Η 5η και τελευταία σεζόν του Casa de Papel έφτασε κατά το ήμισυ στο Netflix την Παρασκευή και είχε φυλαγμένο ένα μεγάλο σοκ για το κοινό στο τέλος του 5ου επεισοδίου. Αν δεν το έχεις δει ακόμα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να αποχωρήσεις από το κείμενο, γιατί από δω και κάτω θα υπάρξουν σίγουρα spoilers που θα στο χαλάσουν. Έχεις τρία δευτερόλεπτα. Μετά μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό.

CASA DE PAPEL SPOILERS ARE COMING

Στο φινάλε της 4ης σεζόν ο Καθηγητής έμπαινε στο κρησφύγετό του όπου τον περίμενε η Αλίσια Σιέρα, η πρώην αστυνομικός και νυν vigilante με σκοπό να τον αιχμαλωτίσει και να δείξει στον κόσμο ότι όσα της απέδωσαν και έφεραν την αποπομπή της, ήταν ψέματα. Που δεν ήταν, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση.

Έτσι ξεκίνησε και η 5η σεζόν, με την Αλίσια να έχε δέσει τον Καθηγητή και να επιχειρεί μέσω αυτού να μάθει τι συμβαίνει μέσα στην Τράπεζα της Ισπανίας και ποιο είναι το πλάνο ώστε να τους εμποδίσει και να θεωρηθεί ή ηρωίδα ή η αδικημένη πρώην αρχηγός της αστυνομίας.

Την ίδια στιγμή, μέσα στην Τράπεζα η συμμορία του Casa de Papel έχει αιχμαλωτίσει τον Γκανδία, έναν αντίπαλο που σκότωσε τη Ναϊρόμπι και που 8-9 άτομα δε μπόρεσαν να του φυτέψουν μια σφαίρα στο κεφάλι. Γενικώς, και στην 5η σεζόν τα σεναριακά κενά είναι αρκετά και εμφανίζονται σκηνές μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί κάτι, χωρίς να έχει χτιστεί ή να υπάρχει προηγούμενο.

Σε αυτό οφείλονται και τα πολλά back and forth στο χρόνο, με τα περισσότερα να μην έχουν τίποτα να προσδώσουν σε αυτό το σημείο της σειράς, σε σχέση με την πλοκή. Μόνο οι σκηνές με τον Μπερλίν και τον γιο του δείχνουν να εξυπηρετούν έναν σκοπό, τον οποίο θα μάθουμε στο δεύτερο μισό της 5ης σεζόν, που θα κυκλοφορήσει την πρώτη βδομάδα του Δεκεμβρίου.

https://www.intronews.gr/4196-2-dc-marvel-ithopoioi-diporto

Ένα είναι βέβαια το γεγονός που συζητιέται περισσότερο και αφορά στην Τόκιο, ενώ βλέπουμε και πάλι καλογραμμένο σενάριο στο κομμάτι των όσων συμβαίνουν μέσα στην Τράπεζα. Όλο το υπόλοιπο μικρή σημασία έχει. Ακόμα και η αιχμαλωσία του Καθηγητή που σε αυτό το πρώτο μισό είναι πιο αδρανοποιημένος και στην ηγετική του θέση έχει αναδυθεί η Ρακέλ, που μετά από 4 και κάτι σεζόν δικαιολογεί την παρουσία της στη συμμορία και τον λόγο που την εμπιστεύεται ο Καθηγητής.

Ευτυχώς σε αυτά τα 5 επεισόδια βλέπουμε μόνο ένα όπου ο Αρτουρίτο είναι κυριολεκτικά για δημόσια διαπόμπευση και κλωτσίδια από τους περαστικούς, αλλά η Μόνικα κάνει, έστω και λιπόψυχα, αυτό που θέλει να του κάνει κάθε νοήμων άνθρωπος από τα μισά της 4ης σεζόν, όταν και βίασε μια κοπέλα μέσα στην Τράπεζα. Αλγεινή φιγούρα και παντελώς ανούσιος ρόλος αυτός του διευθυντή της Τράπεζας, μέχρι το σημείο που η Ρακέλ τον χρησιμοποιεί για ένα πανέξυπνο σχέδιο.

Οι υποσχέσεις που αφήνει το Casa de Papel για το δεύτερο μισό της 5ης σεζόν

Σε αυτό το coup d’ etat που συντελείται στην Τράπεζα από τους ομήρους, το οποίο ξεκινά από μια σκηνή-κλισέ και αδιανόητα κακή, δηλαδή με τη συμμορία να τσακώνεται μεταξύ της και να έχουν αφήσει όλοι τα όπλα δίπλα στους ομήρους, με κανέναν να μην τους επιτειρεί – θα περίμενε κανείς με τέτοια εμπειρία να μην το κάνουν πια αυτό, αλλά δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο από τους σεναριογράφους της σειράς – έχουμε την ευκαιρία για τη συμμορία να ενωθεί ξανά. Σε ένα σημείο που οι δεσμοί τους έχουν κλυδωνιστεί, ο Αρτουρίτο στρέφει τη συμμορία εναντίον του και τους ενώνει.

Πέρα από την Τόκιο, αυτό που λίγοι πρόσεξαν και έδωσαν σημασία στο Casa de Papel, αφορά στην Αλίσια και ένα σοκ πολύ μεγαλύτερο απ΄αυτό με την Τόκιο. Έτσι προμηνύεται τουλάχιστον. Παρόλο που η Αλίσια βλέπει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμπορευτεί με τον Καθηγητή, ύστερα από τα όσα της φόρτωσε και την εξέθεσαν περαιτέρω στο κράτος, παρουσιάζοντας την ως συνεργό του, δε φαίνεται διατεθειμένη να εισχωρήσει στη συμμορία.

Κάποια στιγμή στο τελευταίο επεισόδιο, τη βλέπουμε να κρύβει ένα ψαλίδι στο μανίκι της και κάτι μας λέει πως αυτό θα χρησιμοποιηθεί προς τον Καθηγητή.

Σε γενικές γραμμές, η 5η σεζόν του Casa de Papel, αυτό το πρώτο μισό, ανεβάζει περισσότερο το hype της σειράς, χτίζει πρόσφορο έδαφος για τα επόμενα 5 επεισόδια και εξελίξεις που θα κριθούν ως εντελώς απροσδόκητες, αλλά παραμένει μια σειρά με πολλούς αδιάφορους χαρακτήρες, με μέτριες ως κακές ερμηνείες που τουλάχιστον σε αυτή τη σεζόν δίνει ελάχιστο χώρο στα αδύναμα σημεία της όπως είναι ο Ρίο ή ο Ντένβερ. Αν το κάνει και με τον Μουρίγιο που είναι φουλ κακός στον ρόλο του, τότε σίγουρα θα έχει κερδίσει παραπάνω το κοινό.

https://www.youtube.com/watch?v=Rs24xW_K47o