Πολύ ακριβά θα στοίχιζε στα κράτη που αποτελούν την Ευρωπαϊκή Ένωση η απόφαση να ενταχθούν επιπλέον εννέα χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σε σημερινό του δημοσίευμα ο Guardian επικαλούμενος και πληροφορίες από τους Financial Times.

Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς, το κόστος θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και 256 δισ. ευρώ, πράγμα που θα σήμαινε ότι κάποιες από τις χώρες που απολαμβάνουν οικονομικά οφέλη έχοντας ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μετατρέπονταν σε καθαρούς συνεισφέροντες.

Το τεράστιο κόστος της διεύρυνσης αποκαλύφθηκε καθώς 51 Ευρωπαίοι ηγέτες κατεβαίνουν στη Γρανάδα της Ισπανίας για μια συγκέντρωση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα για τους εννέα γείτονες που βρίσκονται στην… αναμονή για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα και να λάβουν λιγότερα από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και πολλά κράτη μέλη που είναι επί του παρόντος καθαροί αποδέκτες θα γίνουν καθαροί συνεισφέροντες», αναφέρει το έγγραφο της γραμματείας του συμβουλίου της Ε.Ε., που διέρρευσε στους Financial Times.

Η Ουκρανία, μακράν η μεγαλύτερη από τις εννέα χώρες που έχουν γίνει αποδεκτές ως πιθανές υποψήφιες προς ένταξη, θα δικαιούται 186 δισ. ευρώ σε επτά χρόνια και το ποσό αυτό θα προστεθεί στις τρέχουσες χαμηλότερες εκτιμήσεις για το κόστος της ανοικοδόμησης της, οι οποίες εκτιμήθηκαν σε περίπου 400 δισ. ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η διεύρυνση έχει γίνει ένα από τα πιο επείγοντα θέματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους ηγέτες να συναντώνται την Παρασκευή για να συζητήσουν πώς θα κατευθύνουν τη συζήτηση για βασικά ζητήματα όπως ο προϋπολογισμός, ο αριθμός των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το μέλλον της κοινής γεωργικής πολιτικής και εάν ένα διευρυμένο μπλοκ θα μπορούσε να συνεχίσει με ομόφωνη ψηφοφορία σε ορισμένες περιοχές.

Συζητείται επίσης εάν η Ε.Ε. πρέπει να προχωρήσει σε μια διαδικασία δύο ταχυτήτων, επιτρέποντας στα κράτη μέλη να εισέλθουν σταδιακά στο μπλοκ ή εάν θα πρέπει το παιχνίδι να παιχθεί στη λογική «όλα ή τίποτα».