Αν μας έλεγαν να πούμε τα πιο διάσημα και τα καλύτερα γλυκά που τρώει κανείς στην Ελλάδα, θα βάζαμε γαλακτομπούρεκο, θα βάζαμε τους εργολάβους, θα βάζαμε τα τουλουμπάκια, θα βάζαμε και τα τρίγωνα Πανοράματος. Αυτά τα τελευταία είναι τα μόνα που κέρδισαν μια θέση στα 150 καλύτερα γλυκά του κόσμου και μάλιστα βρίσκονται στην 50η θέση.

Στη λίστα που έβγαλε το διάσημο Taste Atlas, η Πορτογαλία, η Ινδία, η Τουρκία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ, η Βιέννη και η Βουδαπέστη είναι οι χώρες και πόλεις με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Τα γλυκά που ξεχωρίζουν είναι σαφώς τα pasteis από την Πορτογαλία (Belem & Nata), ο μπακλαβάς της Τουρκίας, τα apfelstruder της Βιέννης, τα sundae και ντόνατς στις ΗΠΑ, τα ιταλικά κανόλι και τα ιδιαίτερα γλυκά της Καλκούτας και της Βομβάης.

Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το φημισμένο γλυκοπωλείο Ελενίδη, όπου τα τρίγωνα Πανοράματος κυριαρχούν ανάμεσα σε διάφορα άλλα σιροπιαστά γλυκά, με τις πολίτικες επιρροές να είναι εμφανείς.

Τα καλύτερα γλυκά της Βόρειας Ελλάδας στον Ελενίδη

Τα Τρίγωνα Ελενίδης έχουν μια ιστορία 63 ετών, με τον Γιάννη Ελενίδη, τον ιδρυτή, να φτιάχνει ρυζόγαλο και κρέμες στο ξεκίνημα του ως γλυκοπώλης, ώσπου ξεκίνησε το 1956 να φτιάχνει την κρέμα και να την τοποθετεί σε τριγωνικό φύλλο. Στη Θεσσαλονίκη θεωρείται ο Μπαμπάς του Τριγώνου Πανοράματος, που αρχικά λεγόταν Τρίγωνο Ελενίδη και στη συνέχεια πήρε το όνομα της περιοχής όπου βρίσκεται το γλυκοπωλείο.

Τα παιδιά του Γιάννη, ο Κώστας και ο Βαγγέλης, συνεχίζουν την παράδοση και έχουν μεγαλώσει την επιχείρηση με δύο ακόμα καταστήματα στη Θεσσσαλονίκη και έχουν κάνει εξίσου ξακουστό τον μπακλαβά και το προφιτερόλ, που συμπεριλαμβάνονται και στα καλύτερα γλυκά της Βόρειας Ελλάδας.