Ακόμα και οι καλοφαγάδες λένε ότι σαν το φαγητό της μαμάς δεν έχει. Αν μάλιστα η κουβέντα φύγει από την ψητούρα και τα γκουρμέ και πάει στα μαγειρευτά, τα σπίτια έχουν το προβάδισμα απέναντι στα μαγειρεία. Ή μήπως όχι; Την πρόταση στον πρόλογο την αποδέχονται όλοι σα να είναι κλισέ και κανόνας. Όλοι οι κανόνες, όμως, έχουν και τις εξαιρέσεις τους.

Μαγειρεία που συναγωνίζονται τη μαμά

Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν μαγειρεία, ειδικά στην περιοχή της Αθήνας, που συναγωνίζονται τη μαμά στα παραδοσιακά φαγητά; Ή, ακόμα καλύτερα, παίζουν με τις γεύσεις και τις υφές για να μας προσφέρουν εξαιρετική απόλαυση και σ’ αυτό το είδος φαγητού; Μη νομίζεις ότι είναι και λίγα. Επιλέξαμε τα 9 καλύτερα μαγειρεία στην περιοχή της πρωτεύουσας. Μια επίσκεψη θα σε πείσει ότι υπάρχουν σοβαροί ανταγωνιστές στο κυριακάτικο μαμαδίστικο τραπέζι.

Παστίτσιο ή κοκκινιστό με πατάτες; 9 μαγειρεία στην Αθήνα για να φας τρομερά μαγειρευτά και να ξεχάσεις τη μαμά σου

Goldie

Να πας σε εστιατόριο για να φας φασολάδα; Δεν ισχύει μόνο σε χειμερινούς τουριστικούς προορισμούς, σε εξοχικές ταβέρνες με γκλίτσες και ταγάρια στους τοίχους, αλλά και στα Ιλίσια. Φασολάδα με φασόλι Βοϊου Κοζάνης, να γλύφεις τα δάχτυλά σου. Αλλά και λαχανόρυζο με καπνιστή πάπρικα, εκπληκτική ψαρόσουπα με κουσκούς και γαρίδες. Αν είσαι λάτρης του κρέατος και δεν το αποχωρίζεσαι, το κατσίκι με χόρτα θα σε ενθουσιάσει.

Εξαιρετική new entry πρόταση το Goldie, δεν σου μαγειρεύει μόνο όπως η μαμά σου, έτσι σου φέρεται κιόλας. Υπάρχει ένα νοιάξιμο, που φαίνεται και στο πιάτο και στην περιποίηση. Τα υλικά είναι προσεκτικά διαλεγμένα από τη λαϊκή της γειτονιάς και από το μποστάνι της οικογένειας της ιδιοκτήτριας.

Goldie, Διοχάρους 35, Ιλίσσια τηλ. 210-7290999

Παράδεισος Οινομαγειρείο

Με ιστορία πάνω από 70 χρόνια στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, δικαίως θεωρείται οινομαγειρείο «παλιάς κοπής». Για να μείνει άθικτο μέχρι τώρα σημαίνει ότι η πελατεία ανανεώθηκε και τίμησε την απλότητα, αλλά και τη νοστιμιά της κουζίνας. Και τις εξαιρετικές τιμές, βέβαια, που είναι προσιτές σε όλα τα μαγειρεία αυτής της κατηγορίας.

Αν ψάχνεις για γκουρμέ, απομακρύνσου. Εδώ θα βρεις εκπληκτικά λαδερά (φασολάκια γλύκισμα), κλασική μακαρονάδα με κιμά γενναία μερίδα, πρασοσέλινο και τα παραδοσιακά γεμιστά με τις πατατούλες φούρνου δίπλα και ένα κομμάτι φέτα με λαδορίγανη, ακριβώς όπως το σερβίρει η μαμά. Γεύσεις αυθεντικές, που θυμίζουν σπίτι. Οικογενειακή είναι και η ατμόσφαιρα. Η απόλαυση δεν είναι η διακόσμηση, ούτε η μουσική. Το φαγητό πάνω απ’ όλα. Όπως συμβαίνει συχνά στα μαγειρεία.

