Στις 14 Μαρτίου 2022, η Annie McAdams, δικηγόρος στο Χιούστον του Τέξας, κατέθεσε πολιτική αγωγή για λογαριασμό ενός πελάτη της. Η ενάγουσα ήταν μια 23χρονη γυναίκα, η οποία είχε υποστεί πολυετή σεξουαλική εκμετάλλευση στα χέρια ενός καταδικασμένου διακινητή, ενώ ο εναγόμενος ήταν μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο – η Meta, ιδιοκτήτρια των Facebook και Instagram.

Στην ομοσπονδιακή αγωγή της McAdams περιλαμβανόταν μια σειρά ισχυρισμών ότι η Meta είχε δημιουργήσει εν γνώσει του ένα πρόσφορο έδαφος για εμπορία ανθρώπων και διευκόλυνε ενεργά την αγορά και την πώληση άτομα για σεξ στο Διαδίκτυο.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι τα προϊόντα της εταιρείας – ιδιαίτερα το Instagram – συνδέουν ευάλωτα θύματα με εμπόρους ανθρώπων και αγοραστές σεξ και παρέχουν στους διακινητές τα μέσα για να περιποιηθούν αυτά τα θύματα. Λέει ότι τα θύματα εμπορίας ανθρώπων δημοσιεύονται τακτικά στο Instagram και πωλούνται για σεξ παρά τη θέλησή τους και ισχυρίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να σταματήσει αυτό.

Στα δικαστικά έγγραφα, η ενάγουσα – την οποία αποκαλούμε Shawna – λέει ότι ήταν 18 ετών όταν επικοινώνησε για πρώτη φορά στο Instagram ένας άντρας που δεν γνώριζε. Ισχυρίζεται ότι ο άνδρας – που αναφέρεται ως RL στα δικαστικά έγγραφα – της έστελνε τα μηνύματά της στο δημόσιο προφίλ της και στην υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων του Instagram και έτσι την οδήγησε στο να συμφωνήσει να τον συναντήσει προσωπικά. Δύο μέρες μετά την πρώτη τους συνάντηση, ισχυρίζεται ότι ο RL άρχισε να την πουλά σε αγοραστές σεξ στο Instagram.

Ισχυρίζεται ότι ο RL δημοσίευσε φωτογραφίες της στο Instagram μαζί με emoji, όπως σήματα δολαρίων, κορώνες και τριαντάφυλλα, που αναγνωρίζονται ευρέως από τις αρχές επιβολής του νόμου και τους ειδικούς σε θέματα εμπορίας ανθρώπων ως σύμβολα για διαφημίση του σεξ.

«Η [Meta Inc] γνώριζε ότι η χρήση αυτών των κωδικών ήταν «κόκκινες σημαίες» και ήταν στην πραγματικότητα διαφημίσεις σεξουαλικής διακίνησης που είχαν σχεδιαστεί για να την πουλήσουν για σεξ, αλλά [η Meta] δεν έκανε τίποτα για να αφαιρέσει ή να αποτρέψει αυτές τις επαναλαμβανόμενες δημοσιεύσεις, παρά το γεγονός ότι είχε τη δυνατότητα να κάνει έτσι», αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα.

Η McAdams ισχυρίζεται ότι παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Meta να απορρίψει την υπόθεση, η Shawna, η οποία ζητά αποζημίωση από την εταιρεία, βρίσκεται τώρα στο χείλος της διεκδίκησης της αστικής της αγωγής κατά της Meta μέσω του δικαστικού συστήματος των ΗΠΑ. Πιστεύει ότι δεν υπάρχουν πλέον σοβαρά νομικά εμπόδια μεταξύ της υπόθεσής της και της προσαγωγής της Μέτα ενώπιον ενόρκων το 2024 για να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι έπαιξε αναπόσπαστο ρόλο στη διακίνηση του πελάτη της.

Αρνείται τους «ισχυρισμούς» η Meta

Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία απαγορεύει τη σεξουαλική διακίνηση στις πλατφόρμες της «με σαφήνεια… αρνούμαστε σθεναρά τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται εναντίον της Meta σε αυτή την αγωγή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Meta – με τις δύο μορφές της, Meta Platforms Inc ή Facebook Inc – αντιμετωπίζει αγωγές που περιέχουν παρόμοιους ισχυρισμούς. Ωστόσο, στις δύο δεκαετίες από τότε που ξεκίνησε από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ από έναν κοιτώνα του Χάρβαρντ, η εταιρεία του – η οποία μετονομάστηκε από Facebook σε Meta το 2021 – όπως και άλλες εταιρείες τεχνολογίας με διακομιστές που εδρεύουν στις ΗΠΑ, δεν αντιμετώπισε ποτέ διώξεις για παράνομο και επιβλαβές περιεχόμενο και δραστηριότητες στις πλατφόρμες της.

*Πληροφορίες από theguardian.com