Ιστορική απόφαση για την τουριστική βιομηχανία της Κίνας έλαβε χθες Δευτέρα η κυβέρνηση της χώρας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι τουριστικοί χώροι της χώρας θα ξεκινήσουν να δέχονται και πάλι τουρίστες μετά από τρία χρόνια απομόνωσης λόγω της πανδημίας COVID-19.

Οι τελευταίες τουριστικές βίζες που εκδόθηκαν στην Κίνα χρονολογούνται από τις 28 Μαρτίου 2020 και αφορούσαν τοποθεσίες σχετικά απομακρυσμένες από την πρωτεύουσα και τις μεγάλες πόλεις, όπως ο πήλινος στρατός του Ξιάν και το Σινικό Τείχος. Από τις 15 Μαρτίου, όμως, η Κίνα θα ξεκινήσει και πάλι να θεωρεί τουριστικές βίζες για όλα τα μνημεία της. Ο μοναδικός περιορισμός κατά του COVID-19 είναι να έχουν οι τουρίστες εξασφαλίσει αρνητικό τεστ τουλάχιστον 48 ώρες πριν την άφιξή τους στην κινέζικη επικράτεια.

Περιμένουν 70 εκατομμύρια τουρίστες

Μέχρι τώρα οι μοναδικές περιοχές που βρίσκονταν εκτός αυτών των σκληρών περιορισμών είναι το νησί Χαϊνάν και η πόλη της Σανγκάης. Η πρόσβαση σ’ αυτές γίνεται με κρουαζιερόπλοια, τα οποία τηρούν αυστηρά τους κανόνες κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ελεύθερη, επίσης, είναι οι πρόσβαση από το Χογκ Κογκ και το Μακάο, τις ειδικές περιοχές της Κίνας, όπου επικρατεί διαφορετικό καθεστώς λόγω της παλαιότερης αποικιακής τους παράδοσης.

Η τουριστική βιομηχανία της Κίνας ουσιαστικά εξαφανίστηκε την τελευταία τριετία. Το 2019, το τελευταίο έτος πριν την εξάπλωση της πανδημίας, οι τουρίστες που επισκέφθηκαν όλες τις περιοχές της Κίνας ξεπέρασαν τα 70 εκατομμύρια. Όλα τα τουριστικά έξοδα εξαφανίστηκαν και οι υπάλληλοι των μουσείων και των υπόλοιπων τουριστικών περιοχών αναγκάστηκαν να ζήσουν με μέρος της κανονικής τους μισθοδοσίας ή να μετακινηθούν σε άλλους τομείς εργασίας, επειδή ουσιαστικά δεν είχαν αντικείμενο.

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών έχουν να κάνουν και με τις μετακινήσεις Κινέζων πολιτών στο εξωτερικό για τουριστικούς λόγους. Στο εξής οι Κινέζοι μπορούν να ταξιδεύουν σε τουριστικά γκρουπ σε 60 χώρες, αντί για μόλις 20 που ίσχυαν από τους προηγούμενους περιορισμούς. Ανάμεσα στις χώρες που «άνοιξαν» για τους Κινέζους τουρίστες βρίσκονται πλέον και πολλές ευρωπαϊκές, οπότε είναι θέμα χρόνου να αρθούν οι περιορισμοί και για την Ελλάδα.

Photo credits: Shutterstock