Η χθεσινή νίκη του Παναθηναϊκού επί του Παναιτωλικού, ολοκλήρωσε ακόμα μια αγωνιστική στην Super League στην οποία οι τέσσερις μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας και αυτές που διεκδικούν τον τίτλο, κερδίζουν. Κερδίζουν με άνεση και με ωραίο ποδόσφαιρο.

Καθώς απομένει μια αγωνιστική για το τέλος της κανονικής διάρκειας και μετά έρχονται τα play offs όπου θα αναμετρηθούν μεταξύ τους – ο Άρης και ο Βόλος απέχουν πολύ και θα έχουν καθαρά ρυθμιστικό ρόλο παλεύοντας για την 5η θέση που οδηγεί σε προκριματικά Conference – κάνουμε ένα κρας τεστ των 4 που βρίσκονται σε περίοδο όπου θα κορυφώσουν την αποδόση τους. Τουλάχιστον, σε θεωρητικό επίπεδο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Συν: Είναι η ομάδα που σέρνει το κάρο της πρωτιάς από την αρχή του πρωταθλήματος και αν δεν κάνει η ΑΕΚ το 2/2, θα κλείσει την κανονική διάρκεια έχοντας πέσει από την κορυφή μόνο για μια εβδομάδα. Δείχνει να έχει ξεπεράσει την κρίση του Ιανουαρίου, έχει περισσότερες επιλογές ο Γιοβάνοβιτς και φαίνεται να ανεβαίνουν παίκτες όπως ο Κουρμπέλης, ο Παλάσιος, ο Χουάνκαρ, ενώ επανήλθε κι ο Μάγκνουσον που βοηθάει πολύ στο passing game.

Πλην: Υπάρχει μεγάλο θέμα αποτελεσματικότητας, κάτι που φάνηκε με τον Βόλο και χθες με τον Παναιτωλικό. Επίσης, ο Παναθηναϊκός δεν κερδίζει θεαματικά όπως οι αντίπαλοι του κι αυτό παίζει ρόλο στην ψυχολογία. Ο Γιοβάνοβιτς πάει την ομάδα συντηρητικά, σχεδόν ευνουχιστικά κι αυτό έχει στοιχίσει στον 2ο γύρο στα ντέρμπι. Με εξαίρεση την ανατροπή στον Άρη, ο Παναθηναϊκός έχει να κερδίσει μεγάλο ματς από την Τούμπα τον Οκτώβριο. Επιπλέον, ο Παλάσιος μπορεί να έχει ανέβει, αλλά δεν είναι επαρκής, με πολύ κακές σέντρες και επιλογές στην πάσα, ο Κλαϊνχάισλερ δεν έχει ενσωματωθεί, ο Μπερνάρ είναι σε κακή περίοδο και με πολύ κακά στημένα, ενώ ο Σπόραρ και ο Ιωαννίδης δεν σκοράρουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη θέση του αριστερού εξτρέμ και φυσικά στο 10. Βέβαια, το ότι καταγράφουμε όλα αυτά ως μειονεκτήματα και παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός είναι στην πρώτη θέση, αποτελεί ταυτόχρονα και ένα συν της ομάδας και του Ιβάν.

ΑΕΚ

Συν: Πρώτα και κύρια η Νέα Φιλαδέλφεια. Έχει 14 νίκες στην έδρα της και θέλει την Κυριακή απέναντι στον Ολυμπιακό να πάει για το 15/15 αφήνοντας τους Ερυθρόλευκους στο -8 από τον Παναθηναϊκό και στο -9 από την ίδια, εφόσον κερδίσει και τον Ατρόμητο. Πολύ σημαντικό ότι μετά την 5η αγωνιστική ρόλαρε, παίζει σταθερά πολύ εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, δίχως χαλινάρι από τον Αλμέιδα, κάτι που δεν το περίμενε κανείς τόσο άμεσα. Ο Αλμέιδα έχει επίσης φτιάξει ένα ικανό second unit. Μπαίνει για παράδειγμα ο παγκίτης Μάνταλος ως αλλαγή ή σπανιότερα ως βασικός και προσφέρει περισσότερα απ΄όσα πρόσφερε πέρσι ως βασικός. Διαθέτει 4 παίκτες που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα σε πολλές κατηγορίες του πρωταθλήματος: Λιβάι, Αραούχο, Γκατσίνοβιτς, Πινέδα. Και θα είχε και τον Ελίασον αν δεν είχε τον 3μηνο τραυματισμό.

