Το τελευταίο 4μηνο του 2021 ήταν γεμάτο με διπλωματικά επεισόδια και τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε μεγάλες δυνάμεις του κόσμου. Από τη μία η AUKUS κι από την άλλη το προσφυγικό, έφεραν κάποιες χώρες σε πολιτική σύγκρουση. Στο επίκεντρο όλων βρέθηκε η Γαλλία και ο Macron, που υπέστη την προδοσία της Αυστραλίας και συγκρούστηκε σε πολλά επίπεδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υπήρξε και παρέμβαση του Joe Biden για να καλμάρει τον Emmanuel Macron, με αλλεπάλληλες συναντήσεις.

Η αλλαγή του σκηνικού σε διεθνές επίπεδο, από την πολιτική μέχρι την γεωστρατηγική και τις καταστάσεις που προκύπτουν σε μια πανδημία και σε πολιτικές κρίσεις, έχουν δώσει την ευκαιρία στον Emmanuel Macron να κάνει κινήσεις που θα του δώσουν το πάνω χέρι στο δυτικό ημισφαίριο.

Οι παραδοσιακές συμμαχίες διαφοροποιούνται τους τελευταίους μήνες και δημιουργούνται νέες ή πιο ενισχυμένες. Ο Macron βρέθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία για να συνάψει συμφωνίες για πολεμικό εξοπλισμό κι έτσι μετά την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα πριν μερικούς μήνες, υπέγραψε συμφωνία με τα ΗΑΕ για 80 πολεμικά Rafale και 12 στρατιωτικά ελικόπτερα, αξίας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια στιγμή τα ΗΑΕ απέρριπταν την πρόταση των ΗΠΑ για όπλα αξίας 23 δισεκατομμυρίων.

Στη Σαουδική Αραβία ο Macron συναντήθηκε με τον Mohammed bin Salman και συζήτησαν για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και απάντησε στις αιτιάσεις των δημοσιογράφων πως «δεν είναι δυνατόν να μη μιλήσουμε με την πιο ισχυρή και πολυπληθέστερη χώρα του Κόλπου». Αυτή η δημόσια στήριξη του Γάλλου προέδρου προς τον Πρίγκιπα, έχει κάποιο απώτερο στόχο.

Ο Macron βλέπει ότι οι ΗΠΑ είναι σε θέση αδυναμίας λόγω και των εσωτερικών προβλημάτων

Αυτός είναι η εκθρόνιση των ΗΠΑ από την κυριαρχική θέση της στην περιοχή του Κόλπου, όπου για 100 χρόνια αποτελεί σύμμαχο και συνεργάτη για τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ κλπ. Οι νέες απειλές που έχουν εμφανιστεί στην Ανατολή, δηλαδή η Κίνα – η Σαουδική Αραβία την έχει ως σύμμαχο και είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός συνεργάτης – έχουν οδηγήσει τις χώρες του Κόλπου σε αναζήτηση συμμαχιών και η Γαλλία είναι μαζί με την Τουρκία δύο σημαντικοί συνεργάτες. Την ώρα που ο Joe Biden προσπαθεί να επανορθώσει για τις ζημιές που άφησε η 4ετία Trump, όπως η απόσχιση από τη συμφωνία JCPOA για τα πυρηνικά, ο Macron βλέπει ευκαιρίες και τις εκμεταλλεύεται.

Ο Biden και η αμερικανική κυβέρνηση των τελευταίων ετών κρίνεται από τις χώρες του Κόλπου ως ανεπαρκής στο να περιορίσει την πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν και η κάποτε αξιόπιστη αμερικανική ομπρέλα προστασίας και εγγύησης, κρίνεται ως εξαιρετικά ανεπαρκής. Κι αυτή η πεποίθηση ενισχύθηκε από την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία. Επιπρόσθετα, τα όσα συμβαίνουν εσχάτως, με την αδυναμία του Biden να πείσει τον κυβερνήση Joe Munchin να στηρίξει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές σχετικά με τα ορυχεία και τις μονάδες λιγνίτη, φανερώνουν μια διάσπαση και μια αδυναμία.

Πίσω από την AUKUS υπήρχε η αντίληψη ότι η Γαλλία δεν είναι έτοιμη να σταθεί απέναντι στην Κίνα και να την αντιμετωπίσει αυστηρά. Γι΄αυτό ο Macron έμεινε στην απ΄έξω. Η αντίδραση του από τότε σημαίνει πολλά. «Μη θυμώνεις, απάντησε με τον ίδιο τρόπο». Αυτό το μότο, που στα αγγλικά είναι ακόμα πιο πειστικό (Don’t get mad, get even), αποτέλεσε τη βάση της στρατηγικής του Macron. «Αντιδράσαμε με τον πιο δυναμικό τρόπο» είχε πει σε δημοσιογράφους.

Πηγή: CNN