Μετά την υπέροχη φωτογράφιση που χάρισε το περιοδικό W, όπου η Έμμα Στόουν πόζαρε στον φωτογραφικό φακό του Γιώργου Λάνθιμου στις γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά, οι δυο τους παραχώρησαν μια εξίσου υπέροχη συνέντευξη στους New York Times. Διαβάζοντας την, καταλαβαίνει κανείς πόσο δεμένοι είναι ο Έλληνας σκηνοθέτης και η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός, τόσο προσωπικά όσο και επαγγελματικά. 

Η Έμμα Στόουν και ο Γιώργος Λάνθιμος συνεργάστηκαν πρώτη φορά το 2018, στην «Ευνοούμενη», ενώ το 2022 ακολούθησε η βωβή μικρού μήκους ταινία ονόματι «Βληχή», για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Η «Βληχή» ήταν άλλωστε και η πηγή έμπνευσης για αυτό το σουρεαλιστικό οπτικό δοκίμιο που μας χάρισαν.

Η τρίτη και πολυαναμενόμενη ταινία τους αφορά το «Poor Things», που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 4 Ιανουαρίου, η οποία κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίες, τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, η Έμμα Στόουν φημολογείται πως θα είναι και υποψήγια για Όσκαρ για αυτό τον ρόλο. 

Το «Poor Things» είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Alasdair Gray και επικεντρώνεται στην Μπέλα Μπάξτερ, η οποία βρίσκεται παγιδευμένη σε έναν δυστυχισμένο γάμο. Ένας τρελός επιστήμονας την αναζωογονεί αφαιρώντας τον εγκέφαλο από το έμβρυο που κουβαλούσε και τοποθετώντας τον στο κρανίο της, δίνοντας στην Μπέλα τις διανοητικές ικανότητες ενός παιδιού.

Τελικά, αρραβωνιάζεται στη συνέχεια έναν γιατρό της Γλασκώβης που ονομάζεται Archibald McCandless, τον οποίο δηλητηριάζει με χλωροφόρμιο μόνο για να το σκάσει με έναν σκιερό δικηγόρο που την τραβολογά σε μια ερωτική περιπέτεια σε όλη την Ευρώπη.

Αυτός είναι ένας χαρακτήρας που σήμαινε πολλά για την Έμμα Στόουν, όπως αποκάλυψε η ίδια. Για την σχέση που έχουν δημιουργήσει μεταξύ τους, η Στόουν δεν χρειάστηκε να εγκαταλείψει τον κωμικό συγχρονισμό και την έμφυτη ενσυναίσθηση που είναι τα μεγαλύτερα χαρίσματά της ως ηθοποιός. Αντίθετα, χρησιμοποιεί αυτά τα ταλέντα με νέους και τολμηρούς τρόπους, κάτω από το μοναδικό βλέμμα του σκηνοθέτη της.

«Είμαι ένα κορίτσι από την Αριζόνα και αυτός είναι ένας τύπος από την Αθήνα. Δεν ξέρω πώς λειτούργησε αυτό, γιατί οι προσωπικότητες μας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές, αλλά είναι εκπληκτικό», είπε η Έμμα Στόουν.  «Ήταν Ιούνιος του 2015, σε ένα καφέ. Ήμουν στις πρόβες για το «La La Land» και τον συνάντησα για να μιλήσουμε για το «The Favourite». Νόμιζα ότι θα ήταν πραγματικά τρομακτικός και στριμμένος, αλλά όχι. Ήταν μια πολύ άνετη και εύκολη συζήτηση και συνεννοηθήκαμε αμέσως».

Ο Γιώργος Λάνθιμος με τη σειρά του, είπε πως όταν γύριζαν το «The Favourite», η φιλία τους είχε ήδη ξεκινήσει να είναι δυνατή. Στο τέλος των γυρισμάτων, ξεκίνησαν να συζητούν το «Poor Things». «Μόλις είχα μετακομίσει στο Λονδίνο και άρχισα να συναντώ ανθρώπους για αγγλόφωνα έργα. Ήταν μετά τον «Κυνόδοντα» [2010] που προτάθηκε για Όσκαρ και ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται», είπε ο Λάνθιμος στην ερώτηση του δημοσιογράφου, για το πώς ήταν εκείνη την περίοδο ο ίδιος.

Το Poor Things απορρίφθηκε πολλές φορές, όπως εξήγησε ο Γιώργος Λάνθμος, αλλά για την Έμμα Στόουν είναι ο καλύτερος χαρακτήρας που πιθανόν έχει παίξει ποτέ.

*Φωτογραφία: GettyImages