράτα, μυρωδάτα, μεγάλα ή μικρά, θα σου θυμίσουν τα παιδικά σου χρόνια

Μιχάλης

Μια ταβέρνα που μεταδίδεται ως συνήθεια, αγάπη από γενιά σε γενιά. Οικογενειακή, ο ορισμός. Και φτιάχνει μπιφτέκια που – γνώμη μας – θα έπρεπε να διδάσκονται.

Ειδικά το γεμιστό με ντομάτα, η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, σε κάνει να καταλαβαίνεις γιατί τόσος κόσμος δεν αλλάζει αυτό το μαγαζί με τίποτα. Πολύ πριν το Χαλάνδρι γίνει προορισμός για foodies.

Αριστοτέλη Βαλαωρίτου 20, Χαλάνδρι

Ο Νικήτας

Στο κέντρο της Αθήνας, ο Νικήτας κάνει τα μπιφτέκια του πλακέ, ξετρελαίνοντας Έλληνες και ξένους, κάνοντας συλλογή από… αστεράκια στο TripAdvisor.

Είναι μαστοριά, είναι γνώση, είναι η δύναμη της παράδοσης. Είναι πως το καλό το φαγητό δεν χρειάζεται «φιοριτούρες» και «δηθενιάς». Μόνο αγάπη και μεράκι.

Αγίων Αναργύρων 19, Πλ. Ψυρρή

Gastone

Το Γκαστόνε είναι συνώνυμο της τύχης και ακριβώς αυτό αισθάνονται όσοι περνούν τις πύλες αυτού του μαγαζιού στο κέντρο. Όλα είναι όπως πρέπει, η απλότητα του γκουρμέ – να που γίνεται.

Ένα «τικ» παραπάνω από όλα, θα λέγαμε ενδεχομένως, τα μπιφτέκια του. Δεν έχουν τίποτα το εξεζητημένο. Αλλά είναι θεϊκά.  

Πραξιτέλους 43, Αθήνα