Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Nancy Pelosi, δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα «σταθεί εμπόδιο» στους ανθρώπους που επισκέπτονται την Ταϊβάν, εντείνοντας τις σχέσεις των δύο χωρών. Τόνισε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ για μια δημοκρατική Ταϊβάν είναι πιο σημαντική από ποτέ, λέγοντας ότι η Αμερική στέκεται στο πλευρό της Ταϊβάν.

«Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κογκρέσου μας στην Ταϊβάν τιμά την ακλόνητη δέσμευση της Αμερικής να υποστηρίξει τη ζωντανή δημοκρατία της Ταϊβάν» είπε η Pelosi μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που την μετέφερε. «Η αλληλεγγύη της Αμερικής προς τους 23 εκατομμύρια ανθρώπους της Ταϊβάν είναι πιο σημαντική σήμερα από ποτέ, καθώς ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επιλογή μεταξύ απολυταρχίας και δημοκρατίας» προσέθεσε.

«Πρέπει να δείξουμε στον κόσμο, και αυτός είναι ένας από τους σκοπούς του ταξιδιού μας, να δείξουμε στον κόσμο την επιτυχία του λαού της Ταϊβάν. Θέλουμε η Ταϊβάν να έχει πάντα ελευθερία με ασφάλεια και δεν κάνουμε πίσω από αυτό».

Οι δηλώσεις της προκάλεσαν διπλωματικές εντάσεις, με τoν υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Xie Feng, να καλεί τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Nicholas Burns, αργά το βράδυ της Τρίτης, για να λογοδοτήσει. O Xie Feng δήλωσε ότι η επίσκεψη της ήταν σκοπίμως προκλητική, ενώ παραβιάζει την «αρχή της μίας Κίνας», αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή, στέλνει λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν».

«Η κίνηση είναι εξαιρετικά κραυγαλέα και οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια» επεσήμανε. Προειδοποίησε ότι η αμερικανική πλευρά «θα πληρώσει το τίμημα» για τα λάθη της, ζητώντας από τις ΗΠΑ να αναιρέσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της επίσκεψης Pelosi  στην Ταϊβάν. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μια σειρά ενεργειών μαρτυρούν την αλλαγή στην στάση της Ουάσινγκτον.

Δεν είναι μόνο η Pelosi, μια σειρά από ενέργειες ενόχλησαν την Κίνα

Στο site του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ η Ταϊβάν δεν αναφέρεται ως «τμήμα της Κίνας», έχει ενταχθεί στη λεγόμενη «στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού, έχουν αναβαθμιστεί οι δεσμοί της Ουάσινγκτον με την Ταϊπέι, αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων (…) και η υποστήριξη σε αυτονομιστικές δραστηριότητες για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Ο Xie Feng επέμεινε ότι η Ταιβάν «θα επιστρέψει στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας.

Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση».

Στην συνέχεια η Ταϊβάν ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 20 μαχητικά της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας (ADIZ). «21 κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη (…) εισήλθαν στην ADIZ (Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας) πάνω από τη νοτιοδυτική Ταϊβάν, στις 2 Αυγούστου 2022», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν σε ανάρτησή του στο Twitter. Τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας και θα ξεκινήσουν στοχευμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, με δοκιμές πυραύλων.

Η Ταϊβάν «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά την απειλή των κινεζικών όπλων, ανέφερε η πρόεδρος της νήσου, Tsai Ing-wen. Συγκεκριμένα, το  Πεκίνο ανακοίνωσε σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών στα περίχωρά της, ύστερα από την επίσκεψη της Pelosi.

«Είμαστε ευγνώμονες για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας υπό τέτοιες προκλητικές συνθήκες ως επίδειξη της ακλόνητης υποστήριξης των ΗΠΑ. Οι στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας είναι αχρείαστη αντίδραση κι η Ταϊβάν παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση του status quo στο Στενό της Ταϊβάν» αναφέρει η Tsai.

Η γεωπολιτική μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι ο πιο σημαντικός λόγος σύγκρουσης. Εκτυλίσσεται ως μια διαμάχη γενεών μεταξύ δύο πολιτισμών που θέλουν να αποτυπώσουν τις αξίες, τα οικονομικά συστήματα και τη στρατηγική τους ηγεμονία, αλλά οι συνέπειες μπορεί να είναι πέρα για πέραν καταστροφικές.

Photo: Instagram

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Είναι εύκολος ο πανταχόθεν λαϊκισμός όταν υποστηρίζεις την εύκολη και mainstream άποψη

Ισορροπία τρόμου στην Ταϊβάν: Το ταξίδι της Nancy Pelosi φέρνει τον κινεζικό στρατό στα σύνορα

ΗΠΑ: Νεκρός ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Ayman al-Zawahiri