Το να μπει κάποιος στην διαδικασία να κρίνει έργο του Γκάι Ρίτσι, απαιτεί μια εξήγηση εξ αρχής: πόσο σου αρέσει ή δεν σου αρέσει η δουλειά του; Αν είσαι στο «δεν», τότε το The Gentlemen, τη σειρά του στο Netflix, θα το δεις σχετικά ευχάριστα, αλλά δεν θα προσπαθείς να πείσεις και φίλους σου να το δουν για να το συζητήσετε. Αν είσαι στο «μου αρέσει», τότε η σειρά του Netflix θα σε κάνει να πας στο πολύ. Και με τον Γκάι Ρίτσι και με τους ηθοποιούς και με την πλοκή και με όλα.

Σκέφτηκα πολύ αν θα προχωρήσω σε ένα τόσο θαρραλέο statement, αλλά το The Gentlemen είναι το Peaky Blinders του Netflix. Ίσως όχι στο τώρα του, αλλά δυνητικά θα μπορούσε να γίνει, μετά τη 2η ή την 3η σεζόν.

Αναμφίβολα, κάποια πράγματα τα νιώθεις σχεδόν αμέσως και με το Peaky Blinders και τους Σέλμπι η σύνδεση ήταν ατάκα κι επί τόπου. Αλλά ήταν και 12-13 χρόνια πίσω. Εντελώς άλλη εποχή, εντελώς άλλος κόσμος. Ένα αριστούργημα να βγει σήμερα, το πολύ πολύ να το συζητήσουμε 5-10 λεπτά με φίλους και πάπαλα. Είναι η κατάρα της σύγχρονης μυθοπλασίας. Το κοινό ξέρει πια να κρίνει απόλυτα τι είναι καλό και τι όχι. Και γι’ αυτό γίνεται ξεψείρισμα στην δημιουργία.

Το είπε ευθαρσώς προχθές σε δήλωσή της η Ντακότα Τζόνσον απευθυνόμενη στην αποτυχία του Madame Web. Ξαφνικά, στο σινεμά έχουν εμπλακεί επιτροπές περιεχομένου που αποφασίζουν πώς θα εξελιχθεί μια αφήγηση. Είναι τέτοιο το ξεψάχνισμα του τι θέλει το κοινό, που όλα πια γίνονται ίδια. Πολύ καλά, αλλά ισοπεδωτικά. Και δεν αναγνωρίζεις πια, μετά, το καλό.

Η σειρά που ανέβηκε στο Netflix είναι το νέο Peaky Blinders!

Ο Γκάι Ρίτσι, ευτυχώς, είναι ένας δημιουργός που ποτέ του δε νοιάστηκε να μπει σε καλούπια ή να κάνει την τεράστια επιτυχία. Ήθελε να λέει τις ιστορίες του που έχουν καταγωγή από την αγριάδα της βρετανικής επαρχίς που την ξέρει καλά και σε όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δε θα μπορέσουμε.

Με αυτή τη νοοτροπία έκανε τον Holmes του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ και του έδωσε νέα πνοή, με αυτή τη νοοτροπία φτάνει να κάνει την πρώτη του ουσιαστικά σειρά, στο Netflix, το The Gentlemen, και να έχει φτιάξει κάτι που μας πηγαίνει στους Σέλμπι.

The Gentlemen: Τι πραγματεύεται η σειρά του Netflix

Στο The Gentlemen, ο Έντι και ο Φρέντι Χόρνιμαν είναι δύο αδέρφια που ο πλούσιος πατέρας τους πέθανε και άφησε την περιουσία του στον Έντι αποκλειστικά, αν και ο μικρότερος εκ των δύο. Ο Έντι είναι βετεράνος αξιωματικός του βρετανικού στρατού και βρίσκεται ξαφνικά στα χέρια του με μια αμύθητη περιουσία, αλλά και έναν αδερφό που είναι προβληματικός. Εθισμένος στα ναρκωτικά και τον τζόγο, χρωστάει σε όποιον ανήκει στον υπόκοσμο και η ιστορία ξεκινάει από το χρέος των 8 εκατομμυρίων λιρών σε μια οικογένεια μαφιόζων από το Λίβερπουλ.

Οι Ντίξον είναι αμείλικτοι και «βλάχοι», κλασικοί Scousers, χριστιανικοί δολοφόνοι, αιμοσταγείς προτεστάντες. Απολαμβάνουν να σκοτώνουν και μετά να προσεύχονται και να ζητούν συγχώρεση από ένα δικό τους κατασκεύασμα Χριστού.