Παράδεισος, Αγίας Σοφίας 83, Άνω Νέα Σμύρνη τηλ. 210-9330337

Κίτσουλας

Το μακρινό 1946 ξεκίνησε στο Χαλάνδρι ένα μαγειρείο που έγινε θρύλος στην περιοχή κι όχι μόνο. Τα μυστικά είναι απλά: Καλές πρώτες ύλες και παραδοσιακές συνταγές, τις οποίες τηρούν απαράλλαχτα από τότε. Έχουν να το λένε οι παλιοί θαμώνες του Κίτσουλα, ότι το φαγητό είναι ίδιο όπως και πριν από 25-30 χρόνια. Σχεδιασμένο να καλύπτει και την ανάγκη αυτού που ψάχνει το καλό φαγητό, αλλά και τον μεροκαματιάρη που ψάχνει κάτι απλό να φάει.

Η δημοφιλία του έχει φτάσει σε τέτοια ύψη που ο κόσμος παίρνει τηλέφωνο κι αντί για τραπέζια αγκαζάρει ρεζερβέ… φαγητά. Το λεμονάτο, οι λαχανοντολμάδες, το αρνάκι φρικασέ και τα γεμιστά είναι τα πιάτα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση. Το μενού περιλαμβάνει 22 διαφορετικά μαγειρευτά. Όλα τα γούστα ικανοποιούνται.

Κίτσουλας, Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ. 210-6814798

Ολύμπιον

Παλαιότερα ο ίδιος χώρος λειτουργούσε ως συνεργείο αυτοκινήτων. Από το 2001 είναι συνεργείο γεύσης. Με οικογενειακή λογική, πολλούς και πιστούς πελάτες, αλλά και νέους που σπεύδουν να δοκιμάσουν όσα «τους έχουν πει οι φίλοι» γι’ αυτό το μικρό πλην θαυματουργό μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας. Το χαρακτηριστικό του, ότι λειτουργεί και σαν καφενείο από το πρωί, με ουζάκι το μεσημέρι, μέχρι να βγουν τα ταψιά.

Τότε αρχίζει η… μάχη. Μουσακάς και λαχανοντολμάδες οι σπεσιαλιτέ (από τα καλύτερα αθηναϊκά μαγειρεία στα συγκεκριμένα), χωρίς να πηγαίνουν πίσω τα ρεβύθια, οι μελιτζάνες «παπουτσάκια», οι λαχανοντολμάδες και το παραδοσιακό ιμάμ μπαϊλντί. Υπάρχει και σουπίτσα, αλλά και πολύ ζουμερά κεφτεδάκια. Και για γλυκό, εκμέκ καταϊφι εξαιρετικό και πορτοκαλόπιτα χωρίς πολλά σιρόπια.

Ολύμπιον, Αναπαύσεως 9, Μετς τηλ. 210-9244388

Το Μαγερειό

Υπάρχουν μαγειρεία στο Κολωνάκι; Σε αντίθεση μ’ όσους φαντάζονται την περιοχή γεμάτη πανάκριβα εστιατόρια και μοδάτα μπαρ, προφανώς υπάρχουν και τέτοια μαγαζιά. Σε πιο εκλεπτυσμένο χώρο, βέβαια, αλλά με την ίδια απλότητα και ξεχωριστή ποιότητα, που τους δίνει πιστούς φίλους. Μπορείς να το απολαύσεις και με delivery (από τα λίγα παραδοσιακά μαγειρεία που προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα).

Από τις φακές, το σπανακόρυζο και το μπριάμ μέχρι το μοσχαράκι κοκκινιστό και το λεμονάτο κοτόπουλο μπούτι, το φαγητό είναι νοστιμότατο και από κάθε άποψη τίμιο. Και στην ποσότητα των μερίδων, και στην τιμή. Σχεδιασμένο να εξυπηρετεί μεν τους πολλούς εργαζόμενους που δεν θέλουν πίτσα – σουβλάκι – μπέργκερ, αλλά και πολλούς διερχόμενους πεινασμένους.

Το Μαγερειό, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας 19, Κολωνάκι τηλ. 210-3648156

Μπιρμπίλω

Το όνομα μιλάει από μόνο του: Παράδοση. Μια άλλη επιλογή από την περιοχή του Κολωνακίου, που δεν έχει μόνο μαγειρευτά, αλλά και της ώρας, και εξαιρετικές σαλάτες. Από τα φετίχ του μαγαζιού τα σαλατικά, αν πετύχεις σταμναγκάθι μην ξεχάσεις να το τιμήσεις, μαζί με το εξαιρετικό ζυμωτό χωριάτικο ψωμί. Η δε ελληνική σαλάτα είναι πολύ καλή επιλογή.

