Η Αθήνα ξέρει εδώ και χρόνια από καλό φαγητό. Δεν είναι μόνο ένας προορισμός με κορυφαία αξιοθέατα και ατελείωτες επιλογές σε νυχτερινή διασκέδαση, αλλά και ένας προορισμός που αξίζει για τις γαστρονομικές του επιλογές, είτε στην fine dining εκδοχή της είτε στην street food.

Και επειδή για τα εστιατόρια υψηλού γαστρονομικού ενδιαφέροντες και για τις γκουρμεδιές μιλήσαμε, ήρθε η στιγμή να λερώσουμε τα χέρια μας με λίγη σος ενώ τρώμε κοτομπουκιές στη Μιχαλακοπούλου, να μας πέσει λίγη σοκολάτα στη μπλούζα ενώ καταβροχθίζουμε μία κρέπα στην Κηφισιά και να διπλώσουμε ένα κομμάτι πίτσα στα δύο από το «Crust». Παρακάτω, θα δούμε μερικά από τα πιο θρυλικά street food spots της πόλης!

Ο Αχιλλέας (χειροποίητος γύρος)

Σε ένα δρομάκι στο Νέο Κόσμο, που ονομάζεται Σπινθάρου, στον αριθμό 18 βρίσκεται από το 1983, ένα από τα πιο ιστορικά σουβλατζίδικα. «Ο Αχιλλέας». Έχει αλλάξει τρεις φορές διεύθυνση, αλλά πάντοτε βρίσκεται στο ίδιο σημείο με μία vintage, όπως θα την λέγαμε σήμερα, ταμπέλα, που σε ταξιδεύει στην παλιά Αθήνα, να σε υποδέχεται στο μικρό αλλά θαυματουργό μαγαζάκι.

Φημίζεται για τον γύρο χοιρινό, ο οποίος είναι χειροποίητος και φτιάχνεται βασισμένος στη συνταγή του Αχιλλέα, γι’ αυτό και δεν επρόκειτο να δοκιμάσεις πουθενά αλλού κάτι παρόμοιο. Ζουμερός και μαριναρισμένος με ένα μείγμα μπαχαρικών, ψημένος όπως πρέπει και τόσο νόστιμος που δεν χρειάζεσαι τις πατάτες για να γεμίσεις τη γεύση.

Α! και μία συμβουλή! Αν θέλεις στα σίγουρα να προλάβεις να δοκιμάσεις από τον γύρο χοιρινό καλύτερα να πας αρκετά νωρίς ή να πάρεις τηλέφωνο και να τον παραγγείλεις από πριν!

Εξίσου φημισμένο είναι και το χειροποίητο κεμπάπ, που ακολουθεί τη συνταγή της μητέρας του Τόμας Χαμπαρτσούμ. Ο κιμάς πλάθεται στο εργαστήριο καθημερινά και πλέον φτιάχνεται εμπειρικά.

Στου «Αχιλλέα» δεν θα καθίσεις! Θα πάρεις το τυλιχτό στο χέρι και θα φύγεις και μάλλον κάποια στιγμή (στα κοντινά) θα περάσεις να ξαναπάρεις!

Διεύθυνση: Σπινθάρου 18, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 902 1391

Crust

Αυθεντική γεύση πίτσας, φτιαγμένη σε νεοϋρκέζικο στυλ με φρέσκα υλικά και ψημένη στον ξυλόφουρνο. Μήπως σου άνοιξε η όρεξη;

Στο «Crust» θα βρεις μία από τις καλύτερες πίτσες της Αθήνας και παρότι πρόκειται για street food, δίνεται πολύ μεγάλη βάση στην ποιότητα, τόσο της ζύμης όσο και των υλικών. Λίγο αφράτη, λίγο τραγανή, ψημένη όπως πρέπει και ένα κομμάτι τόσο μεγάλο που αντιστοιχεί σε δύο.

Στην ανοιχτή κουζίνα, με τον παραδοσιακό ξυλόφουρνο και τον ιδιαίτερο χώρο με την industrial αισθητική, μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε μία ποικιλία από πίτσες.

Από την προσωπική αγαπημένη μου «MAGGIE» με αρωματική σος ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα και ντοματίνια, μέχρι την λαχταριστή «SMOKER» με την πικάντικη σάλτσα μπάρμπεκιου, την φρέσκια μοτσαρέλα, το καπνιστό ζαμπόν, τα καραμελωμένα κρεμμύδια, το σύγκλινο (καπνιστό χοιρινό), τις πιπεριές και το τσένταρ ή ακόμα και την γλυκιά επιλογή με σοκολάτα, μπισκότο, μασκαρπόνε, σιρόπι φοντάν σοκολάτας και ζάχαρη άχνη. Κάθε γεύση θα σε συναρπάσει. Τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζονται οι χιλιάδες άνθρωποι που τις έχουν δοκιμάσει!

Διεύθυνση: Πρωτογένους 13, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 325 7179

JACKAROO

Το «JACKAROO» ένα από τα πιο θρυλικά street food μαγαζιά του Πειραιά, που πρόσφατα άνοιξε τις πόρτες του και στην ολοένα και περισσότερο αναβαθμισμένη Κυψέλη, φημίζεται για τα υπέρτατα σάντουιτς και τις υπερτεράστιες και γευστικές μερίδες του!

