Τι και εάν το πιο εξεζητημένο topping που θα μπορούσες να βάλεις στην πίτσα σου είναι άλλο ένα κομμάτι ζύμης; Το οποίο μάλιστα είναι στην πραγματικότητα μία τηγανίτα από αλεύρι ρεβυθιού; Ονομάζεται faina, ακούγεται… ιδιαίτερο αλλά πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς τρόπους να τρώει κανείς πίτσα στην Αργεντινή, και συγκεκριμένα στο Μπουένος Άιρες.

Ωστόσο, η ανακάλυψη αυτή που έχει αλλάξει τα δεδομένα στην πίτσα, δεν είναι των Αργεντινών. Ιταλοί μετανάστες από την Γένοβα που βρέθηκαν στο Μπουένος Άιρες έναν αιώνα πριν, έφεραν μαζί και τις ιδιαίτερες γεύσεις τους, ανάμεσά τους και η faina. Εκείνοι, δεν έτρωγαν την faina πάνω στην πίτσα αλλά ξεχωριστά. Όμως, οι Αργεντίνοι συμπολίτες τους στις κοινότητες που δημιούργησαν, είχαν την φαεινή (pun intended) ιδέα να γίνει αυτός ο νέος τρόπος που θα απολαμβάνουν την πίτσα τους.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, φαίνεται να αναπτύχθηκε από τα εργατικά στρώματα της Αργεντινής, καθώς οι εργάτες ήθελαν κάτι να τους χορταίνει χωρίς να έχει μεγάλο κόστος. Έτσι, πρόσθεσαν την faina στην πίτσα τους, ώστε να μην χρειάζεται να τρώνε περισσότερα κομμάτια.

Εάν επισκεφτείς την πρωτεύουσα της Αργεντινής και ζητήσεις κάποια πίτσα από τον κατάλογο, ο σερβιτόρος θα συνοδεύσει την παραγγελία σου από μία πιατέλα από faina, τις οποίες και θα ακουμπήσει πάνω στην πίτσα σου ενώ την σερβίρει. Προσδίδουν μία έξτρα «τραγανάδα» στην πίτσα ενώ την κάνουν να θυμίζει σάντουιτς, με την μοτσαρέλα και τα άλλα υλικά να λιώνουν ενδιάμεσα.

faina

Πίτσα με ένα κομμάτι faina από πάνω της, ενώ η γέμιση λιώνει ανάμεσά τους.

Η συνταγή είναι πολύ απλή: ρεβυθάλευρο, νερό και λάδι «παντρεύονται» ώστε να φτιαχτεί η νόστιμη αυτή τηγανητή ζύμη. Ψήνεται και εκείνη στον ξυλόφουρνο και είναι πολύ συνηθισμένη λιχουδιά για τους porteños, τους κάτοικους του Μπούενος Άιρες, όπως αυτοί αποκαλούνται στην τοπική διάλεκτο.

Σε πολλά εστιατόρια του Μπουένος Άιρες που σερβίρουν πίτσα με faina, θα την βρεις στον κατάλογο ως pizza a caballo, που στα ισπανικά σημαίνει «πίτσα στην ράχη του αλόγου».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Στη Σικελία μπορείς να αγοράσεις σπίτι με μερικές εκατοντάδες ευρώ

Moulin Rouge: Ο θρυλικός ανεμόμυλος είναι διαθέσιμος μέσω Airbnb

Στενό Λινάρι: Η παραλία με τα τιρκουάζ νερά που παραπέμπουν σε πισίνα – 2,5 ώρες μακριά από την Αθήνα