Ο Έντι δεν θέλει να μπλέξει και προσπαθεί να σώσει τον αδερφό του που δεν λέει να σταματήσει να δημιουργεί μπλεξίματα. Κι ένα τέτοιο θα περιπλέξει επί τα χείρω την κατάσταση. Ο Φρέντι θα πρέπει να χορέψει και να τραγουδήσει ντυμένος κότα και υποδυόμενος ακριβώς το εν λόγω πτηνό, για χάρη του ενός αδελφού Ντίξον. Θα πρέπει να είναι πειστικός. Κάποια στιγμή, έχοντας πάρει μπόλικη κόκα για να αντεπεξέλθει στον εξευτελισμό, δεν θα αντέξει την πίεση του Τόμι Ντίξον και θα του φυτέψει μια σφαίρα στο κεφάλι.

Η σειρά που ανέβηκε στο Netflix είναι το νέο Peaky Blinders!

Ο ασκός του Αιόλου έχει μόλις ανοίξει για τον Έντι, ο οποίος έχει στο πλάι του την Σούζι Γκλας. Η Σούζι παρουσιάστηκε ως συνεργάτιδα του μπαμπά του, αλλά στην πραγματικότητα είναι επικεφαλής σε μια επιχείρηση ναρκωτικών με έδαφος παραγωγής το υπόγειο της έπαυλης των Χόρνιμαν. Η Σούζι θα προσπαθήσει να μυήσει τον Έντι στα κατατόπια της νύχτας, στο πώς χειρίζονται κάποιες υποθέσεις και τα πτώματα που, αναγκαστικά, θα προκύψουν.

Όμως ο Έντι δείχνει να έχει έναν άλλο δρόμο, δικό του, που περιλαμβάνει λιγότερο αιματοκύλισμα. Και με το ήθος του στρατιωτικού, θα προσπαθήσει να κρατηθεί ως η βιτρίνα της επιχείρησης μαριχουάνας, αλλά με τον δρόμο μπροστά του να περιλαμβάνει μια σειρά από συμμορίες και αδίστακτους μαφιόζους.

Τι μου αρέσει στη νέα σειρά του Netflix

Ας ξεκινήσω από το προφανές: η προφορά. Δεν είναι η λονδρέζικη που είναι ψιλοαδιάφορη. Είναι αυτή η ντοπιολαλιά του Λίβερπουλ, η πιο σκληρή, η πιο απότομη, η κλασική scouser που γουστάρεις να την ακούς.

Ο Θίο Τζέιμς και η Κάγια Σκοντελάριο. Αλληλοσυμπληρώνονται οι χαρακτήρες τους, αλλά και σε ορισμένα στοιχεία είναι ίδιοι. Η Κάγια μιλάει περισσότερο με τα μάτια ως Σούζι, λειτουργεί πολύ με το υπερκείμενο. Ο Θίο ως Έντι είναι πιο άμεσος. Εξίσου λιγομίλητος, αλλά δεν κρύβει τίποτα στα λόγια του, δείχνει πλήρως τις διαθέσεις του. Απόλυτα ταιριαστοί στους ρόλους τους. Το ίδιο και ο Τζιανκάρλο Εσπόζιτο που αγαπήσαμε στο Breaking Bad, που υποδύεται έναν μεγάλο καρχαρία της μαφίας, ο οποίος θέλει να εξαγοράσει την επιχείρηση της Γκλας.

The Gentlemen: Βλέποντας τη νέα σειρά του Netflix το μόνο που θα πεις είναι «ουάου»

Γενικώς, το The Gentlemen στο Netflix είναι μια σειρά που δε χρειάζεται να έχει πολλά θετικά για να σου αρέσει. Φτάνουν αυτά τα δύο. Και η ατμόσφαιρα σαφώς που χτίζει ο Ρίτσι. Α, τώρα που το σκέφτομαι, φυσικά και η σκηνοθεσία σε κάποιες σκηνές, όπως στο πρώτο επεισόδιο η σκηνή στον αγώνα πυγμαχίας ή η σκηνή με τον πυροβολισμό του Ντίξον. Οπερατικές σκηνές, χαρακτηριστικές του Ρίτσι.

Αν κάτι θα ήθελα να είναι διαφορετικό στη νέα σειρά του Netflix, αυτό είναι η διάρκεια των επεισοδίων. Θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο compact, να μην τραβάνε στα 60-65 λεπτά. Αν ήταν 45λεπτα, τότε το The Gentlemen θα το ένιωθε ακόμα περισσότερο ο τηλεθεατής.

Όπως και να ‘χει, 8 επεισόδια είναι η σεζόν στο Netflix, λογικά θα υπάρξει και δεύτερη, την βγάζεις άνετα μέσα σε ένα ΣΚ. Και μπορείς να συμβάλεις ώστε να μπει στο top10 του Netflix, αφού ακόμα δεν έχει μπει.