Πλην: Η πραγματικότητα είναι πως η ΑΕΚ δεν έχει πολλά εμφανή μειονεκτήματα σε σχέση με τους αντιπάλους της. Ίσως μόνο το βάθος στην άμυνα, αλλά κι αυτό δεν φαίνεται εύκολα, από τη στιγμή που η επιθετική της γραμμή ασκεί τέτοια πίεση.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Συν: Δείχνει σε ανοδική πορεία, έχει συμμαζέψει την άμυνα του, ο Πασχαλάκης έχει δεχτεί τα λιγότερα γκολ από τους άλλους τερματοφύλακες, ενώ μπροστά διαθέτει παίχτες που αν βρουν τον ρυθμό τους, σκοτώνουν. Ίσως να τον ευνοήσει να έρχεται από τον πάγκο ο Χάμες, αντί να παίζει βασικός, γιατί η ενδεκάδα με Φορτούνη, Μπίελ, Χουάνγκ, Εμβιλά, Μπακαμπού και Κανός δείχνει πιο λειτουργική, με τις μεταγραφές του χειμώνα να δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πλην: Δεν έχει κερδίσει ακόμα σε ντέρμπι ο Ολυμπιακός και τα play offs έχουν 6 τέτοια, ενώ φαίνεται προς το παρόν να βασίζεται περισσότερο στην ατομική ποιότητα των πολύ καλών παικτών του. Παράλληλα, ο Μίτσελ δεν τυγχάνει της αποδοχής του κόσμου και στην πρώτη στραβή θα ακουστούν αρκετές μουρμούρες.

ΠΑΟΚ

Συν: Έχει δημιουργήσει ένα πολύ όμορφο συναίσθημα με την ανάδειξη των πιτσιρικάδων που παίρνουν ουσιαστικές ευκαιρίες και τις αρπάζουν από τα μαλλιά. Αν δεν είχαν τραυματιστεί ο Λύρατζης και ο Μιχαηλίδης, ο ΠΑΟΚ θα είχε μια εντεκάδα με 5 Έλληνες από τις ακαδημίες του που είναι και κάτω των 21 ετών. Κουλιεράκης, Κωνσταντέλιας, Τζίμας (για τον οποίο ακούγονται λόγια καλύτερα κι από τον Κωνσταντέλια όταν ήταν 17 ετών) είναι μια τριάδα με παρόν και μέλλον και τρομερή μεταπωλητική αξία, αν συνεχίσουν έτσι. Ο ΠΑΟΚ επίσης δεν έχει το άγχος. Έχει κατανοήσει πως θα υπάρξουν και ματς όπως αυτά με τον Αστέρα, που θα κυριαρχεί, αλλά δεν θα κερδίζει και έχει φύγει η πίεση από την ομάδα. Το μίνιμουμ είναι η τρίτη θέση και ο Λουτσέσκου έχει καταφέρει με τη βοήθεια του οργανισμού να το περάσουν στον κόσμο.

Πλην: Η αποτελεσματικότητα των φορ του είναι ένα ζήτημα, αλλά μπορεί να καλυφθεί από την πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα του Νάρεϊ, του Κωνσταντέλια και του Ζίφκοβιτς. Η έλλειψη πίεσης λειτουργεί και ανάποδα, δεν δημιουργεί δηλαδή το έξτρα που μπορεί να κάνει ένα ντέρμπι για παράδειγμα, να πάει από το 0-0 στο 1-0.