Από τα μαγειρευτά ξεχωρίζουν οι μελιτζάνες ιμάμ και οι λαχανοντολμάδες, οι οποίοι όμως δημιουργούνται και προσφέρονται μόνο στην εποχή τους και μόνο με φρέσκα υλικά. Για την όρεξη υπάρχει ταραμοσαλάτα με μπρόκολο και για κρεατικό ξεχωρίζει η γουρουνοπούλα με πετιμέζι, αλλά και το χοιρινό κότσι με σάλτσα πορτοκαλιού.

Μπιρμπίλω, Πλουτάρχου 26, Κολωνάκι τηλ. 210-7247777

Thomas 1971 Tavern

Το αγγλικό όνομα μπορεί να μην οδηγεί το μυαλό στην παράδοση, αλλά είναι ένα ακόμα παιχνίδι. Όπως αυτά που κάνει με τις γεύσεις. Οι οποίες είναι απολύτως παραδοσιακές και βασίζονται σε πρώτες ύλες που έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα. Λάδι, πατάτες, κρεμμύδια, μελιτζάνες, κρέατα, πουλερικά, όλα επιλεγμένα με οικογενειακές σχέσεις που ξεπερνούν τον μισό αιώνα. Το 1971, άλλωστε, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προσπάθειας.

Η παράδοση μπλέκει με το γκουρμέ, λοιπόν. Οπότε, παστίτσιο με πειραγμένη μπεσαμέλ, καραμελωμένα κρεμμύδια, μελιτζάνες από την Τσακώνα, ιμάμ μπαϊλντί με μπαχάρια περίεργα και σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα και πουρέ φτιαγμένο με ξινόγαλο.

Thomas 1971 Tavern, Δημητρακοπούλου 18-22, Κουκάκι τηλ. 210-9249466

Κυβέλη

Στην ιστοσελίδα του αναφέρεται στον εαυτό του σαν μεζεδοπωλείο, κι όντως δεν απέχει πολύ απ’ αυτό το χαρακτηρισμό. Από την άλλη, όμως, οι παραδοσιακές γεύσεις είναι παρούσες σε μεγάλο βαθμό και τα μαγειρευτά από τις σπεσιαλιτές του μαγαζιού.

Από τα ορεκτικά ξεκινούν τα καλά νέα: Τσιροσαλάτα, κολοκυθοκεφτέδες και μελιτζανοσαλάτα εξαιρετική. Οι μερίδες είναι ατομικές μεν, αλλά προορίζονται και για τη μέση: Μεθυσμένα φιλετάκια κοτόπουλου, με κρέμα γάλακτος και σβησμένα σε κρασί, ψαρονέφρι σε σάλτσα μελιού, πένες με μανιτάρια και μετσοβόνε, σκιουφιχτά με χοιρινά φιλετάκια, λιγκουίνι με γαρίδες. Για το τέλος υπάρχει σμυρναίικος χαλβάς, που δύσκολα συναντάς σε άλλα μαγειρεία.

Κυβέλη, Επτανήσου 15, Κυψέλη τηλ. 210-8219406

Balkana

Είπαμε, παραδοσιακή κουζίνα για όλους δεν σημαίνει μόνο ελληνική. Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι η Balkana, ένα από τα μαγειρεία που βάλθηκαν να μας μάθουν πόσο κοντά είναι η ελληνική κουζίνα με την βουλγαρική. Πάνω από μια δεκαετία τώρα προσφέρει τις γεύσεις της, πειραματίζεται με τα Βαλκάνια μεν, αλλά βάζει και έντονες ελληνικές πινελιές στα πιάτα.

Για τους μερακλήδες και λάτρεις των καυτερών υπάρχει το ουστίπτσι, μια παραδοσιακή συνταγή με καυτερή πιπεριά, κιμά και μπέικον. Μπορείς να δοκιμάσεις και μοσχάρι κρασάτο, συκωτάκια πουλιών (κοτόπουλου δηλαδή) με κρεμμύδια και πιπεριέρ, καβουρμά (σαγανάκι χοιρινό) και χοιρινό με λάχανο. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επιλογές σε μαγειρεία για την πρωτεύουσα.

Balkana, Ακομινάτου 13, Μεταξουργείο τηλ. 210-5230717