O Vladimir Putin στις ευχές για την 77η επέτειο της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, στις 8 Μαΐου, διαβεβαίωσε πως «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας». Στην συνέχεια σύγκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι η αποναζιστικοποίηση που κάνει, θα πετύχει, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά, με την πεποίθηση πως, όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας», είπε απευθυνόμενος στις χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως και στις αυτονομιστικές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.

«Σήμερα, το κοινό καθήκον είναι να εμποδίσουμε την αναγέννηση του ναζισμού, ο οποίος προκάλεσε τόσα δεινά στους λαούς διαφορετικών χωρών», συμπλήρωσε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι νέες γενιές θα είναι αντάξιες της μνήμης των πατέρων και των παππούδων τους». Ακόμα, αναφέρθηκε και στους πολίτες «του εσωτερικού μετώπου που συνέτριψαν τον ναζισμό με αντίτιμο αναρίθμητες θυσίες».

«Δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι», σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Ιερό καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε τους ιδεολογικούς κληρονόμους εκείνων που έχουν ηττηθεί να «πάρουν την εκδίκησή τους». Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους παράλληλα ευχήθηκε «σε όλους τους κατοίκους της Ουκρανίας ένα ειρηνικό και δίκαιο μέλλον».

Μετά από τις δηλώσεις του, πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τι κρύβεται πίσω από τα λόγια του και μέχρι που είναι ικανός να το πάει. Οι απόψεις διίστανται καθώς πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι στις 9 Μαΐου θα ανακοινώσει γενική κινητοποίηση ή επίσημη κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία κινητοποιώντας προσωπικό και πόρους από τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί ίσως μπορεί να μπει τέλος στο πόλεμο.

Τι μπορεί να σκέφτεται ο Vladimir Putin

O Ben Noble, αναπληρωτής καθηγητής ρωσικής πολιτικής στο University College του Λονδίνου, αναφέρει ότι οι ασαφείς και μεταβαλλόμενοι πολεμικοί στόχοι του Κρεμλίνου σημαίνουν ότι πολλοί Ρώσοι μπορεί να μείνουν δυσαρεστημένοι με αυτό που ο Putin θεωρεί νίκη, σύμφωνα με την Guardian.

«Αυτός είναι ίσως ο ισχυρότερος λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι λένε ότι το Κρεμλίνο έχει στριμωχτεί γιατί αναπόφευκτα πρόκειται να απογοητεύσουν ορισμένες ομάδες με ό,τι ισχυρίζονται ως νίκη με ένα ευρύτερο όρο». Οι πιθανότητες μιας σοβαρής ανακοίνωσης στις 9 Μαΐου, είπε, είναι ελάχιστες. Ίσως να προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα για αυτούς που δεν έχουν ικανοποιηθεί από την υποτιθέμενη νίκη. «Θέλουν μια αίσθηση βεβαιότητας, θέλουν ένα νέο κεφάλαιο σε αυτή τη σύγκρουση. Μπορεί να επισημάνει νέες προκλήσεις. Γνωρίζει τώρα τους οικονομικούς κινδύνους και τα προβλήματα που θα εμφανιστούν. Πρέπει να παρουσιάσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ρωσία».

Ενώ το Κρεμλίνο μπορεί να αισθάνεται πολιτική και οικονομική πίεση για να βάλει τέλος στον πόλεμο, μια συγκλονιστική σύγκρουση μπορεί να είναι καλύτερη από την παραδοχή της ήττας. «Υποθέτω ότι θα χρησιμοποιήσει την 9η Μαΐου για να ανακοινώσει με κάποιο τρόπο τη νίκη. Πολλοί κοινωνιολόγοι μας λένε είναι ότι οι Ρώσοι θέλουν να τελειώσει αυτό, αλλά με καλό τρόπο», δήλωσε ο Anton Barbashin, διευθυντής σύνταξης στο Riddle Russia και πολιτικός αναλυτής. Πιθανόν είναι να ανακοινώσει ότι πέτυχε τους στόχους, δηλαδή την καταστροφή μεγάλων στρατιωτικών στόχο και την κατάληψη πόλεων, όπως η Μαριούπολη.

Για να μην ηττηθεί η Ρωσία μπορεί να απειλήσει και να αυξήσει τα όπλα της. Ο Dmitry Kiselyov απείλησε με ένα σενάριο πυρηνικού χτυπήματος κατά του Ηνωμένου Βασιλείου. «Μόνο μια εκτόξευση, Boris, και η Αγγλία έχουν εξαφανιστεί μια για πάντα. Γιατί να παίζεις μαζί μας;» Ο Putin μπορεί επίσης να υπαινιχθεί το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ρωσία: Βομβάρδισαν την Οδησσό μετά τους ισχυρισμούς της Ουκρανίας για τη βύθιση δεύτερου ρωσικού πλοίου

Μπαχάμες: Τρείς τουρίστες πέθαναν από μυστηριώδη ασθένεια μέσα σε ξενοδοχείο – Τι φοβούνται οι αρχές

Vladimir Putin: Με «συντέλεια του κόσμου» φοβάται το Reuters πως θα απειλήσει την Δευτέρα