To «JACKAROO» έχει βρει το μυστικό της επιτυχίας. Συνδυάζει ποιότητα και ποσότητα μαζί, προσφέροντας πελώρια σάντουιτς, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το «Buffalo fried chicken sandwich»
με 3 χειροποίητα μαριναρισμένα φιλέτα κοτόπουλο στήθος, blue mayo, ντομάτα, iceberg, αγιόλι και buffalo hot sauce, ενώ δεν γίνεται να μην αναφέρουμε τα πεντανόστιμα bun. Τι θα έλεγες για ένα «Americanino bun», με αφράτο σουσαμένιο ψωμί με 100% χειροποίητο μοσχαρίσιο μπιφτέκι, cheddar, ντομάτα, iceberg, avocado cream, καπνιστό μπέικον, τηγανητό αυγό, μαγιονέζα και sriracha mayo.

Στα must try είναι και τα «Fried chicken fingers» που αποτελούνται από τέσσερα τεμάχια φρέσκο στήθος κοτόπουλο, μαριναρισμένα για 24 ώρες και παναρισμένα με μία δική τους μυστική συνταγή. Είναι τραγανά απ’ έξω και ζουμερά από μέσα! Με λίγα λόγια πεντανόστιμα!

Διεύθυνση: Σωτήρος Διός 45, Πειραιάς | Διεύθυνση: Φωκίωνος Νέγρη 18, Αθήνα

Κρέπες Κηφισιάς

Λίγα μέτρα μακριά από τον σταθμό της Κηφισιάς, σ’ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της περιοχής θα βρεις μία από τις πιο παλιές κρεπερί της πόλης. Ο λόγος για της φημισμένες «Κρέπες Κηφισιάς», το σημείο συνάντησης των ξενύχτιδων των Βορείων Προαστίων. Άλλωστε, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μία κρέπα γλυκιά ή αλμυρή, μετά το ξενύχτι που ανοίγει στα σίγουρα η όρεξη.

Η μυστική συνταγή της κρέπας έχει καταφέρει να δημιουργήσει αμέτρητες φορές ουρά έξω από το μικρό αυτό κιόσκι και χιλιάδες ικανοποιημένους πελάτες.

Ποιοτικές πρώτες ύλες προσεκτικές επιλεγμένες και σωστά ψημένη ζύμη, η «Κρέπα Κηφισιάς» έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια στις καρδιές των Αθηναίων.

Στα best seller τους θα βρεις την «Κρέπα κυριλέ» (ναι, έτσι ονομάζεται) με gouda, γαλοπούλα, μανιτάρια, αυγό βραστό, πατατάκια και μαγιονέζα και την «Κρέπα village» με gouda, λουκάνικο Φρανκφούρτης, ομελέτα και χωριάτικη σως, στις αλμυρές επιλογές, ενώ στις γλυκές ξεχωρίζει η «Κρέπα Lila Pause» με πραλίνα Kinder Bueno, μπανάνα, Lila Pause και μπισκότο Πτι-Μπερ με επικάλυψη σοκολάτα.

Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε και η επιλογή να κάνεις τον δικό σου μοναδικό συνδυασμό στα υλικά! Άλλωστε, το πιο σημαντικό είναι το πεντανόστιμο, λαχταριστό φύλλο κρέπας που θα τυλίξει τα υλικά σου.

Διεύθυνση: Αδριανού 4, Κηφισιά

Τηλέφωνο: 210 623 1371

Η Καντίνα της Μιχαλακοπούλου

Όταν με μία πρόχειρη αναζήτηση στη Google ανακαλύπτεις ότι ένα μαγαζί συγκεντρώνει σχεδόν 4.000 κρητικές και 4,5 αστέρια, καταλαβαίνεις ότι κάτι κάνει πολύ καλά. Ωστόσο, όσο αφορά την «Καντίνα της Μιχαλακοπούλου», δεν χρειάζονται συστάσεις, ούτε κάποια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να σε πείσει ότι επρόκειτο για ένα από τα καλύτερα «βρώμικα» street food της πόλης. Το γνωρίζεις ήδη, καθώς η φήμη του προηγείται. Ακόμα, και αν δεν έχει τύχει να δοκιμάσεις τις εξαιρετικές κοτομπουκιές της καντίνας, σίγουρα έχεις ακούσει κάποιο φίλο να μιλάει γι’ αυτές και να τις περιγράφει με τρόπο που μάλλον, θα σου ανοίξει την όρεξη.

Από το 1987, η Καντίνα στέκεται στο ίδιο σημείο και είναι δημοφιλής στάση για όσους ξενυχτούν στις γύρω περιοχές και θέλουν να κάνουν ένα διάλλειμα για φαγητό πριν συνεχίζουν την νυχτερινή τους διασκέδαση ή να ικανοποιήσουν την πείνα τους τις πρώτες πρωινές ώρες, πριν επιστρέψουν σπίτι τους.

Οι δημοφιλέστερες επιλογές είναι οι κοτομπουκιές που συνοδεύονται από πατάτες και σος και το hot dog με το ζεστό ψωμάκι. Εσύ τι θα διαλέξεις;

Διεύθυνση: Μιχαλακοπούλου 38, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 722 9129